Yurtiçi Festivaller Hakkında Bilgiler

Türkiye tarihi, doğası ile olduğu kadar festivalleri ile de oldukça renkli bir ülke. Dar sınırlar içerisinde dahi çok fazla çeşitlilik gösteren kültürler, ilgi alanları çok çeşitli festivallerin ortaya çıkmasına zemin hazırlıyor. Festivallerin birçoğu metropol ve büyük şehirlerde gerçekleşse de Anadolu’nun küçük büyük birçok şehrinde çok farklı festivaller düzenleniyor. Tatil beldelerinde genelde tatilcilere yönelik festivaller düzenleniyor. Diğer şehirler ise şehrin tarihi ve kültürel güzelliklerini tanıtmak, yöresel lezzetlerini duyurmak amacıyla çeşitli festivaller düzenliyor. Özellikle bahar aylarından itibaren ivme kazanan festival ve karnavallar tatilciler için de farklı tecrübelerin kapısını aralıyor. Ülkemizde düzenlenen yerel ve uluslararası birçok festival gerçekleştiği bölgeye yerli ve yabancı turist çekerek turizm faaliyetlerinin artmasını sağlıyor. Bu yazımızda ülkemizde düzenlenen yerel ve uluslararası festivalleri sizler için derledik.

MART

Çankaya Tek Kişilik Oyunlar Festivali, Ankara: Her yıl mart ayında Çankaya Belediyesi’nin ev sahipliği yaptığı festival artık gelenekselleşmiş durumda. Festival kapsamında birçok usta tiyatrocu Çankaya Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde sahneye çıkarak tek kişilik oyunlarını sergiliyor. 5 gün boyunca devam eden festivalde gösteriler için ücret ödemiyorsunuz.

Manisa Mesir Festivali, Manisa: 21 Mart’ta başlayan festival 500 yıldan bu yana devam eden köklü bir etkinlik. Baharın başlamasının da kutlandığı festivalde gerçekleşen mesir saçımı ise özellikle turistler tarafından çok fazla ilgi görüyor. Tedavi amaçlı ortaya çıkan mesir macunu bugün Manisa’ya hem ekonomik hem de sosyal alanda canlılık katan kültürel bir obje haline gelmiş.

Murat Şenlikleri (Ser Hıvde), Diyarbakır: Festivalin ortaya çıkış tarihi tam olarak bilinmemekle birlikte en güçlü rivayet Milattan Sonra 641’i işaret ediyor. Her sene 28-30 Mart arası düzenlenen festival Anadolu’nun en eki festivallerinden. Festivallerin düzenlendiği tarihlerde farklı şehirlerden on binlerce kişi festival bölgesine akın ediyor. 3 gün boyunca at yarışları, kına geceleri, halaylar ve daha birçok renkli faaliyet ziyaretçilere keyifli anlar yaşatıyor.

İzmir Uluslararası Kukla Günleri, İzmir: Dünyaca ünlü kukla sanatçılarının katılımıyla gerçekleşen festival ilk yıllarında 11 gün sürerken 206’dan bu yana 25 gün boyunca devam ediyor. 25 gün boyunca kukla gösterileri, atölye çalışmaları, konferanslar, sergiler ziyaretçilerin ilgi ve beğenisine sunuluyor. İzmir Uluslararası Kukla Günleri aynı zamanda dünyanın en büyük kukla festivalleri arasında gösteriliyor.

Uluslararası Adana Tiyatro Festivali, Adana: 2005’ten bu yana gelenekselleşen festival, Sabancı Vakfı’nın Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Devlet Tiyatroları ile ortaklaşa gerçekleştirdiği bir proje. Festival boyunca yerli ve yabancı toplulukların sergilediği oyunlar ve sokak gösterileriyle Adana sokaklarına renk ve canlılık katıyor. Mart sonu başlayıp bir ay süren festival bu süre zarfında yaklaşık 20.000 kişiye ulaşıyor.

Dağ Filmleri Festivali, İstanbul: 2006’dan beri devam eden festival teması bakımından Türkiye’de bir ilk. Dağ ve doğa belgeseli alanında Türkiye’de önemli bir yere sahip. Festivale ilk yıldan itibaren sürekli artan bir talep var. Film ve belgesel gösterimleri haricinde seminer, sergi gibi farklı aktivitelere ev sahipliği yapan festival gönüllüler tarafından gerçekleştiriliyor. Bunun yanında tüm faaliyetlere katılım ücretsiz.

NİSAN

Ankara Uluslararası Müzik Festivali, Ankara: Avrupa Festivaller Birliği üyesi olan festival nisan ayında Ankara’da gerçekleşiyor. Sevda-Cenap And Müzik Vakfı’nın gerçekleştirdiği festival açılış ve kapanışını senfoni orkestrası eşliğinde yapıyor. Birçok Türk sanatçının yabancı sanatçılarla etkileşim imkânı bulabildiği festival aynı zamanda genç yeteneklerin kendilerini gösterebilmeleri için bir fırsat ortamı yaratıyor.

Uluslararası İstanbul Lale Festivali, İstanbul: 2006’dan bu yana gerçekleştirilen festival yaklaşık bir ay sürüyor. Geçmişimizde bir devre adını veren ve doğu kültürü için çok önemli bir motif olan lale Nisan ayında İstanbul’un dört bir yanına renk katıyor. Uluslararası İstanbul Lale Festivali boyunca İstanbul’un çeşitli bölgelerinde tür çeşitliliği 120’yi bulan milyonlarca lale soğanı dikiliyor. Festival kapsamında teması lale olan birçok ürün satışı yapılıyor. Bunun yanında canlı ebru gösterisi, fotoğraf sergisi vb. gibi birçok sanatsal aktivite gerçekleşiyor.

