Doğu Ekspresi‘nden sonra, İstanbul’da başlayan hızlı tren çalışmaları nedeniyle artık Ankara-Tatvan arası sefer yapan Van Gölü Ekspresi, Doğu Anadolu bölgesini canlandırmaya devam ediyor. Son yıllarda Doğu’ya giden gezginlerin artmasıyla önem kazanan ekspresler arasına giren Van Gölü Ekspresi için ilerleyen zamanlarda bilet bulmak zor olacak gibi görünüyor.
Adının Van Gölü Ekspresi olması sebebiyle son durağın Van olduğu sanılsa da tren Van’a değil Van Gölü’nün bulunduğu Bitlis ilçesi olan Tatvan’ a gidiyor. Bu yüzden bilet için arama yaptığınızda Tatvan Gar olarak arama yapmanız gerekiyor. Trenin sefer sayısı ise haftada 2 ile sınırlı. Ankara’dan kalkan tren sadece Salı ve Pazar günleri oluyor ve yaklaşık 25 saat süren yolculuğun ardından Tatvan’a ulaşıyor. Tatvan’dan Salı ve Perşembe günleri kalkan tren yine aynı sürede ve aynı güzergahta ilerliyor fakat hava koşulları nedeniyle ya da trenin rötar yapması sebebiyle yolculuk birkaç saat daha uzayabiliyor.
Van Gölü Ekspresi’nde de diğer ekspreslere benzer olarak Pulman, Örtülü Kuşetli, Yataklı ve Yemekli olmak üzere dört tip vagon bulunuyor.
Pulman vagonlar daha çok şehirler arası otobüsler gibi, bir tarafta tekli koltuk bir tarafta ikili koltuklar olarak dizayn edilmiş. Evcil hayvanların kabul edildiği tek bölüm olan Pulman’da bir bilet fiyatının yarısını ödeyerek evcil hayvanınızı da yanınıza alabiliyorsunuz. Ankara – Bitlis arası yaklaşık 25 saat sürmesinden dolayı bu vagonlar genelde daha kısa mesafeler için kullanılıyor. Bu kısım için kişi başı 2018 yılı için 47 lira ödemeniz gerekiyor.
Bir diğer vagon tipi ise Örtülü Kuşetli. Bu vagonda 4 kişi kalabiliyorsunuz ve ranzaya benzer biçimde toplamda 4 ayrı yatak bulunuyor. Alttaki yataklar kaldırılarak koltuk tipine geçilebiliyor. Kalabalık guruplar için bu vagonlar hem avantajlı hem de yolculuğu bir arada geçirmek açısından oldukça keyifli. Ayrıca tren personeli tarafından temiz çarşafta veriliyor. Bu vagonda kalmak için kişi başı 2018 yılı için 61 lira ödemeniz gerekiyor.
Trenin en rahat vagonu ise Yataklı vagon. Hem iki kişilik yataklı kompartıman hem de tek kişilik yataklı kompartımanların bulunduğu yataklı vagon trenin en rahat vagonu. İçerisinde mini buzdolabı, priz ( sadece yataklı vagonlarda bulunuyor), masa ve lavabonun da bulunduğu vagon en çok tercih edilen vagon olduğu için bu vagonda seyahat etmek isteyenlerin biletlerini daha önceden almaları gerekiyor. Çiftler için ideal olan vagon size sakin bir yolculuk imkanı sunuyor. İki kişilik kompartımanda tek kişi 2018 yılı için 75 lira, tek kişilik kompartıman için ise 91 lira ödemeniz gerekiyor.
Ve sadece yolculuğunun belki bir kısmını geçirebileceğiniz vagon tipi; Yemekli vagon. Acıktığınız zaman ziyaret edebileceğiniz vagonda atıştırmalıklar, içecekler, yemekler mevcut. Uzun süren yolculuklar için harika bir seçenek olan yemekli vagon 4 kişilik masalardan oluşuyor. Ve oda tipinde olmadığı için hem ferah bir ortam sunuyor hem de pencerelerden rahatça manzarayı izleme imkanı buluyorsunuz.
Van Gölü Ekspresi İstasyonları
Yolculuğun ilk istasyonu Ankara fakat şu an süren demir yolu iyileştirme çalışmalarından dolayı Ankara’ya 1 saat uzaklıkta olan Irmak istasyonundan trene biniliyor. Buraya kadar isterseniz kendiniz gidebilirsiniz isterseniz saat 11 de kalkan servislerle Irmak’a ulaşabilirsiniz. Tren kalkış saati gündüz olduğu için trene biner binmez hemen manzarayı izlemeye koyulabilirsiniz. Gece ise uyuyup dinlenmenizde fayda var çünkü hem gece manzarayı izleme şansı bulamayacaksınız hem de sabahın ilk ışıklarını ve güneşin doğmasını rahatça izlemeniz için iyi bir uyku çekmeniz şart. Ayrıca trenden indiğinizde ilçeyi keşfe çıkacaksanız dinç olmanız sizin yararınıza olacaktır.
