Kuzey Amerika, dünya kıtaları arasında en büyük 3. kıtadır ve ‘Yeni Dünya’ diye adlandırılan iki kıtadan biridir. İtalyan kâşif Ameriko Vespuçi’den sonra ismini alan iki kıtadan birisidir. 24,221,490 km2 bir alana sahiptir. Kuzey yarım küre de bulunan kıta Pasifik ve Atlantik okyanusu arasındadır. Kuzey Amerika’nın en yüksek noktası Alaska’nın Denali ( McKinley) dağıdır ve deniz seviyesinden 6,194 metre yüksekliktedir.
Kuzey Amerika’yı Güney Amerika’ya bağlayan tek kara bağlantısı ise Panama Kanalıdır.
Kuzey Amerika’da Birleşmiş Milletler tarafından tanınan 23 ülke bulunur. Genel olarak baktığımızda Kuzey Amerika, üç büyük millet ve bir de büyük ada bölümünden oluşur. Bunlar Kanada, Amerika Birleşik Devletleri, Meksika ve Grönland’ dır. Kuzey Amerika’ nın güney ucunda ise Orta Amerika olarak bilinen diğerlerine nazaran daha küçük 7 tane daha millet vardır. Karayip denizinde çeşitli büyüklüklerde bölümler, yaklaşık iki düzine kadar ada ülkesi ve Kanada Atlantik sahilinden ayrılmış bir Fransız bölgesi bulunur.
Orta Amerika ve Karayip bölgeleri teknik olarak Kuzey Amerika’ nın bir parçası olmasına rağmen bu bölgeler güneye olan yakınlıklarından, kültürel ve coğrafi nedenlerden ve karakteristik isimlerinden dolayı genellikle farklı listelenirler.
Kuzey Amerika ilk olarak göçmenler ve göçmenlerin nesli tarafından yaşam merkezi haline geldi. Özellikle Amerika Birleşik Devletleri ve Kanada son birkaç yüzyılda tüm dünyadan gelen insanlardan ve göçmenlerden oluşuyor. Tüm dünyadan gelen göçmenler ve herhangi bir sebeple buralara yerleşen insanlar nedeniyle özellikle New York ve Toronto gibi büyük şehirlerde kültür çeşitliliği çok fazladır.
Ulaşım
Kuzey Amerika’ya yapılan yolculukların hemen hemen hepsi hava yolu ile yapılır. Bu kıta da her büyük şehrin uluslararası bir hava limanı ve yakın çevresine servisleri mevcuttur. Ve bu yolculuklar güvenlidir. Ancak seyahat boyunca uygulanan güvenlik önemleri can sıkıcı olabilir. Tüm vücudunuzun aranması, ayakkabılarınızı çıkarmanız, yanınıza alabileceğiniz likit sınırlaması ve başka bir yerde karşınıza çıkacak buna benzer şeyler. Ayrıca Kuzey Amerika’ya gemiyle de gidebilirsiniz fakat bu yolculuk çok zor ve sıkıntılı olacaktır.
Coğrafi olarak daha küçük ülkelerden gelen bazı ziyaretçiler Kuzey Amerika’ nın büyüklüğü ve coğrafyası karşısında şaşkınlığa düşerler. Otomobille ya da trenle yapılacak kıta ötesi bir yolculuğun 3-4 günden az sürmesi imkansızdır. Kıta içerisi ise kara, hava ve demir yolu ulaşımı bakımından oldukça gelişmiştir.
Kanada, ABD ve Meksika ‘da seyahatlerin çoğu kişisel araçlarla yapılır. Ve bu ülkelerdeki yolların çoğu seyahatiniz boyunca sizin ihtiyacınız olan gereksinimlerle doludur.
Acil bir durumda cep telefonunuzdan 911’i aradığınızda saat kaç olursa olsun bir operatöre ulaşabilirsiniz.
Dil
ABD ve Kanada’nın büyük bir çoğunluğunda İngilizce konuşulur. İngilizce ayrıca Karayiplerde ve küçük bir ülke olan Belize’de de konuşulur. Meksika, Orta Amerika’nın büyük bir kısmı, ABD’nin bazı güney şehirleri ve Karayiplerin bir kısmında da genellikle İspanyolca konuşulur. Ve bu da İspanyolcayı Kuzey Amerika da en çok konuşulan ikinci dil yapar. Fransızca Kanada’da ve özellikle Quebec şehrinde önemli bir rol oynar. Bunun yanı sıra Karayiplerin bir kısmında da konuşulur. Almanca ise Karayiplerin güneyinde konuşulur. Bunlardan farklı olarak Amerika’daki yerlilerin konuştuğu çeşitli diller de mevcuttur.
Para Birimi
Kuzey Amerika’da her ülkenin ya da ülkeler topluluğunun kendine ait bir para birimi vardır. Hemen hemen bütün Orta Amerika ve Karayiplerde Amerikan Doları kullanılabiliyorken, Küba’ya ve Kanada’ya gittiğinizde yerel para birimlerini kullanmak zorunda kalabilirsiniz. Visa ve MasterCard hemen hemen tüm kıtada kabul edilir.
