İslam İşbirliği Teşkilatı'nın 2016 yılı İslam Dünyası Turizm Başkenti seçilen Konya, turizmde bir çok alanda farklı alternatifleri bir arada sunan Şems-i Tebrizi'nin muhteşem ovası.

Plaka Kodu    : 42

Telefon Kodu : 332

Konya’nın İlçeleri

Ahırlı, Akören, Akşehir, Altınekin, Beyşehir, Bozkır, Cihanbeyli, Çeltik, Çumra, Derbent, Derebucak, Doğanhisar, Emirgazi, Ereğli, Güneysınır, Hadim, Halkapınar, Hüyük, Ilgın, Kadınhanı, Karapınar, Karatay,Kulu, Meram, Sarayönü, Selçuklu, Seydişehir, Taşkent, Tuzlukçu, Yalıhöyük, Yunak.

Konya Hakkında

Konya ili, İç Anadolu bölgesinde yer alan bir şehrimizdir. Yüz ölçümü bakımından 40.838 km2 ile Türkiye‘nin en büyük ilidir. Yüzölçümü ile orantılı olarak Türkiye’nin en kalabalık şehridir. Konya’nın adı ‘‘İkon’‘ isminden gelmektedir. Konya’nın adı tarihin bir çok döneminde değişiklik gösterse de tarih öncesi dönem, Roma dönemi, Selçuklular,  Karamanoğulları, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemi boyunca hep önemli bir şehir olarak anılmıştır. Selçuklular ve Osmanlı döneminde Konya ismini alan şehir günümüze kadar bu isimle gelmiştir.

Konya ili öylesine geniş bir toprak parçasına sahip ki, komşuları bile 8 ilden oluşuyor. Bunlar Ankara, Aksaray, Niğde, Mersin, Antalya, Eskişehir, Isparta, Afyonkarahisar‘dır.

İpek Yolu üzerindeki önemli ticaret merkezlerinden biri sayılan Konya, tarihi hanları, hamamları, medrese, cami ve türbeleriyle her yıl yerli ve yabancı binlerce turist ağırlamaktadır.

Mevlana Meydanı

Konya İklimi

Konya, karasal iklime sahip olduğu için kışlar çok soğuk, yazlar ise çok sıcak geçmektedir. Konya’ya seyahat düzenlemek için mutlaka hava şartlarını iyi araştırmanız gerekmektedir.

Konya’da Ticaret

Konya, bu kadar geniş araziye sahip olması ve tarım arazilerinin elverişli olması nedeniyle bir diğer adı da ”tahıl ambarı”dır. Sanayi alanında da kendini gösteren ve gelişmiş teknolojileriyle her gün daha fazla büyüyen 4 organize sanayi bölgesi yer almaktadır. Özellikle makine sanayi alanında kendini gösteren şehir, 130’dan fazla ülkeyle ticaret yapan fabrikalara sahiptir.

Konya nüfusunun büyük bir kısmı tarım ve hayvancılık ile geçinir. Buğday, şeker pancarı, ay çiçeği, patates, soğan ve haşhaş üretimleri yaygındır. Elma, armut, kiraz ve vişne ise şehirde en çok yetiştirilen meyveler arasındadır. Modern tarım araçlarının en çok kullanıldığı şehirde nohut, fasulye ve mercimek üretiminde Türkiye’de ilk sıralarda yer alır.

Her yönden zenginliğe sahip olan Konya, madencilik alanında kendisini göstermiştir. Seydişehir’de yer alan zengin boksit yatakları, civa, linyit ve manyezit kaynaklarında ise Konya’nın değişik yerlerinde madencilik alanında değerli çalışmalar yapılmaktadır. Konya yalnızca Türkiye’de değil, Dünya’da da kendisini duyurmuş önemli şehirlerden birisidir. Bu nedenledir ki 50 tane kardeş şehri vardır. Bunlar arasında Verona, Saraybosna, Kyoto, Hannover, Tebriz, Priştine ve Mekke bulunmaktadır.

Konya’da Turizm

Konya, her yıl 2 milyondan fazla turistin ziyaret ettiği şehir. Topkapı Sarayı, Efes Antik Kenti ve Ayasofya‘dan sonra en çok ziyaret edilen 4. destinasyon Mevlana Müzesi.

Bir çok kültür ve medeniyete beşiklik yapan bu görkemli şehir, Dünya’nın ilk Hristiyan yerleşim yeri ve mabetlerine de ev sahipliği yapmıştır. Bu nedenledir ki kültür turizminde önemli bir yere sahiptir.

