Türkiye’nin En İyi 10 Kayak Merkezi

Kayak merkezi dediğimizde aklımızdan geçenler kayak merkezinin nerede olduğu, hava limanına ulaşılabilirliği, kar kalitesi, otellerin özellikleri, pistlerin uzunluğu, kış döneminde yapılan festivaller, eğlenceler, konserler ve daha sayamadığımız bir sürü özellikleri olsa gerek. Hem tatil hem kayak yapmak isteyenler istediği özelliklerin hepsini barındıran kayak merkezlerini seçmekte güçlük yaşıyor. Ya da gideceği kayak merkezi hakkında önceden bilgi sahibi olmak, tatilini daha verimli geçirmek istiyor. İşte biz de tam size göre bir kayak merkezi derlemesi hazırladık. Kış bitmeden tatil planınızı yapmak istiyorsanız yazımıza hemen bir göz atın.

1- Uludağ Kayak Merkezi (Bursa)

Uludağ

Kış, tatil ve kayak kelimeleri denildiğinde ilk akla gelen isim olan Uludağ, Türkiye’deki kayak merkezleri arasında ilk sırada geliyor. Bunun nedeni ise, kayak merkezinin ulaşılabilirliği, pistlerin kayak severler tarafından beğeni toplaması ve kayak dışında olan Afterski partileri olsa gerek. Ayrıca her yıl üniversite kapsamında düzenlenen festivaller de Uludağ’daki kış turizmini canlı tutuyor. Winter Fest ve White Fest bu festivallerden birkaçı.

Bursa şehir merkezine 36 km olan kayak merkezi, Bursa’yı gezmeye gelenler için de bir uğrak yeri. Kayak yapmak için olmasa da Bursa’ya yolu düşenler Uludağ’ı ziyaret etmeden gitmiyorlar.

Avrupa’nın sayılı kayak merkezlerinden biri olmaya aday olan Uludağ birinci ve ikinci bölge olmak üzere ikiye ayrılıyor. Birinci bölgeyi profesyonel, ikinci bölgeyi nispeten acemi kayakçılar tercih ediyor. Her iki bölgede de oteller bulunuyor. Uludağ’da yaklaşık 20 adet pist bulunuyor. Bu pistlerin en zor olanları ise Beden Terbiyesi ve Kuşaklı Pisti. Ayrıca Beceren oteli yanında bulunan Beceren pisti en çok bilinen pistler arasında ve bu pist ve otel adeta Uludağ’ın kalbinin attığı yer olarak biliniyor.

2- Palandöken Kayak Merkezi (Erzurum)

Erzurum’da bulunan Palandöken Dağı üzerine kurulmuş kayak merkezi kalitesini sadece yurt içinde değil uluslararası alanda da kanıtlamış durumda. 2011 yılında Dünya Üniversiteler Kış Oyunları’na, 2017 yılında ise Avrupa Gençlik Olimpik Kış Festivali’ne (EYOF 2017) ev sahipliği yapmıştır. İki tanesi Uluslararası Kayak Federasyonu (FIS) tarafından tescillenmiş toplamda 22 adet olan kayak pistiyle hizmet veren Palandöken 12 km’lik pistiyle de Türkiye’nin en uzun kayak pistini bünyesinde barındırıyor.

Ulaşım açısından da her ulaşım türünü tercih edebileceğiniz bir yerde olması büyük bir avantaj. Ayrıca yolculuk yapmayı çok seviyorsanız Erzurum’dan geçen Doğu Ekspresi’ne binip hem Doğu’ya keyifli ve turistik bir yolculuk yapmış hem de Palandöken Kayak Merkezi’nin tadını çıkarmış olursunuz.

Palandöken

3- Erciyes Kayak Merkezi (Kayseri)

Türkiye’nin tam ortasında bulunan Kayseri’nin Erciyes Dağı’nda bulunuyor Erciyes Kayak Merkezi. 3917 metre yükseklikle Orta Anadolu’nun en yüksek dağı olan Erciyes gerçekten görülmeye değer özellikler taşıyor. Kayseri’ye 25 km uzaklıkta bulunan kayak merkezinde 33 adet pist bulunuyor. Kış sporlarının vazgeçilmez adreslerinden biri haline gelmiş kayak merkezi ismini uluslararası alanda da duyurmuş durumda.

Bu sene Dünya’nın en prestijli yarışlarından biri olan 3. Snowboard Dünya Kupası Erciyes’te düzenlenecek. 3 Mart 2018 tarihinde yapılacak olan yarışmaya birçok ülkeden gelen snowboard şampiyonları Erciyes’te yarışacak. Bunun dışında Erciyes’te 2. kez düzenlenecek olan Avrupa Kar Voleybol Turnuvası bu yıl 12-14 Ocak tarihleri arasında yapılacak. Bunların dışında yurt içinde düzenlenen Jump and Freeze, Koç Spor Fest gibi önemli festivallere de ev sahipliği yapıyor.

