Nevşehir

Dünya'nın en büyük yer altı şehrine ev sahipliği yapan İç Anadolu'nun görülmeye değer güzide kenti.

Nevşehir

Olağanüstü güzellikte tarihi ve doğal değerlere sahip olan bir Anadolu şehridir Nevşehir. Bir yandan tarımla, çanak çömlekle, şarapla uğraşan yöre halkı diğer yandan bu uğraşları turizm ile birleştirmiş ve bunu yaparken de toplumsal değerlerini korumaya çalışmıştır. Nevşehir insanı samimi, sevecen, yardımsever ve aynı zamanda da misafirperverdir.

Hititler döneminde adı ”Nissa” olan kent, Osmanlı döneminde ”Nissa”nın yakınlarına kurulan köy ise ”Muşkara”dır. 18. yüzyıla kadar küçük bir Osmanlı köyü olan Muşkara’nın yöreyi fetheden kumandanın ismi olduğu rivayet edilir. Muşkaralı olan Lale Devri’nin en meşhur sadrazamı Damat İbrahim Paşa doğduğu köyü unutmayarak buraya camii, hamam, medrese gibi eserler inşaa ettirir. Halkı vergiden muaf olan köy kısa sürede yenilenerek kendini geliştirir. Hızla büyüyüp yenilenen bu yörenin ismi değiştirilerek Farsça ”yeni şehir” anlamında Nevşehir olarak anılmaya başlar.

Nevşehir ili, Erciyes-Melendiz ve Hasan Dağları gibi eski yanardağların kül ve lavlarının birikmesiyle oluşmuş geniş bir plato üzerine kurulmuştur. Bu geniş platoyu ülkenin en uzun akarsuyu Kızılırmak doğu-batı yönünde ikiye ayırmıştır. Kızılırmak, birleşen yan suların açtığı derin vadilerle de parçalanmıştır. İl merkezi Kızılırmak platosu adı verilen geniş ve yüksek platonun yamaçlarında kurulmuştur.

Vadi yamaçlarından inen sel sularının ve rüzgarın, tüflerden oluşan yapıları aşındırması nedeniyle ”peribacaları” oluşumları ortaya çıkmıştır. Daha çok Ürgüp yöresinde bulunan şapkalı peribacaları konik biçimindedir. Peribacalarının en yoğun olduğu yerler Ürgüp-Uçhisar ve Avanos‘tur.

Nevşehir denince akla ilk gelen elbette Kapadokya bölgesidir. Kapadokya, Nevşehir il merkezi olmak üzere Aksaray, Kayseri ve Niğde illerine de uzanan geniş toprakları kapsamaktadır. Dünya’da benzersiz bir jeolojiye sahip olan Kapadokya bölgesi, tarih ve kültürel değerleriyle turizm açısından Türkiye‘nin en popüler bir destinasyonlarındandır.

Bölgede başta sıcak hava balonu, trekking, dağ bisikleti, atlı safari olmak üzere bir çok doğa sporu olanaklarına erişebilirsiniz. Orta Anadolu’nun turizm merkezi konumunda olan Nevşehir’de peri bacalarının hassasiyeti nedeniyle kentin üzerinde jetlerin bile belli bir irtifanın altında uçmaları yasaktır.

UNESCO Dünya Doğal ve Kültürel Miras listesinde  ”Göreme Doğal ve Tarihi Milli Parkı” olarak yer alan Kapadokya, özgün yapısı ve kültürel çeşitliliği sayesinde Dünya mirası listesinde değerini bulmuştur.

Günümüzde Kapadokya bölgesi, birbirinden güzel kaya kiliseleri, vadileri, yeraltı şehirleri ile adeta bir açık hava müzesini andırır. Dünyaca ünlü Türk düşünürü Hacı Bektaş-i Veli ile Osmanlı Sadrazamı Damat İbrahim Paşa‘nın bu bölgede yetişmiş olmaları da bölgenin kültürel ve tarihi mirasında oldukça etkili olmuştur.