Konya’da kaybolmayan sanatlarımızdan keçecilik, halıcılık, kaşıkçılık, tüfekçilik, testicilik, çinicilik ve hat sanatı gibi el sanatları yabancı turistlerin ilgisini çekmektedir.

Ayrıca ulusal kültürümüzün korunduğu Bölge Yazma Eserler Kütüphanesi ve Yusufağa Yazma Eserler Kütüphanesi bulunmaktadır.

Doğa turizmi, mağara turizmi, sağlık turizmi, av turizmi, kongre turizmi, inanç turizmi ve kültür turizmi açısından bölgenin önde gelen şehirlerindendir. Potansiyeli ve popülerliği günden güne artmakta ve Dünya çapında bir turizm destinasyonu haline gelmektedir.

Tuz Gölü’nün Konya şehrinde kalan bölümü Dünya’nın en büyük flamingo kolonilerine sahiptir.

Konya’nın Ilgın ilçesinde bulunan jeotermal kaynakları alternatif turizm alanında farklı bir seçenek sunuyor.

Konya’ya gezi düzenlemek için en uygun zamanlardan birisi de Şeb-i Arus etkinliklerinin olduğu 7-17 Aralık dönemidir.

Konya’ya Nasıl Gidilir ?

Konya’ya Uçak ile Ulaşım

Konya Hava Limanı şehrin tam kalbinde diyebiliriz. Özellikle İstanbul‘un iki hava limanından da her gün uçuşlar bulunmaktadır. Hava Limanına geldikten sonra her yarım saatte bir hizmet veren Havaş ile şehir merkezine ulaşabilirsiniz. Dilerseniz taksi kullanarak da şehir merkezine gidebilirsiniz.

Konya’ya Tren İle Ulaşım

Ankara-Konya arası hizmet veren hızlı trenler ile Konya’ya  1 saat 15 dakikada ulaşabilirsiniz. Konya tren garı şehrin merkezine çok yakın olduğu için yürüyerek şehir merkezine ulaşabilirsiniz. Hızlı tren sadece Konya-Ankara arasında hizmet vermektedir.

Konya’ya Otobüs İle Ulaşım

Konya’ya tüm şehirlerden otobüs ile ulaşmanız mümkün. Şehirler arası Otobüs Termalinden bineceğiniz tramvay ile şehrin tüm merkezi noktalarına da kolaylıkla ulaşabilirsiniz.

Konya Şehir İçi Ulaşım

Konya ilinde şehir içi ulaşım için en iyi yol elbetteki tramvay hattı. Tramvay hattının en büyük özelliklerinden bir tanesi ise 24 saat hizmet veriyor olması ve ücretinin ekonomik olması.

Konya’da Yapılacak Önemli Etkinlik ve Eğlenceler

Konya’da etkinlik deyince akla gelen en önemli etkinlik elbette Konya ile anılan sema gösterileri. Sema gösterilerinin merkezi ise Mevlana Kültür  Merkezi. 100.000 m2 alana sahip olan Mevlana Kültür Merkezi’nde her akşam sema gösterileri düzenlenmektedir. Cumartesi günleri ücretsiz gidebileceğiniz sema gösterileri diğer günlerde ise  cüz-i miktarlar alınmaktadır. Konya’ya gelip sema gösterilerini izlemeden ayrılırsanız çok şey kaçırırsınız.

Mevlana Kültür Merkezi

Konya’da alışveriş yapmak isterseniz 7 adet büyük AVM ‘yi ziyaret edebilirsiniz.

Konya’da bulunan tarihi Bedesten Çarşısı da ziyaret edebileceğiniz güzel noktalardan. Bedesten Çarşısı’nın en ilginç özelliklerinden birisi tam 2618 dükkan bulunuyor.

Konya dümdüz bir ova olduğu için Konya’da bisiklet turu ile şehri keşfetmek isterseniz, çarşıdaki bisikletçilerden bisiklet kiralayabilirsiniz. Şehrin en yeşil alanı olan  Meram Bağları’nı ve Alaaddin Tepesi’ni bisiklet turunuzla gezebilirsiniz.

Meram Bağları‘nı mutlaka gezmelisiniz. Bozkıra inat yemyeşil ağaçlarla dolu olan Meram Bağları’nın ortasından Meram Deresi akar. Derenin sesi eşliğinde yemeğinizi yemek, bir kahve molası ve Konya gezinizde sessiz bir anın keyfini Meram Bağları’nda yaşabilirsiniz.