Erciyes

4- Kartalkaya Kayak Merkezi (Bolu)

Bolu’daki en güzel destinasyonlardan biri olan Kartalkaya Kayak Merkezi kış turizmi denince akla gelen ilk isimlerden. Şehir merkezine 38 km olan kayak merkezi Bolu-Köroğlu Dağları üzerinde bulunmakta 1850-2200 metre aralıklarında hizmet vermektedir. Zorluk derecelerine göre 25 pist bulunur ve pistlerin uzunluğu toplamda 40 km’yi bulur. Kar kalitesinin beğenilmesi ve daha dik pistlerin olmasından dolayı daha çok profesyonel kayakçıların tercih ettiği bir kayak merkezidir. Çevresi çam ormanlarıyla dolu eşsiz manzarası ile beyazın hüküm sürdüğü bir kayak merkezi Kartalkaya. Ayrıca burada konaklamak için bulunan otellerin yanı sıra ormanla iç içe bulunan Bungalov tarzı evler ve konaklar da size huzur verecektir.

Kartalkaya

5- Sarıkamış Kayak Merkezi (Kars)

Sarıkamış Kayak Merkezi Kars’ta bulunan 2000-3000 metre aralıklarında hizmet veren mütevazı bir kayak merkezidir. Ünlü kayak merkezlerinde bulunan lüksten, eğlenceden, kalabalıktan ziyade sakinlik, samimiyet, huzur arayanların daha çok tercih etmesi gerek bir kayak merkezi Sarıkamış. Sarıkamış ilçesinin bir parçası gibi olan kayak merkezi Sarıkamış’a 3-4 km uzaklıkta. Bu yüzden kendinizi ilçede yaşıyor gibi hissedebilirsiniz.

Bunların dışında şimdiye kadar hiç bahsetmediğimiz Dünyaca ünlü kayak pistlerinde bulunan kristal kar burada da bulunuyor. Bu da kayak severlerin kayarken aldığı zevki maksimuma çıkarıyor. Ayrıca yine Türkiye’nin en uzun pistlerinden biri olan yaklaşık 12 km bulan 5 etaplı bir pisti de bulunuyor. Tüm bunlar sadece kayak yapmak isteyenler için yeterli olabilir fakat eğlenceli bir ortam ya da akşam 5’ten sonra partiler ya da eğlenebileceğiniz yerler istiyorsanız bunları bulmak Sarıkamış’ta mümkün değil. Bu yüzden Sarıkamış’a gelirken kitaplarınızı yanınıza almanız boş zamanlarınız değerlendirmeniz açısından iyi olacaktır.

Ve kayak merkezinin en önemli özelliklerinden biri de Doğu Ekspresi’nin son durak yeri olan Kars’ta olması. İlk durak yeri olan Ankara’dan yolculuğa başlayıp Kars’a kadar geçireceğiniz eğlenceli ve turistik yolculuğunuzun sonunda sizi bekleyen kayak keyfi kış tatiliniz için güzel bir anı olacaktır.

6- Davraz Kayak Merkezi (Isparta)

Isparta’da bulunan Davraz dağı 2635 metre yüksekliği ile Akdeniz bölgesinin önemli kayak merkezlerinden biridir. Şehir merkezine 25 km uzaklıkta bulunan kayak merkezi 1995 yılından beri hizmet vermektedir. 3 adet mekanik tesis, 12 pist bulunur ve pistler 8-10 km arasındadır. Antalya’ya yakınlığı kayak merkezi için büyük bir avantajdır.

Davraz kayak yaparken muhteşem Eğirdir Gölü manzarasını da seyredebileceğiniz bir kayak merkezidir. Göller yöresinde bulunan Davraz’a gittiğinizde sadece kayak değil göller yöresini gezme fırsatına da sahip olacaksınız. Geçtiğimiz yıl (2017) Şubat ayında Süleyman Demirel Üniversitesi’nin düzenlediği Snow Fest etkinliğiyle gençler Davraz’da buluşmuş, kayak keyfini doyasıya yaşamış ve ardından eğlenceli konserlerle vakit geçirmişlerdir.

Kayak öğrenmek isteyenler için düz pistleri, profesyonel kayakçılar için kar kalitesinin güzelliği ve ekonomik bir kayak merkezi isteyenler için ucuz girişleri ile her kesimden insanın ihtiyacını karşılayan bir kayak merkezi. Bunların yanında eşsiz manzarası ve doğası da hediyesi.