Nevşehir’de özellikle Ürgüp ilçesinde turizmden sonraki en büyük geçim kaynakları üzüm ve üzüme dayalı olarak şarapçılıktır. Ürgüp’ü gezerken sık sık şarap mahzen evlerinden görebilirsiniz.

Nevşehir’e Nasıl Gidilir ?

Nevşehir’e uçak ile gitmek isterseniz, Kayseri hava alanı  ve Nevşehir-Kapadokya hava alanı mevcut. İki hava alanını da tercih edebilirsiniz. Her iki hava alanından da Kapadokya’ nın merkezi Ürgüp- Uçhisar- Göreme ve Avanos’a servislerle ulaşım sağlanıyor. Gelmeden önce konaklayacağınız otele bilgi verirseniz, uçaktan iner inmez servisler sizi karşılıyor.

Türkiye’nin merkezi konumunda bulunan Nevşehir’e kara yolu ile ulaşmak isterseniz ülkenin her yerinden otobüs seferleri veya kendi özel aracınızla ulaşmanız mümkün. Ankara’dan yola  çıkarsanız 3 saat 15 dakika, İstanbul’dan yola çıkarsanız 7 saat 45 dakikada ulaşabilirsiniz Nevşehir’e.

Nevşehir En Güzel Destinasyonlar

Nevşehir Kalesi

nevşehir kalesi

12. yy.’da Selçuklular tarafından yapılan kale, Damat İbrahim Paşa döneminde tamir ettirilmiştir. Beşgen olarak planlanan kalenin 42 mazgalı, 4 burcu ve iki kapısı vardır.

Üçüncü derece arkeolojik sit alanı ilan edilen Nevşehir Kalesi çevresindeki 11 mahalleyi kapsayan kazı çalışmalarında esrarengiz bir yeraltı şehri bulundu. Hz. İsa’nın Göğe yükselişini tasvir eden fresklerin ve Ortodokslar açısından önemli veriler içeren tarihi kiliseye ulaşılan yer altı şehrinde 5. ve 6. yüzyıl olarak tahmin edilen kayadan oyma manastıra rastlandı.

Damat İbrahim Paşa Külliyesi

1720’li yıllarda Damat İbrahim Paşa tarafından yaptırılan külliye, camii, medrese, kütüphane, sıbyan mektebi, imaret ve hamamdan oluşur. Geniş bir dış avlunun içerisindeki orta kesiminde Kurşunlu Camii bulunur. Lale Devri mimarisini ve tarihini en güzel şekilde yansıtır.

Kaymaklı Yeraltı Şehri

Kaymaklı Yeraltı Şehri

Nevşehir’e 20 km. uzaklıktaki Kaymaklı Kasabası‘nda bulunmaktadır. Kapadokya bölgesindeki 36 yeraltı şehrinden kapasitesi itibariyle en büyük olanıdır. 1984 yılından bu yara UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde yer almaktadır. Sekiz katlı inşa edilen bu devasa yeraltı şehri, oldukça derin olmasına rağmen havalandırma sistemi çok başarılı şekilde yapılmıştır.

Zelve Vadisi

Zelve vadisi

Ziyaretçilerini en çok etkileyen vadilerden birisidir şüphesiz. Kapadokya’da peribacalarının en yoğun olduğu mekan. Üç vadiden oluşan Zelve’de 15 adet kilise bulunuyor. Hristiyanlığın önemli dini merkezlerinden olan Zelve Vadisi’nde, Üzümlü-Balıklı ve Haçlı kiliseleri bulunuyor.

Göreme Açık Hava Müzesi

Nevşehir merkezine 13 km. uzaklıktadır. Unesco Dünya Mirası listesinde yer alan Göreme Açık Hava Müzesi’nde, kaya blokların içindeki kiliseler, şapeller, yemekhaneler ve oturma yerleri oyularak yapılmıştır. Hristiyanlık tarihinde manastır eğitiminin başlatıldığı yer olarak kabul edilir. İncil ve Hz. İsa’nın hayatına dair konuların işlendiği kiliselerin bulunduğu müzenin bünyesinde, Kızlar ve Erkekler Manastırı, Aziz Basil Kilisesi,Elmalı Kilise, Azize Barbara Kilisesi, Yılanlı Kilise,  Karanlık Kilise, Çarıklı Kilise ve Tokalı Kilise gibi bir çok kilise bulunur.

