Dubai (BAE)

Birleşik Arap Emirlikleri'nin en popüler şehri. Orta Doğu'nun Venedik'i.

Dubai Neresidir?

Dubai, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ülkesinin yedi emirliğinden biridir. Kuzey yarımkürede yer almaktadır.

Dubai Yüzölçümü : 4,114 km2 

Dubai Nüfusu (2018)3,137 milyon’dur.

Nüfusun yaklaşık %25 yerli nüfus geri kalanı ise özellikle Hintli ve Pakistanlı olmak üzere bir çok ülkeden gelen göçmenlerdir.

Dubai para birimi : Birleşik Arap Emirlikleri Dirhemi’dir.

Dubai görülmeye değer yerleri restoranları ve gece hayatı ile ünlü olan çok büyük bir kent merkezidir. Dubai’nin yönetim biçiminden bahsedecek olursak tam bir şehir-devlet yönetimi vardır.  Ve bu kent merkezi Birleşik Arap Emirliklerinin en modern ve en gelişmiş şehridir. Son yıllarda kendisinden oldukça bahsedilen bu şehirde özellikle ticaret sektörü olmak üzere turist sektörü de inanılmaz derece de hız kazanmıştır. Ayrıca Dünya Fuarı olarak bilinen 2020 EXPO ev sahipliği ihalesini de Dubai kazanmıştır.

Dubai Marina

Dubai Marina

Dubai’ye Nasıl Gidilir?

Türkiye’den yaklaşık 4,5 saat süren Dubai’ye direkt uçuşlar mevcut ve Dubai’ye Türkiye’den gitmek istiyorsanız THY ve Emirates Hava Yolu şirketlerinin günlük uçuşları mevcut. Fakat biletler diğer ülkelere oranla çok daha pahalı.

Dubai’ye gitmek için vize almanız şart fakat vize için istenen belgeler diğer vize isteyen ülkelerinkine oranla fazla değil. En fazla 5 iş günü içerisinde Dubai için vize alabilirsiniz. Ama unutmayın ki Cuma günleri Dubai’de tatil.

Eğer kış aylarının kasvetli havasından sıkılırsanız Dubai size sıcak havası, eşsiz plajları ve mega alışveriş merkezleri ile karşılayacaktır. Yaz aylarında gitmeyi planlayanlar için özellikle Nisan sonrası Ekime kadar aşırı sıcakları göz önünde bulundurmanız gerekecek.

Dubai’de Hangi Diller Konuşulur?

Dubai’nin resmi dili Arapça’dır. Yerli halk tarafından Arapçanın Körfez lehçesi konuşulur. Fakat göçmen nüfusunun daha fazla olması nedeniyle Arapçanın yanında konuşulan dil sayısı oldukça çeşitlidir. En çok konuşulan yabancı dil ise İngilizce’dir. Tabelalarda da ingilizce bilgiler bulunmaktadır. Bunun dışında Hintçe, Malayca, Farsça, Çince dilleri ve daha bir çok dil konuşulur.

Dubai’de Ne Yenir?

Dubai’nin yemek kültürüne geçmeden önce yemek fiyatlarından bahsetmek daha mantıklı olacaktır. Çünkü sadece yeme içme değil tüm faaliyetlerde fiyatların Türkiye’ye oranla çok pahalı olması en bilinen özelliklerinden. Bir şişe suyu 17 liraya, taze sıkılmış meyve suyunu 70 liraya, bir avuç kuruyemiş için 60 lira ödemeniz gereken bir yer Dubai. Bu yüzden ekonomik bir tatil düşünenler için çokta mantıklı bir destinasyon olmayacaktır.

Dubai’ye özgü yemeklere gelecek olursak bunların başında Makbus (Matchbous) gelir. Pirinçle pişirilen kuzu eti ya da yine pirinçle pişirilen balık etiyle yapılır. En popüler yemeklerin arasındadır. Yine kahvaltı için Ful Madames (Mısır Kahvaltısı) en çok tercih edilen yiyeceklerden. Domates soğan ve kuru fasulyeyle yapılır ve genelde yoğurtla ikram edilir. Bir diğer yiyecek Arap mutfağından Ghuzi. Bol baharat kullanılan bu yemekte bademli pirinç pilavı üzerine kuzu eti konularak servis edilir. Bunun dışında tabi ki Dubai mutfağının vazgeçilmezlerinden olan balık, hemen hemen tüm restoranlarda mevcuttur. Bunlara ek olarak Falafel, Shurba addis, Umm Ali, Safranlı çay, Double ka meetha Dubai mutfağına özgü yiyeceklerden bazıları.

Burj El Arab, Dubai

Dubai Kültürü

Eğer kültürel bir tatil yapmayı planlıyorsanız bir daha düşünün. Dubai’ye gittiğinizde bir şok yaşayabilirsiniz. Çünkü burada Avrupa’daki tarihi kokuları duyamayacaksınız. Eski çağlara ait mimari, tarihi binalar, tarihi mekanlar bulmanız neredeyse imkansız. Zaten son yıllarda gelişmeye başlayan bu emirlik yeni binalar, yükselen gökdelenler, plajlar, dünya mutfağı, gösterişli alışveriş merkezleri ile ünlü. Bunların arasında tarihe ait izler bulamayacaksınız.

Bunun dışında Dubai’de her ülkeden insanla karşılaşmak mümkün. Şehrin yerli nüfusu az olduğundan ve göçmenlerin nüfusu fazla olduğundan herkes birbirini anlayışla karşılıyor ve birbirinin halinden anlıyor. İnsanları nezaketli, hoşgörülü ve misafirperver.

Dubai’de bayanlar tesettür ile erkekler beyaz kıyafetle dolaşmaktadır.

