Dar Sokakları, Taş Evleri ve Tarihi yapısı ile Büyüleyen Mardin

Kültürel Seyahatin ilk Başlangıç Noktası olan Mardin Gezisi ile Muhteşem Atmosferinde Yolculuk

Türkiye nin her köşesinde farklı bir tarihi mekanın yer aldığı herkes tarafından bilinmektedir. Özellikle kültürel seyahat severlerin deniz, kum, güneş üçlemesinden ziyade tarihi mekanlara seyahat gerçekleştirerek kültürel değerleri yerinde görme imkanına sahip olurlar. Bu seyahatimizde Doğu Anadolu nun eşsiz tarihi güzelliklere sahip Mardin ilinde tarihi bir yolculuğa çıkacağız. Seyahatimizle ilgili izlenimlerimizi ve tavsiyelerimizi buradan takip edebilir ve kendi rotanızı belirleyebilirsiniz.

İstanbul dan yaklaşık 1 saatlik yolculuğun ardından Mardin havalimanına ulaşıyoruz. Burada tertemiz havası ve kültürü ile sizleri adeta karşıladığı görülmektedir. Havalimanına indiğimiz andan itibaren tarihi atmosferi bizleri büyülüyor. Özellikle Mardin gezimizi başlamadan önce ön bilgi olarak araştırmalarımız sonucu Tarih boyunca aralarında Sümerler, Akadlar, Hitit, Asur, Roma, Selçuklular ve Osmanlılara ev sahipliği yapan Mardin binlerce yıllık tarihini ziyaretçilerine sunmaktadır.

Mardin e geldiğinizde ilk dikkatleri çeken dar sokakları ve taş yapıları ile sizlere teknolojiden uzak kalmış yapıları ile gezme imkanı sunmaktadır. Dar sokaklarında sağlı sollu taş evleri sanki yüzyıl öncesinde yaşıyormuş hissi veriyor. Özellikle bölge halkı turiste ve gezgincilere o kadar alışkın ki, sanki kendi arkadaşınıza ziyarete gelmiş hissi uyandırmaktadır. Misafirperverliği sayesinde bölgeye defalarca turistik gezi için gelen çok sayıda yabancı turist ile karşılaşmak mümkün.

Merkeze geldiğiniz ilk anda sizleri tüm ihtişamı ile 600 yıllık geçmişe sahip Kırklar Kilisesi karşılıyor. Mardin in merkezi konumundaki Cumhuriyet meydanında bulunan Artuklu dönemine ait olduğu sanılan Latifiye Camii, Zinciriye Medresesi, ve hemen yanı başında Telkari gümüş ustalarının eserleri görülmektedir. Burada kısa bir mola verip usta ellerden çıkan Gümüş Telkari sanatını görüp de büyülenmemek mümkün değil.

Merkezden biraz aşağıya doğru gidildiğinde 200 yıllık geçmişe sahip olan Postane binası halen kullanılmakta ve tarihi geçmişini muhafaza etmektedir. Postanenin hemen karşısında yer alan Şehidiye Medresesi, Hz. Muhammed in ayak izinin bulunduğu Sıttiradviye Medresesi, Ulu camii ve Deyrulzafaran manastırı, özellikle Mardin e kültürel seyahate gelen ziyaretçilerin kesinlikle uğraması gereken yerler arasındadır. Mardin merkezden ortalanma 30 dakikalık yolculuğun ardından dünyanın ilk baraj kalıntılarının bulunduğu Dara Harabelerine geliyoruz. Burada Kasımiye medresesi ve gün batımını seyredebilir ve bu eşsiz ana tanıklık edebilirsiniz.

Fikirlerinizi paylaşabilirsiniz.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Exit mobile version