Göreme Açık Hava Müzesi

Özkonak Yeraltı Şehri

Avanos’a 14 km. mesafede bulunur. Bölgenin belki en popüler yeraltı şehridir. Geniş alanlara yayılan ve birbirine bağlı bir çok tünel olması bu yeraltı şehrinin en ilgi çekici taraflarındandır. Diğer yeraltı şehirlerinden farklı olarak katlar arası haberleşmeyi sağlayarak çok dar ve uzun delikler bulunmaktadır. Ayrıca düşmana kızgın yağ dökülmesi amacıyla delikler oyulmuştur.

Özkonak Yeraltı Şehri

Hacı Bektaş-ı Veli Türbesi

Nevşehir’e 45 km. uzaklıktaki Hacıbektaş ilçe merkezinde yer almaktadır. Nevşehir-Kırşehir yolu üzerinde bulunan ilçenin eski adı Sulucakarahöyük‘tür. İlçeye adını verin Hacı Bektaş-ı Veli, Türklerin batıya göçünü izleyerek Anadolu‘ya gelmiş, şehir şehir gezerek Türk birliğinin sağlanması, Türk gelenek ve göreneklerinin  İslam inancıyla birleşmesi adına Sulucakarahöyük’te kurulan külliyede öğrenci yetiştirmiştir. Adının verildiği külliyede kendisinin ve Balım Sultan’ın türbeleriyle beraber camii, çamaşırhane, hamam, aşevi, konukevi ve çeşmeler de yer almaktadır.

Ayrıca Hacı Bektaş-ı Veli Müzesi de görülmesi gereken tarihi yapılardandır. Burada arkeolojik kazılar sonucu çıkarılmış eski çağlara ait eserler ile yöresel özellik gösteren etnografik eserler sergilenmektedir. Müzeyi pazartesi günleri dışında her gün ücretsiz ziyaret edebilirsiniz.

Ürgüp ve Üç Güzeller

11. yüzyılda Selçukluların önemli kentlerinden olan Konya ve Niğde‘ye açılan bir kaledir Ürgüp. Bu döneme ait en önemli iki yapı olan Altıkapılı ve Temenni Tepesi Türbeleri, Ürgüp merkezindedir. Kapadokya ziyaretçilerinin en çok fotoğrafladığı peribacaları olan Üç Güzeller Ürgüp-Göreme arasında kalmaktadır. Üç peribacasının yan yana yükseldiği bu oluşum, arkasına aldığı Erciyes dağı ve kıpkırmızı kayalar ile gün batımında size unutulmayacak bir manzara sunuyor.

Ürgüp ilçesinin her tarafından görebileceğiniz Temenni Tepesi, ilçenin merkezinde bulunuyor. Temenni Tepesi’nin altındaki seyir balkonuna çıkan yaklaşık 100 m2’lik bir kaya oyma tünel bulunuyor.

Nevşehir’e gelip de Ürgüp’e uğramamak olmaz. Ürgüp anlatılamayacak derecede tarih ve kültürel mirasa sahip, bu yüzden Ürgüp’ün tarihi hissetmeniz için ayrıca vakit ayırırsanız hiç pişman olmayacaksınız.

Ürgüp

Avanos

Nevşehir’e 18 km. uzaklıktaki Avanos, bölgenin çanak çömlek atölyeleriyle ünlü ilçesidir. Kızılırmak‘ın getirdiği kırmızı toprak ve milden oluşan seramik çamuru, seramik sanatçılarının elinde çark adı verilen ve ayakla döndürülen tezgahlarda birer sanat eserine dönüşüyor.

 

Avanos-Kızılırmak

Tatil için Nevşehir

Bilgi Bul  

Güncel Bilgiler

Bilgi Bul