Dubai’de Dini İnanç

Birleşik Arap Emirliklerinin hepsinde olduğu gibi Müslüman bir şehirdir. Namaz vakti ezan seslerinin şehri kapladığı ramazan ayında restoranların çoğunun kapalı olduğu bir yer.

Bunun dışında göçmenlerin yoğunluğu sebebiyle Hristiyanlık, Hinduizm ve farklı inanışlara sahip insanlarla karşılaşmak mümkün.

Dubai’de şehir-devlet anlayışı olduğundan bir çok bölgeye ayrılmıştır. İşte o bölgelerden bazıları;

Jumeirah

Bu bölgede kalan insanlar etnik açıdan çeşitlilik gösterir. Avrupalılar, Filipinliler, Pakistanlılar bunlardan bazıları. Jumeirah sahillere girişlerin daha kolay olması nedeniyle Avrupalılar tarafından daha çok tercih edilir. Sahillerini eşsiz güzellikteki villalar süsler. Jumeirah Sahili, Jumeirah Cami ve Jumeriah Beach Residence the Walk adındaki 1.7 km uzunluğundaki yürüyüş yolu bu bölgenin en çok turist çeken destinasyonlarından.

Dubai Şehir Merkezi

Bur Dubai ve Deira geleneksel olarak Dubai’nin merkez semtleri olarak adlandırılır.  Dünyanın en yüksek binası olan Burç Halife (Burj Khalifa) 163 katlı ve 828 metre uzunluğunda. Binanın içinde oteller, iş merkezleri ve restoranlar bulunuyor. “At the top”  rezervasyonu ile 124. kat seyir terasını, “At the top sky” ile 124. ve 148. katlardan Dubai’yi tepeden görme şansına erişebilirsiniz.

Burj Khalifa, Dubai

Dubai Mall, dünyanın en büyük alış veriş merkezi. O kadar büyük ki, girişte size alışveriş merkezinin haritası veriliyor. Dubai Mall içerisinde kocaman bir akvaryumu var.  En ünlü etkinliklerinden birisi ise ışıklı su gösterileri. Son yıllarda 54 milyona ulaşan ziyaretçisi ile dünyanın en çok ziyaret edilen alışveriş ve eğlence merkezi. Dubai Çeşmesi ve birçok gökdelen ve oteller en dikkat çeken yapılardan sadece birkaç tanesi.

Dubai Marina

Bu marina Dünyanın en büyük insan yapımı limanı olan Jebel Ali Limanı’nı kapsar. Yine marinada Dubai’ye özgü gökdelenler, oteller, açık hava marketleri ve görsel şölenler dikkatinizi çekecektir. Ayrıca marina dünyanın en zenginlerinin yatlarına ev sahipliği yapar.  

Satwa 

Filipinlilerin ve Hindistanlıların bu bölgede yoğun olarak bulunmaları sebebiyle Dubai’nin küçük Hindistan’ı ve küçük Manila’sı da diyebiliriz. Altın ve tekstil deyince ilk başta akla gelen yerdir. Altın Çarşısı (Gold Souk) ilk olarak ziyaret edeceğiniz yerlerden biri olabilir. Satwa da o kadar çok altın dükkanı var ki çok rahat ve sakin bir şekilde istediğiniz yerde alışverişinizi yapabilirsiniz.

Karama

Alışverişte karşılaşacağınız ucuz eşyalar, ucuz yiyecekler yine bu bölgede küçük Hindistan ve küçük Manila’yı size hatırlatacaktır.

Bur Dubai 

Tarihi bir bölge olan Bur Dubai genellikle Jumeirah’tan nehir kısmına kadar uzanan bölge için kullanılan bir isim. Nehir Bur Dubai ve Deira bölgesini ayırır.

Deira

Eskiden Dubai’nin finans merkezi olan Deira bugün ticari ve yerleşim bölgesi olarak dikkat çekiyor. Ayrıca birkaç eski çarşı ve içerisinde bulunan baharat çeşitleriyle biliniyor.

Arap Çiftlikleri ve Emir Tepeleri (Arabian Ranches ve Emirates Hills) 

Bu iki yer ayrı yerlerdir ama buradaki kiralar çok pahalıdır ve arsalara da değer biçilemiyor.

Mirdif

Yine bir ticaret merkezi ve yerleşim yeridir. Burada göğe uzanan yeni binaları görebilirsiniz. Ayrıca bu bölge Dubai Uluslararası Havalimanı’ndan kalkan uçakların altında uzanır. Mirdif şehir merkezi gezip görebileceğiniz yerlerden biridir.

Uluslararası Şehir ( Internationally City)

Çölün ortasında basit bir yerleşim yeridir. Bu bölgeyi ünlü yapan özellik ise mimari dizaynlarıdır. Burası yerleşim bakımından ucuzdur ve Çin mahallesine yakın olduğu için özellikle Çinli işadamları burada kalır.

Jebel Ali 

70’li yıllardan önce Dubai’den ayrılmış bir bölge olsa da şimdi Dubai’nin güney kısmını kaplayan büyük bir yerleşim ve endüstri merkezi. Ali Dağı tarafında inşa edilen 35 yıllık bir yerleşim yeri olan Jebel Ali’de en çok turist çeken yerlerden biri Ibn Battuta alışveriş merkezi.

Palm Jumeriah, Dubai

Dubai’de Nereye Gidilir?

– Palmiye Adası

– Burj Khalifa

– The Dubai Mall

– Burj Al Arab

– Dubai Müzesi

– Madinat Jumeirah

– JBR Walk & Dubai Marina

– Jumeirah Cami

– Altıncılar Çarşısı

Exit mobile version