Konya’da Ne Yenir ?

Konya mutfağının kendine has bir zenginliği mevcuttur. En meşhur lezzetleri arasında fırın kebabı, sadece Konya’ya özgü olan etli ekmeği, yanında özel hamuruyla sunumu yapılan arabaşı çorbası ve bakır tepside pişmiş su böreği gelir.

Konya’nın Gölleri

Konya tarihi güzelliklerinin yanında doğal güzellikleri ile de meşhur bir şehir. Her mevsim ayrı noktalarını keşfedebileceğiniz Konya’da birbirinden muhteşem gölleri ziyaret edebilirsiniz. Beyşehir Gölü, Tuz Gölü, Akşehir Gölü, Ereğli Akgöl ve Meke Gölü Konya’nın en çok ziyaret edilen gölleridir. Bunun yanında Obruk Gölü gibi bir çok gölü daha bünyesinde barındırır.

Beyşehir Gölü

Beyşehir Gölü

Konya-Isparta sınırı üzerinde yer alan Beyşehir Gölü, Türkiye’nin 3. büyük gölüdür. Aynı zamanda en büyük tatlı su gölüdür. Tektonik-karstik olaylarla meydana gelen göl ayrıca Türkiye’nin en önemli milli parklarından birisidir. Milli park alanı içerisinde su sporları, dağ sporları ve av sporları yapabilirsiniz. Su ürünlerinde ekonomik değeri yüksek bir göldür. Tek başına bir göl olmayıp bir çok aktivite ve olanağa sahip olan Beyşehir Gölü’nün iki plajı, 22 adası ve bir çok kayalığı bulunmaktadır. Turizm açısından geniş imkanlara sahip olan göl, Ornitolojik bakımdan önemli bir kuş üreme, barınma, konaklama ve beslenme merkezidir.

Tuz Gölü

Tuz Gölü

Ankara-Konya-Aksaray il sınırlarının kesiştiği noktada yer alan Tuz Gölü, Türkiye’nin yüzölçümü bakımından 2. büyük gölüdür. Derinliği 12 metre civarında olan gölün , yazın buharlaşma nedeniyle alanında küçülme yaşanmaktadır. Türkiye’nin tuz ihtiyacının büyük bir kısmı buradan elde edilmektedir.

Akşehir Gölü

Konya-Afyonkarahisar il sınırında yer alan Akşehir Gölü’nün suyu tatlıdır.Su ürünleri ve sulama suyu olarak ekonomik öneme sahiptir. Ayrıca kamış üretimi de yapılmaktadır.

Ereğli Akgöl

Ereğli ilçesinin batı kıyısında yer alan ve eski göl tabanına sahip bir göldür.Sazlıklarında 200’ün üzerinde kuş türü yaşamaktadır. Bu nedenle tabiatı koruma kapsamı altında yer almaktadır.

Meke Gölü

Meke Gölü -Konya

Konya’nın Karatay ilçesinde  sönmüş volkan kraterinin gaz patlaması sonucu suyla dolması ile oluşan ve ortasında adacıklar bulunan göldür. Günümüzden 5 milyon yıl önce oluşmuş bir doğal güzellik.

Konya’da Gezilecek Yerler

Mevlana Celaleddin Rum-i Müzesi (Mevlana Türbesi)

Mevlana Müzesi

Konya şehrine anlam katan, yerli ve yabancı yüz binlerce turistin şehre geliş sebebidir çoğu zaman Mevlana Türbesi. Kimbilir belki de Mevlana’nın ”Gel, gel, ne olursan ol yine gel” diyerek tüm insanlığı kucaklayan çağrısıdır belki insanları bu noktaya çeken. Konya’ya ilk gelenlerin mutlak ilk uğrak yeri olmuştur her zaman. Hz. Mevlana’nın türbesinin de içinde bulunduğu Mevlana Müzesi aynı zamanda hem türbe hem müzeden oluşuyor.Müzesinde Selçuklu dönemine ait eserler,el yazması Kuran-ı Kerimler, dervişlerin hayatının anlatıldığı bal mumu heykellere kadar bir çok tarihi eseri görebilirsiniz. 1274 yılında Hz. Mevlana için yaptırılan türbe bazı eklemeleri ile bugünkü halini almıştır.