Yemek
Kuzey Amerika’da göçmenlerin çok olması sebebiyle mutfak kültürü de çok çeşitlidir. Çin yemekleri ve pizza en çok tüketilen yiyecekler arasında. Çoğunlukla göçmenlerin yaşadığı yerlerde otantik yemeklere rastlayabilirsiniz. Yerel olanlardan bahsedecek olursak Teksas ve Meksika karışımı (Tex-Mex) bir yemek ve müzik kültüründen bahsetmekte mümkün.
İnanç
Dini inanış olarak tüm kıta boyunca Hristiyanlık hakimdir. ABD’de halkın çoğu Protestan, İspanyolca konuşulan halkın bulunduğu bölgeler ise Katoliktir.
Kuzey Amerika’daki önemli bölgeler;
• Kanada
Büyüleyici ve el değmemiş ormanlara sahiptir. Fakat Kanada aynı zamanda dünyanın en modern ve en kozmopolit şehirlerinin başında gelir. Görkemli Pasifik sahilinden, sakin bir havası olan Atlantik sahiline kadar olan sahil boyu 5000 km’yi geçer. Kısacası Kanada da herkes için bir şeyler bulunur.
• Karayipler
Beyaz kumlu kumsalları, berrak ve temiz suyu ve sakin ada kültürü Karayipler’i dünyanın en iyi tatil duraklarından biri yapar.
• Orta Amerika
Kuzey ve Güney Amerika’yı birbirine bağlayan bu kara parçasındaki yedi küçük millet her iki kıtanın unsurlarını da harmanlar. Orta Amerika’da hareketli ve canlı şehirler, uzun kıyı sahilleri, eski orman kalıntıları ve karma kültürler bulacaksınız.
• Grönland
Özerk bir ülke olan Grönland resmi işlerde hala Danimarka’ya bağlıdır. Grönland sade manzaraları ve Gece yarısı Güneşi ( the Midnight Sun) ile ünlü çok büyük bir adadır.
• Meksika
Meksika hem tarih bilginlerinin uğrak yeri hem de güneş arayanlar için büyük bir turist merkezidir. İlk olarak Meksika’nın güzel tropikal sahillerini gezmeye sonra da eski Aztek ve Maya Uygarlığının büyüleyici sanat eserlerini görmeye gidebilirsiniz.
• Amerika Birleşik Devletleri (ABD)
Amerika Birleşik Devletleri yeryüzündeki en geniş, etnik açıdan en çeşitli ve çoklu kültüre sahip ülkelerden birisidir. Ayrıca dünyanın en ünlü şehirlerinden, eşsiz güzellikteki doğal parklardan bazıları ve dahası buradadır.
Ayrılmış Bölümler
Bermuda: İngiltere’nin (Birleşik Krallık) denizaşırı bölgesi.
Saint-Pierre and Miquelan: Fransa’nın denizaşırı bölgesi.
Önemli Şehir Merkezleri
Chicago: ABD’nin en ünlü üçüncü şehridir. Gökdelenleri ve caz müziği ile ünlü olan bu şehre rüzgârlı şehir ( Windy City) de denir.
Havana: Küba’nın başkenti olan Havana, purolarıyla, güçlü bir İspanyol-Karayip kültürüyle ve efsanevi gece hayatıyla ünlüdür.
Kingston: Afrika-Karayip kültürünün en önemli merkezlerindendir. Kozmopolit ve farklı bir şehirdir. Ayrıca rege müziğine ( Reggae) ev sahipliği yapar.
Los Angles: Hollywood ve sinemanın starları, dağları ve sahilleri ve bolca trafik.
Meksico City: Meksika’nın başkenti ve dünyanın en geniş üçüncü şehridir. Meksico’da çok sayıda müze vardır. Bunun yanı sıra asırlık mimariler göze çarpar.
Miami: Güneş arayan Kuzeylilerin, zenginliğin, Latin etkisinin ve Karayip kültürünün olduğu canı bir şehir.
Montreal: Kanada’nın Paris’i de denir. Kanada’nın en büyük ikinci şehridir. Ayrıca Quebec şehrinin ekonomik başkentidir.
New York City: Kuzey Amerika’nın ticaret ve kültür merkezidir. “Big Apple” diye isimlendirilen bu şehir şarkılara ve filmlere konu olmuştur.
Panama City: İki kıtayı birbirine bağlayan samimi ve sıcak bir şehir.
Toronto: Ontario gölü üzerinde yer alan gökdelenlerin yükseldiği kozmopolit bir şehirdir. Kanada’nın en büyük şehridir.
Vancouver: Çelik ve cam üzerine odaklanmış bir ülkedir. Seçkin doğal güzelliklere sahip olan şehirde aynı gün içinde hem kayak yapabilirsiniz hem de sahilde oturabilirsiniz.
Washington, D.C.: ABD’nin başkentidir. Kültürel ve tarihi açıdan bolca gezilecek yer bulabilirsiniz.
Anchorage: Gece yarısı Güneşi‘ne giden kapı (the Midnight Sun). Eşsiz manzarası, vahşi yaşam ve tüm dünyadan gelen çeşitli etnik yapısı bu şehri farklı kılıyor.
Diğer Destinasyonlar:
- Banff Ulusal Parkı (Kanada)
- Yellowstone Milli Parkı ( ABD)
- ChichenItza (Meksika)
- Büyük Kanyon (ABD)
- Niagara Şelalesi (ABD)
- Teotihuacan Antik Kenti (Meksika)
- Tikal Antik Kenti (Orta Amerika)
- Walt Disney World (ABD)