Davraz Kayak Merkezi

7- Kartepe Kayak Merkezi (Kocaeli)

Kayak merkezi İstanbul’a yakın olması sebebiyle kısa zaman önce açılmasına rağmen büyük bir üne kavuşmuş ve özellikle kış mevsiminde hafta sonları dolup taşmaya başlamıştır. İstanbul’a 1 saat uzaklıkta olan Kartepe Sapanca Gölü ve orman manzarası ile de kayak severler için muhteşem bir kış tatili fırsatı sunuyor.

Yaklaşık 1.500 metre yüksekliğinde olan dağ yükseltisi nedeniyle kayak severlere daha kısa bir kayak sezonu sunuyor. Zaten ziyaretçilerin çoğu İstanbul’dan günübirlik olarak geliyor. Ve bu yüzden Kartepe’de sadece 1 tane otel bulunuyor o da The Green Park Kartepe. Otelin altında hemen pistler başlıyor ve benzer kayak pistlerine göre fiyatlar biraz daha pahalı. Genelde az eğimli, geniş ve zorluk derecelerine göre çeşitlendirilmiş olan kayak merkezinde 4 ana pist bulunuyor.

Kısacası kayak yapmasanız bile günübirlik ziyaret edebileceğiniz göl ve orman manzarasını seyredip yol üzerinde kahvaltı yapmak için güzel mekanlar bulabileceğiniz muhteşem bir yer Kartepe.

8- Saklıkent Kayak Merkezi (Antalya)

Kayak merkezi Antalya merkeze 50 km uzaklıkta bulunur ve Torosların Beydağları üzerinde kurulmuştur. 2550 metre yüksekliğinde olan dağ üzerine kurulmuş kayak merkezinde 4 adet pist bulunur. Zorluk derecelerine göre renk isimleri verilmiş olan pistlerde sert virajlar ve dik yokuşlar bulunur.

“Gündüz kayak, öğleden sonra deniz” sloganıyla ün salmış kayak merkezi ılıman bir iklimde bulunan bölgede olduğundan, Ekvator ve Akdeniz’e en yakın kayak merkezi olduğundan dolayı özellikle Şubat, Mart aylarında gün içinde hem kayak yapabileceğiniz hem de denize girebileceğiniz bir yer. Genelde günübirlik turlar ya da ziyaretler yapıldığından kayak merkezinde otel kültürü gelişmemiştir. Antalya merkezde yada çevrede bulunan binlerce otel bu ihtiyacı rahat bir şekilde karşılamaktadır.

Saklıkent Kayak Merkezi

9- Ilgaz Kayak Merkezi (Kastamonu)

Tam olarak Kastamonu-Çankırı il sınırında bulunan kayak merkezinin pistleri Kastamonu il sınırları içinde bazı oteller ise Çankırı il sınırları içerisindedir. 2540 metre yüksekliğindeki dağ üzerine kurulu kayak merkezi 2000 metre civarlarında hizmet vermektedir. Kayak merkezi ile Kastamonu hava limanı arası 40 km’ dir. Kar kalitesinin diğer pistlere oranla orta derecede olduğu ve pistlerdeki sis oluşumundan dolayı kayakçıların kayak yaparken yavaşlamak zorunda kalması kayak merkezinin dezavantajlarından. Genelde yeni başlayan ve orta seviyedeki kayakçıların tercih ettiği kayak merkezinde 3 adet pist bulunuyor.

Konaklamak için ise Doruk Otel, Etap Altınel Dağbaşı Otel ve kamuya ait misafirhaneler bulunuyor. Yoğun olarak ormanların bulunduğu ve hayvan çeşitliliğinin fazla olduğu dağ sadece kayak için değil yaz aylarında da görülmeye değer bir destinasyon. İlkbaharda ise açan çiçeklerin güzelliği burayı bir doğa harikası yapıyor.

10- Zigana Kayak Merkezi (Gümüşhane)

Kayak merkezi Gümüşhane’ye 40 km uzaklıkta Zigana geçidine ise 3 km uzaklıktadır. En yakın hava alanı olan Trabzon hava alanına ise 60 km uzaklıktadır. 2000-2500 metre aralığında hizmet veren kayak merkezi diğer kayak merkezlerine oranla daha küçüktür. Ormanlık alanda bulunan kayak merkezinin samimi bir ortamı ve çok büyük olmayan otelleri vardır. Gümüşkayak Yaylakent Hotel bunlardan biridir.

Bu kayak merkezinin en önemli özelliği ise kışın karda kayak yapılıyorken yazın da çim kayağı yapılıyor olması. Bunu sağlayan şey ise Gümüşhane’nin güzel ve görülmeye değer yaylaları.

Zigana

Exit mobile version