Ankara, Irmak, Yahşihan, Kırıkkale, Balışıh, Çerikli, Sekili, Yerköy, Caferli, Şefaatli, Sarıkent, Karasenir, Kanlıca, Yenifakılı, Himmetdede, Boğazköprü,Kayseri, Sarıoğlan, Karaözü, Yeniçubuk, İhsanlı, Şarkışla, Hanlı, Gözmen, Bedirli, Kalın, Yapı, Sivas, Taşlıdere, Bostankaya, Yenikangal, Çetinkaya, Demiriz, Akçamağara, Akgedik, Hekimhan, Malatya, Battalgazi, Fırat, Kuşsarayı, Pınarlı, Baskil, Şefkat, Yolçatı,Elazığ, Yurt, Çağlar, Muratbağı, Palu, Beyhan, Ekerek, Suveren, Genç, Turna, Nurik, Solhan, Kale, Muş, Sıcaksu, Rahova ve Tatvan.
Yolculuğa Başlamadan Bilinmesi Gerkenler
- Yanınıza mutlaka atıştırmalık bir şeyler ve su alın,
- Üçlü priz sizin ve arkadaşlarınız için kurtarıcı olabilir,
- Islak mendil, peçete,tuvalet kağıdı, plastik tabak çatal kaşık, vb. şeylere ihtiyacınız olabilir,
- Otantik bir atmosfer yaratmak istiyorsanız mumlar, sevdiğiniz kişinin fotoğrafları, balonlar size yardımcı olabilir,
- Kışın gidiyorsanız iyi ısıtan bir mont almanız şart, ve yanında atkı, bere, sağlam botlar,
- Yazın gidiyorsanız da bir hırka alın mutlaka yanınıza, akşamları esebilir.
Tatvan’da Neler Yapılır?
Elbette yolculuktan önce gezilip görülmesi gereken yerlerin planını yapmak, kalınacak yerin rezervasyonunu yaptırmak gerekir. Bunun için size birkaç önemli bilgi gerekiyor.
Tatvan, Van Gölü’nün güney kıyılarında,Nemrut dağının eteklerinde hoş bir sahil kasabası havasıyla doğu kültürünün harmanlandığı bir ilçe. Bitlis merkezden daha büyük ve güzel bir yaşam alanı olan Tatvan çevre illerden de turist alıyor. Peki neden Tatvan bu kadar turist alıyor? Öncelikle Tatvan’da bulunan Nemrut Dağı ve Krater Gölü gidilecek yerlerin başında geliyor. Doğa harikası olan bu yöre turistlere görsel bir şölen sunuyor. Bunun dışında tarihi yapılar, Osmanlı dönemine ait mimari yapılardan birkaçı olan Tatvan Kalesi, Kalekıran Kalesi, El-Aman Kervansarayı görülmesi gereken tarihi yapılardan. Ve aslında en çok turist çeken özelliği ise Van Gölü kıyısında olması. Sahil kasabası havası bulunan Tatvan’da, sahil kenarında bulunan kafeler, yeşillikler, bisiklet turları ve dağ manzarası ile yöreyi canlandırmayı başarmış. Bu nedenle çevre illerden de farklılık arayanlar Tatvan’ı tercih ediyor.
Tatvan’dan Van’a Nasıl Giderim?
Van Gölü Ekspresinden indikten sonra Tatvan’ı gezdiniz ya da direkt olarak Van’a geçmek istiyorsunuz. O zaman ne yapacaksınız? Bir kaç alternatif mevcut. İlki feribotla Van’a ulaşmak. Fakat feribot’un kalkma saati çeşitlilik gösterdiği için istediğiniz vakitte sefer bulmanız çok zor. Bir diğer alternatif ise otobüs ki bu en çok tercih edilen. Yaklaşık 140 km olan Tatvan- Van arası 2,5 saat sürüyor. Ve 20-30 lira gibi bir maliyetle ulaşımınızı tamamlayabiliyorsunuz. Ve son seçenek ise taksi kiralamak. 250-300 lira gibi bir maliyeti oluyor fakat 3-4 kişi anlaşıp giderseniz hem sizin için maliyeti düşük hem de daha rahat bir seçenek olacaktır.
Van’da Neler Yapılır?
Van’a gittiniz. Ne yapacaksınız? Nereleri gezeceksiniz? Önce bir dillere destan olmuş Van kahvaltısından başlayın. Gezi boyunca yorulacağınız için enerji toplamanız şart. Rekorlar kitabına giren Van kahvaltısında yöreye özgü kavut, tereyağı, murtuğa ve tabi ki otlu peynir bulunuyor. Bunların dışında peynir türlerinin çoğunlukta olduğu bir kahvaltı çıkacak karşınıza ve yanında da isteğinize göre çay ya da süt isteyebiliyorsunuz. Yoğurt kaymağı ve ceviz reçeli de kahvaltı sofrasını şenlendiren yiyeceklerden.
Karnınızı doyurdunuz, sıra şimdi gezilecek yerlerde. İster görkemli Van kalesinden başlayın ister direkt olarak Akdamar kilisesinin bulunduğu Akdamar adasına gidin seçim sizin. Yedi kilise, Ulu cami, Hoşap kalesi, Van kedisi evi ve tabi ki görülmeye değer Muradiye şelalesi Van’ı Van yapan destinasyonlar.
Bu illerin dışında başka ne yapabilirim diyorsanız Bitlis’in ahlat ilçesinde bulunan Selçuklu mezarlığını mutlaka görün ve oradan yöreye özgü Ahlat Bastonu alabilirsiniz.
Van Gölü Ekspresi, Doğu’ya olan merakınızı maceralı bir yolculukla başlatıp yeni keşifler yapmanıza olanak sağlayan en güzel tercihlerden biri olacak. Adım adım gideceğiniz Anadolu’yu seyretmek yolculuğunuzun en zevkli kısmı olacak.