Kuzey Kıbrıs

Kıbrıs adası Akdeniz’de bulunan Sicilya ve Sardunya adasından sonra 3. en büyük adadır.

Yavru Vatan Kuzey Kıbrıs

Kıbrıs adası Akdeniz’de bulunan Sicilya ve Sardunya adasından sonra 3. en büyük adadır. Ve Kıbrıs adasında Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi olmak üzere iki ülke bulunur. Bu iki ülke birbirinden tamamen ayrıdır.

Kıbrıs adasının ortasından geçen, iki ülke ile sınırı belirleyen Yeşil Hat bulunur.

Türk ve Yunanların çatıştığı bu bölgede Türk köyleri katledildikten sonra 1974’te Türkiye Cumhuriyeti burada bulunan Türklerin haklarını korumak amacıyla askeri birliklerini Kıbrıs’a yollayarak askeri harekat yapma kararı alır ve bu harekatla Türk köylerini koruma altına alır. Bu olaydan sonra Cenevre’de Türkiye, İngiltere ve Yunanistan’ın katıldığı bir toplantı yapılır ve ‘Cenevre Deklarasyonu’ imzalanır. Daha sonra Rumlar bu anlaşmaya da uymadıkları için Kıbrıs’a ikinci bir harekat düzenlenir ve üç gün içinde Kıbrıs’ın Kuzey kısmı tamamen alınır. O günden bu yana iki topluluk arasında hiçbir çatışma olmamıştır. 1975’te Türk Federe Devleti kurulmuş, 15 Kasım 1983’te Türk Federe Devleti Meclisinde oybirliği ile alınan kararla Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti kurulduğu Rauf Denktaş tarafından ilan edilmiştir. Fakat Türkiye dışında hiçbir ülke tarafından tanınmamıştır.

Kuzey Kıbrıs 3.355 km2 lik alana sahiptir ( Kıbrıs adasının %36.5 i ) ve ülkenin başkenti Lefkoşa’dir. Ülkede Türk lirası kullanılır. Kuzey Kıbrıs’ın %98 ini Türkler oluşturur. Tamamen Akdeniz iklimi olan adada yazlar sıcak ve kurak, kışlar serin geçer. Her mevsimde görebileceğiniz temiz kumlar ve mavi sular tatil severler için Kuzey Kıbrıs’ın vazgeçilmezidir. Kışın yalnızca yanınıza alacağınız bir ceket ile serin ve sakin akşamların keyfini çıkarabilirsiniz. Yazın ise tabi ki güneş kremi yanınızda olması gereken en önemli şey. Bunun yanında bisiklet sürmekten tutun da yürüyüş yapmak, doğayı seyretmek, tenis, su kayağı, su sporları, şnorkel yapma gibi daha bir çok aktivite yapma şansı bulabileceğiniz Kuzey Kıbrıs için bunlar daha başlangıç.

Kıbrıs

Kıbrıs

Kuzey Kıbrıs’ta Yaşam

Nüfusun çoğunu Türkiye’den giden Türklerin ve Kıbrıslı Türklerin oluşturduğu bir ülke. Burada yaşayan insanların İngiliz kültürüne yakın yaşadıklarını söyleyebiliriz. Özellikle trafik akış yönü ve kanunlar anlamında daha çok İngiltere örnek alınmıştır.

Kıbrıs denince aklan gelen ilk şey buranın otel ve casinoları olsa gerek. Türkiye de kumarhaneler yasal olmadığı için bu ülkeye gelenlerin çoğu kumar ve eğlence için gelir. Ayrıca içme suyu pahalı olması ve iyi içme suyu bulmak zor olmasına rağmen alkol ve sigara çok ucuzdur. Hatta kumarhanelerde ücretsiz olarak verilir. Alkol ve sigaranın ucuz olmasının sebebi ise burada vergilerin çok düşük olması ya da hiç olmamasıdır.

