Osmanlı İmparatorluğu'nun ilk başkenti, Uludağ'ı, kestane şekeri, kayak merkezi, tarihi dokusu ile "Yeşil Bursa".

Bursa, Türkiye’nin Marmara Bölgesi’nin güney kısmında yer alan bir şehirdir. Marmara Denizi’ne yaklaşık 20 km kıyısı olan Bursa’nın bugünkü nüfusu 2.901.396’dır. Yüzölçümü 10.882 km2 olan şehrin nüfusu son yıllarda oldukça artmıştır. Osmanlı İmparatorluğu‘nun ilk başkentliğini yapmış ve o zamandan bugüne hep önemli bir kent merkezi olarak kalmış olan Bursa’nın (1326) tarihi mirası çok eskiye dayanır.  

Bugün İstanbul, Ankara ve İzmir’den sonra 4. büyük şehirdir. Bursa deyince aklımıza ilk olarak en önemli kayak merkezlerinden olan Uludağ gelir. Şeftalisi, kestane şekeri, ipeği, otomotiv sanayisi ve ağır sanayisi bilinen özelliklerindendir.

Yeşillik alanların çokluğundan dolayı ‘Yeşil Bursa’ adı da verilen bu şehirde gezip görmek adına yapabileceğiniz çok şey mevcut. Tarihi mekânları, kamp alanları, kayak merkezi, şirin ilçe ve köyleri ile turistlerin ilgisini fazlasıyla çeken bir merkez.

Ayrıca Bursa’daki önemli güzelliklerden biri de teleferiğe binip doğa manzarasının tadını çıkarmak birçok ülkede ya da şehirde göremeyeceğiniz bir gezi türü olsa gerek.

Bursa’nın Tarihi

Tarihi 7000 yıl öncesine giden bu kent merkezi birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Bizanslara ait birçok kalıntıların ve değerli eşyaların bulunduğu Bursa Arkeoloji Müzesi Osmanlı öncesi tarihine ışık tutan bir müzedir. Altın çağını Osmanlı döneminde yaşamış olan Bursa ‘yeşil’ olma özelliğine de Osmanlı zamanında kavuşmuştur. 6 Nisan 1326 yılında teslim yoluyla Osmanlı’nın eline geçen Bursa Osmanlıların ilk başkenti oldu. 1365 yılına kadar Osmanlı’ya başkentlik yapan Bursa daha sonra da Osmanlı’da önemli bir kent merkezi olarak kalmıştır.

Cumhuriyet tarihine bakacak olursak 8 Temmuz 1920’de Yunanların eline geçen şehir 11 Eylül 1922‘de yeniden Türk egemenliğine girmiştir. Cumhuriyet tarihinde de tarihi ve coğrafi açıdan önemli bir kent merkezi olan Bursa 1960’tan sonra gelişen sanayi sayesinde nüfus artışı hızlanmış ve tarımsal ve ticari alanda da ilerlemesine olanak sağlamıştır.

Bursa

Bursa

Bursa’nın Kültürü

İlk akla gelen yöresel yemek İskender Kebabı olsa gerek. Bursa’da meşhur İskender Kebabı yanında yoğurt ve üzerinde tereyağı ve domates sosuyla servis edilen bir kebap türüdür.

Bir diğer meşhur yiyecek kestane şekeridir. Kestane ve şekerli şerbet karışımıyla elde edilen bu tatlının en lezzetlisini Bursa’da yiyebilirsiniz.

Ayrıca cantık, süt helvası ve tahinli pide Bursa’ya özgü yiyeceklerdendir. İyi yapan yerleri bulup tadına bakabilirsiniz.

Ayrıca Bursa’da kış turizminin popüler olmasından dolayı birçok festival düzenlenir. Winterfest bunların en başında gelir. Kış aylarında özellikle üniversite öğrencileri için düzenlenen ve binlerce kişiyi Uludağ’da buluşturan festivalde birçok etkinlik ve konser de düzenlenir.

Orhangazi’yi Anma ve Bursa’nın Fethi Şenlikleri adı altında Nisan ayında düzenlenen bu festivalde fetih yürüyüşü mehter takımı eşliğinde gerçekleşir.

Bir de Haziran ayında düzenlenen Uluslararası Bursa Festivali vardır ki ilk zamanlarda halk dansları olarak düzenlenen bu festival zamanla uluslararası bir müzik festivaline dönüşmüştür.

Bunların dışında lakabı ‘Timsahlar’ olarak bilinen Bursaspor dört büyük takımın dışında ilk defa Türkiye’de şampiyon olan takım unvanını elde ederek şehrin tam bir futbol şehri olduğunu kanıtlamıştır.

Bursa’da Nereye Gidilir?

Ulucami

Bursa’nın en güzel camisi ve Türkiye’de de en çok bilinen camiler arasındadır. 1399 yılında Osmanlı Devleti’nin ilk yıllarında inşa edilen cami Osmanlı mimarisinden daha çok Selçuklu mimarisine benzemekte ve camide 20 kubbe bulunmaktadır. Aynı zamanda İçinde bulunan yaklaşık 150 hat levhası ile dünyanın en büyük hat sanatları müzesi olarak kabul edilmektedir.