Mevlana Müzesi, bayramlarda dahil haftanın her günü ziyarete açık durumda. Pazartesi hariç diğer günler sabah 09:00 da açılan türbe kış aylarında 17:00, yazlarında 18:30 saatlerinde kapanıyor. Pazartesi ise açılışı bir saat ileri aldıkları için 10:00 da açılıyor. Müzeye girişler ücretsiz.

Çatalhöyük

Çatalhöyük

Konya’nın Çumra ilçesine bağlı olan Çatalhöyük  il merkezine sadece 10 km. uzaklıktadır. Yaklaşık 10.000 yıl öncesine ait yerleşim yeri olan Neolitik bir antik kenttir. İnsanlığın binlerce yıllık gelişimine, değişimine ve sosyal hayatına dair önemli izler taşıyan Çatalhöyük, yalnızca Konya’nın değil Türkiye’nin en önemli kültür miraslarından birisidir. Dünyaca ünlü tarihi bir miras olan Çatalhöyük UNESCO Dünya Mirası listesindedir.

Sille Köyü

Aya Elenia Kilisesi-Sille Köyü

Tarihi Büyük Selçuklu Devleti’nden daha da eskilere dayanan Sille Köyü, son yıllardaki restorasyon çalışmaları ile ziyaretçiler tarafından en çok tercih edilen Konya destinasyonları arasında yer alıyor. Köydeki enteresan yapılardan birisi 1500 yıl öncesinden günümüze ulaşan bir kilise ve kilisenin tam karşısındaki Türkiye’nin ilk zaman müzesi.

Sille Köyü’nün tarih kokan tarih kokan kalıntılarından birisi de Aya Elena Kilisesi‘dir. Günümüzde Sille Köyü Selçuklu ilçesine bağlı bir mahalle olmuştur. Konya il merkezine yaklaşık 7 km. uzaklıktadır. Sille Köyü’nü gezerken Aya Elena Kilisesi’nden sonra kayalara oyulmuş Ak Manastır Kilisesi‘ni de ziyaret edebilirsiniz.

Selimiye Camii

Selimiye Camii

Mimar Sinan’ın eseri olan ve Şehzade Selim tarafından yaptırılan camidir Selimiye Camii. Bu tarihi yapı günümüze dek bozulmadan kalabilmesi ile meşhurdur. Mevlana Müzesi’nden sonra yapacağız kısa bir yürüyüş ile Selimiye Camii’ne ulaşabilirsiniz.

İnce Minare Medrese ve Müzesi

İnce Minareli Medrese

Selçuklular döneminde vezir Sahip Ata Fahreddin Ali tarafından ilim öğretilmesi için 1264 yılında inşa edilmiştir. Mimari yapısı Selçuklular döneminde kapalı avlu yapısındaki medreseler arasındadır. Müze haftanın her günü açık olup, Müzekart sahipleri ücretsiz ziyaret edebilmektedir.

Alaaddin Tepesi

Alaaddin Keykubat Cami

Dünya’nın en büyük döner kavşağına sahip olmasıyla da bilinen Alaaddin Tepesi, şehrin en merkezi yerlerinden birisidir. Rivayete göre Sultan Alaaddin tarafından halktan vergi yerine toprak istenmesi sonucu büyük bir yığın oluşturulmuş ve tepe bu şekli almıştır. Alaaddin Tepesi’nde çay bahçeleri, parklar ve Alladdin Keykubat Cami bulunmaktadır.

Konya’nın tarihi ve kültürel mirasını bize en iyi tanıtan eserlerin başında Alaeddin Tepesi gelir. Tepenin etrafını çevreleyen surlar günümüze kadar ulaşmıştır. Tepenin en muhteşem eseri hiç şüphesiz Alaeddin Keykubat Camiisi‘dir. Selçuklu Sultanı Alaeddin Keykubad’ın adını taşıyan camii dönemin en büyüğüdür.

Yerköprü Şelalesi

Yerköprü Şelalesi

Konya ilinin Hadim ilçesindeki Göksu nehri yatağında bulunan Yerköprü Şelalesi saklı kalmış tarihi cennetlerden birisidir. Son yıllarda turizm açısından önem kazanan Yerköprü Şelalesi tanıtım ve çevre düzenlemeleri ile ileride bir Manavgat kadar adından söz ettirecek gibi duruyor. Muhteşem fotoğraflarınız için fotoğraf makinenizi yanınıza almayı unutmayın.

İyi seyahatler ..