Ayrıca buradaki plakalar da biraz farklı. Önü beyaz arkası sarı plaka görüyorsanız bu yerli arabadır, kırmızı plakalar ise kiralık araçlara ait. Türkiye de alınan ehliyet burada da geçerlidir. Ama buradaki araçların sürücü koltuğu sağda ve trafik yönü de soldan. Ülke İngiliz kültürüne yakınlığı nedeniyle yurt dışı yaşam koşullarına daha bağlı. Örneğin büyük oteller dışında gideceğiniz her yerde elektrik prizleri İngiliz tarzı üç dişli. Yani yanınızda bir adaptör bulundurmanız şart.

Girne’de bulunan üniversiteler nedeniyle buradaki genç nüfus daha fazla ve yurt dışından gelen bir çok öğrenci burada uluslararası kültüre katkıda bulunuyor. Özel üniversiteleri ile de insanları çeken bu ülkede üniversite öğrencilerinin ve askerlerinin nüfusu toplam nüfusun 3 /1′ i kadardır.

Bir de Kuzey Kıbrıs’ a gittiğinizde bazı tatların tadına bakmalısınız. Bunlardan ilki ve en ünlüsü Şeftali kebabı. Kıbrıs’a özgü olan bu kebap Koyun ya da keçinin yağlı iç zarına kıyma, maydanoz ve soğan doldurularak yapılmasıyla olur ve genellikle şişte ya da ızgara da kızartılarak servis edilir.

Hellimli adıyla bilinen içine hellim ve soğanın konulduğu kek türü bir yiyecek olan genelde çayın yanında ya da kahvaltılarda servis edilen bu yiyecek Kıbrıs’ta oldukça meşhur bir yiyecek. Bunların yanında Hırsız kebabı, molehiya, kolakas, pirohu, gullurikya, ceviz macunu ve paluze’nin tadına bakabilirsiniz.

Kuzey Kıbrıs’taki dini inanca baktığımızda Müslüman/ Sünni oranı çok yüksek ve bunun yanı sıra Rum Ortadoks ve Maruni Hıristiyanları da vardır.

Kuzey kıbrıs

Kuzey Kıbrıs’a Ulaşım

Kuzey Kıbrıs’ın Güney Kıbrıs nedeniyle Avrupa Birliği üyesi sayılması ülkeye gelecek olan turistler açısından Kıbrıs için avantajlı bir durum. Fakat uluslararası olarak tanınan bir ülke olmadığı için yurt dışı ulaşımı da biraz karışık. Bu ülkeye gidecek tüm turistlerin Türkiye’den geçmeleri şart. Nijerya Federal Cumhuriyeti ve Ermenistan Cumhuriyeti vatandaşlarının Kuzey Kıbrıs’a gelirken vize başvurusunda bulunmaları gerekir. Türkiye vatandaşları ve Avrupa birliği vatandaşları için kimlik ya da pasaportun olması yeterlidir. Diğer ülkelerden gelenler içinse kendi ülkesinin pasaportunun olması şarttır.

Lefkoşa’da bulunan Ercan Hava Limanı hava yolu ulaşımı için kullanılan tek yerdir. Hava limanında bulunan hava alanı otobüsleri ile şehir içinde gitmek istediğiniz yerlere rahatlıkla ulaşabilirsiniz. Gemi ulaşımında ise Girne Limanı kullanılmaktadır.

Kuzey Kıbrıs’ta araçların ve yakıtın ucuzluğu nedeniyle kişisel araç kullanımı çok fazladır. Bu yüzden toplu taşımaya çok önem verilmemiştir. Belli güzergâhlara giden dolmuşlar bulunur ve belli saatlerde hareket ederler. Bunun dışında gece saatlerinde ise gideceğiniz yere ulaşmak için sadece taksi bulabilirsiniz.

Kuzey Kıbrıs Şehir Merkezleri

Lefkoşa (Nicosia)

Kıbrıs adasının en kalabalık şehridir. Dokunulmamış güzelliklerin, tarihi mimarilerin bulunduğu, surlarla çevrili bir şehir. Kıbrıs’ın kültür, ulaşım, ticaret ve sanayi merkezidir. Hem Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinin hem de Kıbrıs Cumhuriyetinin başkentidir. Lefkoşa’nın etrafındaki yaklaşık 5,5 km lik surlar bu şehri önemli kılan mimarilerden. Ayrıca Lefkoşa’da farklı müzeleri de ziyaret edebilirsiniz ya da günün herhangi bir vaktinde sahil kenarına gidip deniz keyfi yapabilirsiniz.