Bursa Ulu Camii

Bursa Ulu Camii

Bursa Arkeoloji Müzesi 

1902 yılında kurulan müzede Bizans dönemine ve daha eski dönemlere ait kalıntılar bulunmaktadır.

Tophane

Bursa’nın en turistik mekânlarından biri olan bu semt muhteşem bir Bursa manzarasına sahip. Ayrıca bu bölgede bulunan Saltanat Kapısı, Osmangazi ve Orhangazi Türbeleri ve Tophane Saat Kulesi de bu bölgeyi önemli kılan tarihi mekânlardan.

Bursa Tophane Saat Kulesi

Bursa Tophane Saat Kulesi

Darüzziyafe

Osmanlı zamanında düşkünler evi olarak kullanılan şimdi ise bahçesinden nefes kesen Bursa manzarasını seyredebileceğiniz güzel bir restoran. Ayrıca restoranda modern bir şehirde bulunması zor Osmanlı mutfağına özgü yemekleri tadabilirsiniz.

Cumalıkızık 

Yaklaşık 700 yıl önce kurulan bir köy. Köyde 260 adet ahşap ev bulunmakta ve bu evlerin şu an 170 tanesi kullanılmaktadır. Evlerin yapısıyla dikkat çeken bu köyde hamam ve etnografya müzesi de bulunur. Ayrıca birçok diziye de ev sahipliği yapmıştır.  

Bursa Cumalıkızık

Bursa, Cumalıkızık

Uludağ ve Uludağ Milli Parkı (Uludağ National Park) 

Uludağ, şehrin güneyinde kalan, kış sporları ve kayak için Türkiye de gidebileceğiniz en iyi yerlerden bir tanesi . İçinde barındırdığı ormanlar, hayvan, bitki ve ağaç türleri bakımından oldukça zengin bir milli parktır.

Koza Han 

Osmanlı zamanında Sultan ll. Beyazıt döneminde yaptırılan,  geniş bir avlu içerisinde iki katlı olarak inşa edilen handaki dükkânlarda genelde ipek ürünler satılır. Bahçesindeki eski çınarları, bir yandan gelen su sesi ile çayınızı yudumlayacağınız, insana huzur veren yapısı ile Bursa’nın ender mekânlarından biridir.

Gölyazı

Nilüfer ilçesine bağlı olan bu köy 250 yıllık Rum evleriyle, tarihi anıt ağacı, hem kadınların hem de erkeklerin balıkçılık yaptığı Uluabat Gölü kenarında kurulmuş şirin, turistik bir köy. Doğa harikası olan bu köyün sunduğu muhteşem manzara ve mevsiminde görülen leylekler ile birçok fotoğrafçının da ilgisini çekiyor.

Tirilye

Mudanya yakınlarında sakin bir sahil kasabası olan Tirilye en çok zeytini, zeytinyağı ve balığıyla meşhur. Marmara denizinin ayaklarınızın altında olduğu bu manzara eşliğinde yeşillikler içinde kahvaltınızı yapabilir, daha sonra camilerini, kiliselerini ve kendine has evlerini gezebilirsiniz.

Mudanya

Bursa’nın en güzel ilçelerinden olan Mudanya sakin yapısıyla kafa dinlemek isteyenlerin adresi. Sahil boyu uzanan yürüyüş yolu, çay kahve içebileceğiniz, balık yiyebileceğiniz mekânları ve poyrazı ile ünlü şirin bir ilçe.

Bursa’ya Nasıl Gidilir?

Bursa’ya kara, hava ve deniz yoluyla ulaşım mevcuttur. Bütün illerden kara yolu ile gidilebileceği gibi hava yolu ve deniz yolu için bu iller sınırlıdır. Deniz yolu ulaşımı için İstanbul-Yenikapı’dan Mudanya  -Güzelyalı hattında bulunan feribot seferleri vardır. Hava yolu ulaşımında ise Ankara, Diyarbakır, Erzurum, Muş ve Trabzon’a karşılıklı seferler mevcuttur. Havaalanı Bursa şehir merkezine 40 km uzaklıktadır ve şehir merkezine servisleri mevcuttur.

Bursa içindeki ulaşım için çeşitli toplu taşıma alternatifleri vardır. Otobüs, minibüs, Bursaray adlı metro sistemi, tramvay, teleferik ve taksi şehir içi kullanabileceğiniz ulaşım araçlarıdır.

Şehir içinden başlayarak Uludağ’a da çıkmak için kullanabileceğiniz teleferik sistemi için dört istasyon bulunmaktadır.

Diğer Destinasyonlar

Yeşil Cami

Orhan Cami ve Külliyesi

İshak Paşa Külliyeleri

Celal Bayar Müzesi

Bursa Kent Müzesi

İpek Han

Pirinç Han

Irgandı Köprüsü

Yeşil Türbe

Tofaş Anadolu Arabaları Müzesi

Botanik Parkı

İnkaya Çınarı

Irgandı köprüsü

Irgandı köprüsü, Bursa

Tatil için Bursa

Bilgi Bul