Eskişehir

Türkiye'nin ''En Yaşanılabilir Kentler'' sıralamasında zirvesi göğüsleyen, Venedik'i aratmayan gondollarıyla adeta bir Avrupa şehrinde hissedeceğiniz, geçmişin kültürel dokusu ile modern hayatın harmanlandığı, bambaşka bir şehir Eskişehir.

Eskişehir Telefon Kodu : 222

Eskişehir nüfusu            : 871.187 (2018)

Eskişehir yüzölçümü     : 13.925 km2

Eskişehir plaka kodu     : 26

Eskişehir’in Konumu

Eskişehir ili; Türkiye‘nin İç Anadolu Bölgesi’nde yer alır. Güneyden Afyonkarahisar, güneydoğudan Konya, doğudan Ankara, kuzeybatıdan Bolu, batıdan Bilecik ve Kütahya ile komşudur. İstanbul, Ankara, Bursa ve Antalya gibi şehirlerin tam merkezinde sayılabilecek bir şehir. Şehrin en büyük  şansı geçmişten günümüze demir yolu hattının merkezinde yer alması.

Eskişehir’in İlçeleri

Eskişehir 14  ilçeden oluşur. Bunlar Mahmudiye, Sivrihisar, Sarıcakaya, Mihalgazi, Tepebaşı, Seyitgazi, İnönü, Alpu, Çifteler, Günyüzü, Odunpazarı, Mihalıççık, Beylikova ve Han’dır.

eskişehir

Eskişehir’in İklimi ve Bitki Örtüsü

Eskişehir, denize olan uzaklığı ve coğrafi şartları nedeniyle karasal bir iklime sahiptir. Kış ayları genellikle parçalı bulutlu ve kar yağışlı, bahar ayları orta derecede yağışlı, yaş ayları ise az bulutlu ve genellikle açık bir hava seyretmektedir. Aralık, Ocak ve Şubat ayları şehrin en soğuk aylarıdır.

Bitki örtüsü bakımından zengin ağaçlara sahiptir. Şehrin dörtte birini çam, meşe, gürgen,ardıç, katran ve köknar ağaçlarından oluşan ormanlar oluşturmaktadır.Orman olmayan bölgerinin su kenarlarında ise söğüt, ahlat ve kavak ağaçları bulunmaktadır.

Eskişehir’e Nasıl Gidilir ?

Eskişehir, son hızlı tren projeleri ile aktarma merkezi haline gelen bir nokta. Bu nedenle Ankara ve İstanbul’dan ulaşım eski yıllara bakarak daha kolay. Bursa 2 saat, Antalya ise 5,5 saat mesafede yer alıyor.

Eskişehir’e Tren ile Ulaşım

Eskişehir’e İstanbul, Ankara ve Konya şehirlerinden direkt tren ile kolay ulaşım sağlayabilirsiniz.İstanbul-Eskişehir arası tren ile 2,5 saat gibi kısa bir sürede ulaşım kolaylığı sağlıyor.Yalnız İstanbul’da sadece Pendik’e kadar gidebiliyorsunuz. Pendik’ten sonrası için henüz tren ile ulaşım hizmete açılmış değil.

Ankara-Eskişehir arası ise 1 saat 30 dakika kadar kısa bir süre.

Konya-Eskişehir arası ise 2 saat 15 dakika kadar sürüyor.

Eskişehir’e Otobüs ile Ulaşım

Bir çok otobüs firması ile Eskişehir’e ulaşım oldukça rahat. Eskişehir merkezi bir konumda bulunduğu için geliş ve gidişlerinizde otobüs yolculuğu için sorun yaşamazsınız.Şehirden biraz dışarıda bulunan otogardan ise tramvay yolculuğunu tercih ederek şehir merkezine ve diğer noktalara ulaşabilirsiniz. Otogarın karşısında bulunan Kent Park‘a Eskişehir’e geldiğinizde veya gitmeden önce uğrayabilirsiniz.

Porsuk Çayı

Eskişehir’in Neyi Meşhur?

Anadolu ve Osmangazi Üniversitelerine ev sahipliği yapan şehir, yıllardır adını ”öğrenci şehri” olarak anımsatmıştır. Bu nedenle neyi meşhur sözüne bir atıfta öğrencisi ile meşhur desek yanlış olmaz. Anadolu Üniversitesi’nin açıköğretim bölümüne kayıt yaptıran yaklaşık 1,3 milyon öğrenci bulunmaktadır.

Yunus Emre, Nasreddin Hoca, Şeyh Edebali ve Seyyid Battal Gazi gibi isimler şehrin manevi simgeleri olmakla beraber, şehrin belirli bölgelerinde türbeleri de mevcuttur.

Hava Kuvvetleri Komutanlığı’na yıllardır ev sahipliği yapan şehirde F 16’ların çıkarttığı seslerde şehrin ayrı bir parçası. İlk yerli otomobil ” Devrim Arabaları” , şehrin merkezinden geçen ”Porsuk Çayı” , çayda gezinen gondollar, yapay plajı, tarihi Odunpazarı Evleri ve hamamları şehrin diğer meşhur yerleri.