Küçük Hanımlar Küçük Beyler Uluslararası Çocuk Tiyatroları Festivali, Ankara: 25-30 Nisan tarihleri arasında düzenlenen festivalin adı Atatürk’ün çocuklara yönelik sözlerinden ilham alınarak oluşturulmuş. 2005’ten bu yana süregelen festival 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’na tiyatro ile katkı sağlamak ve Türk çocuk tiyatrosunu dünyaya tanıtmak amacıyla gerçekleştiriliyor.

Uluslararası Bayındır Çiçek Festivali, İzmir: Uluslararası olma niteliğini 2010 yılında elde eden festival Bayındır Belediyesi ev sahipliğinde gerçekleşiyor. Osmanlı’da başta saray olmak üzere birçok önemli merkezin çiçeklerinin buradan gitmesinden ötürü Bayındır Gülbahçe olarak anılıyormuş. Festivalde yüzlerce farklı türde çiçeğin sergilediği görüntüler ziyaretçiler için adeta bir renk cümbüşü oluyor. Bunun yanında festivalde konserler, uçurtma şenliği, yöresel yemekler, sokak tiyatroları gibi birçok farklı aktivite de bulunuyor.

Uluslararası İstanbul Film Festivali, İstanbul: 1982’den bu yana düzenlenen festival 2 hafta sürüyor. 30 yıldan bu yana aralıksız devam etmiş bu festival uluslararası alanda da oldukça prestijli. Festivallerde çeşitli kategorilere ayrılmış film ve belgesel gösterimleri, sergiler ve toplantılar da gerçekleşiyor. Bunun yanında sinema alanında çeşitli ödüller de festival kapsamında sahiplerini buluyor.

MAYIS

Uluslararası Eskişehir Sokak Festivali, Eskişehir: İlki 2008’de düzenlenen festival 2013’te uluslararası niteliğini kazanmış. Anadolu Üniversitesi İletişim Fakültesi ile Eskişehir Belediyesi’nin birlikte organize ettiği festival Adalar denen bölgede gerçekleşiyor. Sokakla sanatın kaynaşması amacını güden festivalde konserler, dans gösterileri, stant etkinlikleri gibi faaliyetler yer alıyor.

Uluslararası İstanbul Kukla Festivali, İstanbul: İlki 1998 yılında gerçekleşen festival bugün Japonya’dan Brezilya’ya uzanan geniş bir coğrafyanın kukla sanatçılarını konuk ediyor. Mayıs ayında düzenlenen festivalde kukla performansları, sergiler gibi birçok farklı etkinliğe ulaşmak mümkün. Ayrıca festival kuklanın neredeyse dünya üzerindeki bütün formlarını görme imkânı sağlıyor.

“Bin Nefes, Bir Ses” Türkçe Tiyatro Yapan Ülkeler Festivali, Konya: 2014 yılına kadar Nisan ayında gerçekleştirilen festival 2014’ten bu yana Mayıs ayında düzenleniyor. Konya Devlet Tiyatrosu öncülüğünde gerçekleşen festivalde ilk nihai amaç şehrin kültürel bakımdan gelişmesi ve yenilenmesi. Bin Nefes, Bir Ses sloganıyla ortaya çıkan projenin fikri ilk kez Konya Devlet Tiyatroları’nın onucu yılında orta ortaya çıkıyor.

Muğla Geleneksel Boğa Güreşi Festivali, Muğla: Muğla’ya bağlı Menteşe ilçesinde gerçekleşen festivale Aydın, İzmir gibi çevre illerden yoğun katılım sağlanıyor. Bu illerden getirilen boğalar büyükayak, başaltı gibi farklı kategorilerde güreştiriliyor.

Uluslararası Fethiye Festivali, Muğla: Fethiye Belediyesi, Fethiye Tanıtım Vakfı ve Kültür ve Turizm Bakanlığı ortaklığıyla gerçekleştirilen festival 2008’den bu yana sanata katkı sağlamak, sanatı halkla buluşturmak ve şehri bir kültür şehrine dönüştürmek amacıyla düzenleniyor. Festival boyunca uluslararası ve ülke genelinde bilinen yazar ve sanatçılar Fethiye’de konaklıyor. Tüm etkinliklerin halka açık ve tamamen ücretsiz olmasının yanı sıra lise öğrencilerine yönelik sanat yarışmaları da düzenleniyor. Festival süresince öğrencilere yönelik birçok sanat dalı hakkında seminer, atölye çalışmaları, açık hava sohbetleri düzenleniyor.

Uluslararası İstanbul Tiyatro Festivali, İstanbul: 2 yılda bir Mayıs ayında düzenlenen ve yaklaşık üç hafta devam eden festivalin ilk düzenlenme tarihi 1989. Sanatın evrenselliğini farklı kültürlerdeki ortaklık ve kesişmelerle göstermeyi amaçlayan festival 2 yılda bir İstanbul sahnelerinden dünyaya sesleniyor. Yerli tiyatro ve dans topluluklarının yanı sıra birçok yabancı topluluk 2 senede bir bu festival için İstanbul’a geliyor. Festival aynı zamanda 1997’den bu tarafa her sene bir Türk bir yabancı sanatçıya özel bir ödül de sunuyor. Yaşam Boyu Başarı Ödülü adındaki bu ödül birçok sanatçı için büyük önem arz ediyor.

Fikirlerinizi paylaşabilirsiniz.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Exit mobile version