Köftenin Yolculuğu

Mezopotamya ve Orta Asya’nın bereketli geleneksel ve lezzet dolu mutfağı köftenin kökenini oluşturuyor. Yazıt ve kitabelerin birçoğunda karşımıza çıkan kuffette kelimesi ezik et anlamına geliyor.  Dünyanın dört bir yanında, neredeyse her mutfakta karşımıza çıkan köftenin bu coğrafyadan köklenerek yayıldığı söyleniyor. Örneğin, İsveç köftenin aslı Osmanlı’ya dayanıyor. İsveç imparatoru Şarl, Rusya’nın İsveç’e saldırmasıyla Osmanlı’ya sığınıyor burada yıllarca kalıyor ve Osmanlı savaş tehdidi altında kalınca ülkesine geri dönüyor ve yanında dönerken yaprak ve köfte olmak üzere iki lezzeti götürüyor. Zamanla bu köfteye sahip çıkan İsveç dünyada nam salarak adını duyuruyor. Gelelim köftenin geçmişten bugüne yolculuğuna… Anadolu’da yaşayan kadınlar eti ezdikten sonra içerisine ekmek, soğan, baharat ve çeşitli bitkiler ekleyerek kolayca pişen lezzetli köfteyi meydana getiriyor. Zamanında bu köftelerin misafire veya aileye ikram edildiği kaynaklarda öne çıkıyor. Zamanla mutfağa, bölge halkının kültürüne, geleneklere göre yoğurularak farklı şekiller ve tatlar kazanan köfte karşımıza birçok ünlü lezzet olarak çıkıyor ve damaklarda bambaşka bir tat bırakıyor. Türkiye’de yaklaşık olarak 300 köfte çeşidi bulunuyor. Bunlar sebze, tahıl, bakliyat, balık, et, tavuktan meydana geliyor. Bugünkü yazımızda et köftelerinin en lezzetlilerini nerede bulacağınızı ele aldık:

İnegöl Köfte

Bir yüzyılı aşan zamandan bu yana damaklarda tat bırakan İnegöl köfte, tadını, sadece piştiği mangal ateşinden değil bunun yanında hayvanın kaburga etinin kullanılmasından alıyor. İnegöl köftesi baharat veya herhangi bir katkı maddesi kullanılmadan, tuz ve soğanı içinde topluyor ve eti sıkıştırmada bir tutam karbonat eklenilerek meydana geliyor. Bursa’da bulunan Besler Köftecisi, Orhan İnegöl Köftecisi, Zeynel İnegöl Köftecisi, İnegöl köftenin orijinalini yiyebileceğiniz nadir yerlerden. İnegöl otelleri arasından bütçenize en uygun olanı seçebilirsiniz.

Akçaabat Köftesi

1930’lu yıllarda ortaya çıkan bu lezzet çok kısa bir sürede aranan tat haline geliyor. Belirli standartlar belirlendikten sonra tescil alan bu tat farklı bir şekilde yapılıyor. Tamamen dana etinden yapılmakta olan bu köftelere oval ve geniş bir şekil veriliyor. Dana etine ilaven içerisinde gömlek yağı, bayat ekmek içi, tuz, sarımsak koyuluyor. Akçaabat köftesi, köz biber, piyaz ve buz gibi köpüklü ayranla damaklara taht kurmuş durumda. Trabzon’da bulunan Nihat Usta, Cemil Usta Akçaabat köftesi yemek için vazgeçilmeyecek yerlerden. Akçaabat otelleri araştırmanızı yaparken yeme içme mekan önerilerini de not almayı unutmayın!

Tekirdağ Köftesi

Tekirdağ’ın kimlik kazanmış bir eseri olan Tekirdağ köfte, şehrin ününe ün katan lezzetli bir köfte olarak biliniyor. Tekirdağ köftesi, Hacıköylü köftesi olarak da adlandırılıyor aynı zamanda. Köfte yapılırken et, sinir kalmayacak şekilde parçalanıyor. Ekmek, sarımsak ve soğan etle birleştirilerek kıyma makinesinden geçiriliyor. Makineden birkaç seferde geçirilen bu özel karışım sonradan yoğurma kabına alınıyor. İçerisine karabiber, tuz ve kimyon dışında başka bir baharat almıyor.14 ile 18 saat arasında soğuk dolabında dinlemeye bırakılıyor, şekli ise pişirileceği gün veriliyor. Tekirdağ’da bulunan Meşhur Köfteci Abdi Özcan, Özcanlar Köfte, Meşhur Köfteci Kardeşler en iyi restoranlar arasında yerini alıyor. Tatilinizi planlamadan önce Tekirdağ otelleri araştırmanızı yapabilir ve erken rezervasyon fırsatlarından faydalanabilirsiniz.