Eskişehir’de Ne Yenir ?

Eskişehir deyince tüm Türkiye’de akla ilk gelen  şüphesiz ”çibörek”tir. Kıpçak lehçesine göre ”lezzetli” anlamına ”çi” ekinden dolayı bu eşsiz lezzetin gerçek adı çibörek olmuştur.

Eskişehir’in diğer bir meşhur lezzeti ise Balaban köftesidir. Met helvası ve haşhaşlı gözlemesi ise şehrin diğer yöresel tatları arasındadır. Pino kendi markası ile şehrin birçok noktasında görebileceğiniz bir mekan. Burada da ev yapımı pizza ve hamburgerlerinin tadına bakabilirsiniz.

Eskişehir’e Ne Zaman Gidilir ?

Sert karasal iklime sahip olan Eskişehir’in kışları oldukça sert, soğuk ve yağışlı geçmektedir. Bu nedenle havalar Nisan ayında ısınmaya başlar Ekim ayına kadar sıcak hava hakimdir. Yaz aylarında bile geceleri serin olabilmektedir. Bu nedenle Eskişehir gezisi için en ideal aylar Haziran-Temmuz ve Ağustos aylarıdır.

Eskişehir Hakkında

Adı eski olan bu şehir, sürekli kendisini modern hayata uyarlayarak, yenilenen nadide bir kent. Selçuklu, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemine ait tarihi izler taşır. M.Ö. 14. yy.’da Hititler merkezi şehir olan bir devlet kurmuşlar. M.Ö. 12. yy.’da ise Frigyalılar Anadolu’ya geçerek Dorylaion adını vererek Eskişehir’e yerleşmişler. Frigyalıların şehirde bulunan en önemli eserleri arasında Han ilçesinde bulunan Midas Anıtı veya diğer adıyla  Yazılıkaya gelmektedir. Perslerin ve bazı dönemlerde de Bizans hakimiyetine geçen şehir, Selçuklular döneminde ”Sultanönü” adını almıştır. Sırasıyla Osmanlı İmparatorlu, ardından Cumhuriyet Dönemi’nde önemli görevler üstlenmiştir. Kurtuluş Savaşı zamanında üç önemli muharebeye ev sahipliği yapmıştır.

Efsanevi İpek Yolu’nun da Eskişehir üzerinden geçtiği bilinmektedir. İpek Yolu üzerinde bulunan kervansaray, han ve hamamların kalıntılarına Eskişehir’in köylerinde rastlanılmaktadır. Bu kalıntılar nedeniyle ören yeri olarak adlandırılan bir çok yöreye Değişören, Örenköy gibi isimler verilmiştir.

Türkiye’nin 25. büyük şehridir Eskişehir. Eskişehir’in ortasından geçen Porsuk Çayı adeta Venedik’i andırır ziyaretçilerine. Porsuk üzerinde yapılan köprüler ve  Porsuk Çayı üzerinde düzenlenen gondol turları ile kendinizi adeta bir Avrupa ülkesinde hissedebilirsiniz.

Eskişehir’de bulunan Osmangazi Üniversitesi ve Anadolu Üniversiteleri sayesinde şehir , öğrenci şehri olarak anılmaktadır. Kültür ve sanat alanında da kendisini oldukça geliştirmiş olan şehirde bir çok tiyatro ve opera salonları bulunmaktadır. Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sanat Parkı ise bir çok kültürel ve sanatsal faaliyetler düzenlemektedir. Şehirdeki üniversitelerden dolayı artan genç nüfusla birlikte gece hayatı da oldukça hareketlidir.

Eskişehir’de Gidilecek En Güzel Yerler

Kent Park

Eskişehir Plajı

270.000 m2 alana kurulmuş olan Kent Park’ın içinde açık-kapalı yüzme havuzları, manej, çeşit çeşit kafe ve restaurant bulabilirsiniz. Porsuk Çayı üzerinde oluşturulmuş Türkiye’nin ilk yapay plajı bile mevcut. Plaj ve burada yer alan diğer havuzlar, havaların sıcak olduğu günlerde her yaştan ziyaretçisini ağırlamaktadır. Aileler içinde ayrı bir bölümün tasarlandığı bu yapay plaj Eskişehir gezinizde farklı bir deneyim yaşatabilir.

Kent Park içerisinde yürüyüş yolları, kafe ve restaurantlar ile bir çok oyun parkı bulunmaktadır.

Sazova Parkı – Bilim Sanat ve Kültür Parkı

Masal Şatosu ve Korsan Gemisi

Sazova Parkı , içinde bir çok aktivite barındıran 400.000 m2 alan üzerine kurulu şahane bir Eskişehir lokasyonu. Öyle bir iki saate çıkamazsınız bu parktan. İçinde bir siz yoksunuz! Yapay göller, müzeleştirilmiş bir korsan gemisi, Avrupa‘dan kopup gelmiş bir masal şatosu, konser alanı, çocuklar kadar yetişkinlerin bile ilgi alanı olan birbirinden güzel oyun parkları, akvaryum ve uzay merkezi. Hepsini bu dev parkta bulabilirsiniz.