Girne ( Kyrenia)

Girne, tarihi bir liman kenti olmasının yanı sıra nefes kesen manzaraya sahip Girne Kalesi’nin bütünleştiği Akdeniz’in çok güzel bir ada şehri ve Kuzey Kıbrıs’ın en ünlü turist destinasyonu. Beşparmak dağlarının altında uzanan bu şehir deniz kenarında bulunan sahilleri, göz kamaştırıcı otelleri ve kulüpleriyle ünlü. Yaz boyu devam eden konserler, ünlü kulüpler bu şehri daha da cazibeli yapıyor. Kısacası gece gündüz demeden hayatın akmaya devam ettiği bir şehir.

Cyprus, Kıbrıs

Gazimağusa (Famagusta)

Gazimağusa birçok medeniyetin izlerini taşımış, Ortaçağ Avrupa mimarisini günümüze taşımayı başarmış olan surlarla çevrili bir liman kentidir. Burada aynı zamanda adanın en güzel sahil şeridi de bulunmaktadır. Üniversite’nin kent merkezine çok yakın olması sebebiyle öğrenci şehrine dönüşmüştür. Salamis Antik Kenti ve Suriçi gezilmesi gereken en önemli tarihi mimarilerden. Ayrıca Gazimağusa’da Kapalı Maraş adında bir yer var ki bir zamanlar dünyaca ünlü isimlerin uğrak yeri olan, kültürü ve turizmiyle Kıbrıs’ın en gözde mekanlarından biri olan yer 1974 sonrası savaştan sonra yapılan anlaşmalar nedeniyle iskana kapatılmıştır. Buraya girmek hatta fotoğraf çekmenin bile yasak olduğu söylenir. Şu an “Hayalet Şehir” olarak bilinir.

Güzelyurt( Morphou)

Kuzey Kıbrıs’ın en yeşil bölgesi olan, narenciye ağaçlarının, portakal bahçelerinin şehri süslediği, içinde bir de kilisenin bulunduğu (Aziz Mamas Kilisesi) nostaljik bir kent merkezi. Eskiden Rumların fazla olduğu Türklerin azınlıkta kaldığı bir bölge olarak bilinmesine rağmen anlaşmalar sonucunda Türk tarafında kalmıştır.

Lefke

Lefke Avrupa Üniversitesinin bu kasabada bulunduğu, Kuzey Kıbrıs’ın en batısında bulunan bir kasabadır. Meşhur Lefke Portakalının yetiştiği yerdir.

İskele (Trikomo)

Kıbrıs’ın Türkiye’ye bakan tarafıdır. Aslında Karpaz Yarımadası olarak bilinen bölge. İçinde bir çok Türk ve Türk-Rum karışımı köyler bulunan ve diğer illere göre daha az gelişmiş olan bir şehir. Altın sarısı kumu ve harika denizi ile el değmemiş güzelliklere sahiptir.  Ayrıca yabani eşekleriyle ünlü olan bu yerde, carette carettaları da görebilirsiniz.

karpaz, kıbrıs

Diğer Destinasyonlar

-Karpaz Yarımadası/ Karpaz Peninsula ( İskele)

-Bufavento Kalesi/ Buffavento Castle (Girne)

-Pella Pais Manastırı / Bellapais (Girne)

-Aziz Hilaryon Kalesi / St. Hilarion Castle (Girne)

-Girne Kalesi/ Girne Castle

-Suriçi (Lefkoşa)

-Büyükhan (Lefkoşa)

-Girne Yat Limanı

-Mavi Köşk (Girne)

-Kapalı Maraş (Gazimağusa)

-Namık Kemal Meydanı ( Gazimağusa)

-Lala Mustafa Paşa Cami ( Gazimağusa)

-Altınkum Plajı (İskele)

Kuzey Kıbrıs hakkında bilgiye sahip olduktan sonra Kuzey Kıbrıs’ın En İyi Otelleri hakkındaki yazımıza bakabilirsiniz.

Exit mobile version