Tire Köftesi

1900’lü yıllarda elde şekil verilerek tereyağında kızartılan bir lezzet olan Tire köftenin, eskiden büyük ve küçük hayvan eti harmanlanarak yapıldığı hatta soğanın kıymaya eklendiği söyleniyor. Günümüzde hazırlanışı ise biraz daha farklı; teknolojinin getirdiği imkânlar kullanılarak etin iyice dinlendirilmesi ve lezzetlendirilmesi sağlanıyor. Dana eti kullanılarak yapılan bu köfteye yalnızca tuz ekleniyor ve üç defa kıyılarak yaklaşık üç defa da dinlendiriliyor. Bu köftelerin odun ateşinde ön pişirmesi yapıldıktan sonra servis edilmeden tereyağında kızartılıyor ve üzerine domates sosu eklenerek servise çıkıyor. Bu köftenin özelliği içerisinde hiçbir baharat, katkı maddesi olmadan tereyağıyla kızartılması. Halk dilinde delikli köfte, Tire kebabı olarak biliniyor ve birçok turisti kendisine çekiyor. Tire otelleri her bütçeye uygun olduğundan dolayı seçim yapmakta çok zorlanmayacağınızı söyleyebiliriz.

Sivas Köftesi

Son zamanlarda TSE tarafından tescillenen bu lezzet geleneksel bir tat olarak ilgileri üzerine çekiyor. Tuz ve etin bir araya gelmesiyle oluşuyor bu muhteşem lezzet, yemeyenlerin damağını çatlatıyor adeta. Lezzetini nerden alıyor diye düşünenler için püf noktasını hemen söyleyelim; bu et kekik, yonca, fiğ otları ile beslenen sığır ve koyundan elde ediliyor. Bunların yanında verilen oval şekil oldukça önemli, pişirilirken ısının her yere aynı şekilde dağılarak tam zamanlı pişirme sağlanıyor. Sivas’ta bulunan Kirli Ahmet Usta, Özen Kebap Salonu Sivas köftenin lezzetine ulaşmak isteyenler için biçilmiş kaftan. Sivas otellerine göz attıktan sonra tatilinizi planlamaya başlayabilir ve enfes Sivas köftesiyle buluşabilirsiniz.

Adapazarı Islama Köfte

Islama Köfte, bildiğimiz temel malzemelerden meydana geliyor. Bunlar karabiber, ekmek içi ve kıyma. Köfteler şekil verildikten sonra odun ateşinde çevrilerek pişiriliyor ve suyunu bırakmadan tabağa alınıyor. Yanında servis edilen ekmeğinde bir sihir var ve adını da oradan alıyor bu tat. İçerisindeki biberden acısını alan ve lezzetini kemik suyuyla katlayan ekmekler bu biberli suya batırılıyor. Ardından ekmekler ızgarada ısıtılarak köftelerin üzerini örtüyor. Sakarya’da birçok ıslama köfteci bulunuyor ancak birkaç tanesi adını altın harflerle yazdırmış durumda. Bunlardan en ünlüsü ise Köfteci Mustafa. Adapazarı otelleri seçiminizi yapmadan önce merkeze yakınlığını da göz önünde bulundurmanızda fayda var.

Ödemiş Köftesi

Tire ve Ödemiş ilçeleri İzmir’de bulunmalarına rağmen farklı harçlara sahip birbirinden ayrı lezzette köftelere sahip. Tire köfte sadeliğini ön planda sunarken, Ödemiş köftesinde bu sadeliğe ek hatta diğer köftelerin kullandığı ekmek ve galeta malzemesine karşın irmik kullanılıyor. Soğan, irmik, baharat ve dananın kaburga ve kol eti karıştırılarak kıyma yoğuruluyor. Bir ila iki günlük bir sürede dinlendirilip önce odun ateşinde ön pişirmeye tabi tutuluyor. Servis edilmeden önce tereyağı ve bir tutam toz biberle bakır tavada çevrilmesinin ardından tavadaki sosla ıslatılmış ekmeğin üzerinde yer alan koyun yoğurduna köfteler ekleniyor ve bu nefis yemek sofralarda yerini alıyor. Ödemiş’te bulunan Dostol Kebap sabah saatlerinde bile önünde bulunan kuyrukla kendini ispatlayan bir lezzete sahip olduğunu belli ediyor. Ödemiş otelleri doğayla iç içe, huzurlu bir konaklama deneyimi sunuyor, bu fırsatı kaçırmamalısınız!

İzmir Köftesi

Sulu yemekler kategorisinde olan bu köfte, ev yemekleri sunan yerlerde bir numaralı sırada yerini alıyor. Lezzetli, doyurucu ve mutfaklarda pişen bu tadın yapımı yeteri kadar iyi bilinmiyor. Önemli olan köftelerin ve patateslerin ön pişirmede kızartıldıktan sonra diğer sebzelerle fırına sürülmesi. Böylece yiyeceklerin yumuşaklığı dengelenmiş, köfte suyunu tamamen salmamış oluyor. Diğer sebzeler konusunda fazlalığa gerek yok orijinalinde olduğu gibi patates ve köfteye ek olarak domates, biber yeterli oluyor. İzmir otelleri araştırmanızda Kordon, Alsancak ve Konak bölgelerini tercih edebilirsiniz.

Fikirlerinizi paylaşabilirsiniz.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Exit mobile version