Sazova parkı

Sazova Parkı içerisinde bulunan ve turistler tarafından yoğun ilgi gösterilen bir diğer noktası Sabancı Uzay Evi. 360 derecelik cam kubbede çeşitli sunumları ve şovları izleme olanağına sahip olabilirsiniz.

Korsan Gemisi‘ni gezerek, geminin kamaralarını , kaptan köşkünü, zindanlarını ve hatta dümenini bile deneyimleyebilirsiniz.

Esminyatürk, Türk Dünyası Şaheserleri’ni ziyaretinizde, Türkiye’de bulunan muhteşem mimari yapıların minyatürlerini izleme olanağına sahipsiniz.

Sazova Parkı içerisinde yok yok!

Eskişehir Hayvanat Bahçesi’de Sazova Parkı içerisinde 2017 yılı Mayıs ayında hizmete açılmıştır. Kısa bir sürede turistlerin gözde mekanları arasında yeri almıştır. 240’dan fazla farklı türe ev sahipliği yapmaktadır. İçerisinde Japon Bahçesi, ETİ Sualtı Dünyası ve Papağan Evi‘ni bulundurmaktadır. Hayvanat bahçesi içerisinde penguen, lemur ve mirket gibi bir çok hayvanı görebilirsiniz. Hayvanat bahçesini gezmek için yaklaşık 2,5 saat ayırmanız gerekmektedir.

Kurşunlu Cami ve Külliyesi

Odunpazarı bölgesinde yer alan Kurşunlu Camii, Eskişehir’in önemli tarihi ve dini yapıtlarından bir tanesidir. 1525 yılında Çoban Mustafa Paşa tarafından yaptırılan külliyenin cami kısmı halen aktif olarak kullanılmaktadır. Külliyenin diğer bölümleri ise; Lületaşı Müzesi, El Sanatları Çarşısı, Osman Yaşar Tanaçan Fotoğraf Müzesi ve Sıcak Cam Üfleme Atölyesi hizmet vermektedir.

Atlıhan El Sanatları Çarşısı

Atlıhan El Sanatları Çarşısı

Odunpazarı Bölgesi’nde yer alan Atlıhan El Sanatları Çarşısı, tarihi ve turistik diğer bir nokta. Adından anlaşılacağı gibi eski dönemde han olarak kullanılan mekan, yapılan restorasyon çalışmaları ile el sanatları çarşısı haline gelmiştir. Eskişehir’in tarihi kültürünün bir yansıması olan bu çarşıda başta meşhur lületaşı olmak üzere sevdiklerine hediyelik eşyalar alabilir ve tarihe başka bir pencereden bakabilirsiniz.

Yılmaz Büyükerşen Balmumu Müzesi

Yılmaz Büyükerşen Balmumu Müzesi

Odunpazarı semtinde, tarihi evlerden birisinde sanatseverlerin beğenisine sunulmuştur balmumu eserler. Eskişehir’in halen Belediye Başkanı olan Yılmaz Büyükerşen ve öğrencilerinin yaptığı 200’e yakın balmumu eser sergilenmektedir. Siyasetçiler, oyuncular, şairler, yazarlar ve birbirinden özel Türkiye tarihine tanıklık etmiş nice özel şahsiyetlerin balmumu heykellerini görebilirsiniz.

Odunpazarı Evleri

Odunpazarı Evleri

Eskişehir’in en eski yerleşim yeridir Odunpazarı. Son yıllarda yapılan restorasyon çalışmaları ve turizm yatırımları ile daha da renklenen Odunpazarı’nda hediyelik eşyalar bulabilirsiniz. Odunpazarını gezerken bir çok noktada kahve molası verebileceğiniz veya Eskişehir lezzetlerinin tadına bakabileceğiniz konaklar bulunmaktadır. Eski Osmanlı mimarisi Odunpazarı evlerinde konaklamak isteyenler için butik oteller de mevcut. Ayrıca Odunpazarı bölgesinde çeşitli restoran, kafe, müze ve çeşmeler de bulunmaktadır.

Şelale Park

38.000 m2 alana kurulu, Eskişehir’in manzarasına doyamayacağınız bir zirve. Şelale Park adını içerisinde yer alan yapay şelaleden almaktadır. Şelale Park’ta bulunan kafede meşhur lezzeti olan ”çibörek” ve şehrin diğer lezzetlerini tadabilirsiniz.

Porsuk Çayı

Porsuk çayı

Sakarya Irmağı‘nın en uzun kolu olan Porsuk Çayı Eskişehir’in tam merkezinden geçmektedir. Şehrin bir çok noktasından geçen Porsuk Çayı’nın geçtiği en önemli ve popüler mekan Adalar olarak bilinen bölgedir. Porsuk Çayı’nın geçtiği bölgelerde birbirinden çeşitli kafe ve restoranla birlikte eğlence mekanlarını bulmanız mümkün. Bahar ve yaz aylarında, havaların güzel olduğu günlerde yapılan gondol ve bot turları da ayrı bir Venedik havası yaşatıyor ziyaretçilerine.

İyi Eskişehirler….

Exit mobile version