Zamana meydan okuyan insanların, kil rengi kızıllığından başka bir tonun varlığını reddedercesine yükselen soyut bir direnişin neticesi binaların, tüm heybetiyle savunduğu Sahra Çölü’nün koynunda yatan kadirşinas Atlas Dağları‘nın şehri.
Şehrin dört bir yanına kurulmuş Fransız bahçelerinin, Emevi mimari zerafetinin el verdiği köşeli taş minarelerin en ünlüsü Koutoubia‘yı, 16. yüzyılda inşaa edilmiş El Badii Sarayı yıkıntıları ile 19. yüzyıl eseri Bahia Sarayı, Marakeş’in kültürel izdüşümüne en güzel örnekler diyebiliriz.
Marakesh, şehir duvarlarının içerisinde kalan yaşlı ve kadim şehir Medina ve yeni şehir Gueliz diye ikiye ayrılıyor. Fas’ta birçok şehir bu şekilde ayrılıyor. Medina tarihi yapılar, daracık sokaklar ve pazarlarla dolu. Medina’da bulunan Jemaa El Fnaa UNESCO DÜNYA MiRASI’na alınan ilk meydan.Neredeyse tamamı kızıl toprak renginde olan şehir yerel halk tarafından “kızıl şehir” olarak anılıyor.
Labirenti andıran daracık sokakları, her yere açılmış tezgahları, botanik bahçeleri, kızıl rengiyle size çok farklı hissettiren bir şehir.Gerçekten sizi içine çeken bir güzelliğe sahip.
Marakeş’te Ne Yenir Ne İçilir ?
Öncelikle günün her saatinde içebileceğiniz ve içmeyi teşvik edebileceğiniz “nane çayı” en meşhur içecekleridir.
Fas mutfağının en ünlü iki yemeği ise, berber kültürünün gözbebeği tajine ve couscous mutlaka tadılması gereken yemeklerinden. Ama Türk mutfağına biraz farklı tarzda olması damak tadınıza çok değişik bir lezzet olarak gelebilir.
Tajine, adını verdiği toprak kapta kısık ateşte pişen etin kimyon önderliğinde çeşit çeşit baharatlar ve sebze ile marine edildiği bir yemek. Bademli kuzu ve turşulu tavuk ise ziyaretçilerinin en beğendikleri yemekler arasında yer alıyor. Her lokantanın mönüsünde bulunan bu lezzetleri Mouassine bölgesinde bulunan Dar Cherifa‘da en güzel sunumlarıyla tadabilirsiniz.
Cafe Arabe, Marakeş’in en iyi tajinlerinin burada olduğu söyleniyor. Alkol servisinin de bulunduğu restaurant, ayrıca Jemaa El Fnaa ‘ya da çok yakın olmakla biliniyor.
Couscous ise, ince bulgur ile yapılan Türk mutfağındaki kısırın aksine ağır ve etli kombinasyonlarla zenginleştirilmiş bir berber yemeği. En lezzetlilerini Le Jardin‘de bulabilirsiniz.
Jema El-Fenaa’da akşama doğru kurulan Food-Stall’larda mangal üstü balık, et, hatta kuzu kelle bile yiyebilirsiniz.
Marakeş’in yerel tadlarından biraz uzaklaşmak istediğinizde Fransız bölgesi olan Gueiz‘de modern batı yemekleri seçenekleri sunan yerel ve zincir lokantaları tercih edebilirsiniz.
Marakeş’te Nerede Kalınır?
Marakeş’e gittiğinizde konaklayacağınız en güzel yer tabiki Riad olacaktır. Huzurlu iç bahçeler barındıran bu evler Marakeş’in yaşlı alnındaki kalın çizgilerin nefese bürünmüş uzantılarıdır.
Önerilen yerler arasında Riad Rafaele sizi hayal kırıklığına uğratmayacaktır.
Marakeş’te Yaşam
Marakeş’te kullanılan diller Arapça, Fransızca ve Berberice‘dir. İngilizce biliyorsanız da işlerinizi rahatlıkla halledebilirsiniz.
Fas para birimi dirhem. Dirhem harice Euro ile de rahatlıkla bir çok yerde alışveriş kolaylığı sağlanıyor. Fakat Euro alışveriş yaptığınızda kuru düşük tutarak daha yüksek fiyat peşinde olan satıcılar olabilir. Genelde fiyatlar yüksek, pazarlık bu şehrin olmazsa olmazı. Verilen fiyat üzerinden yaklaşık üçte birini veya fiyatın yarısına pazarlık yapmanız mümkün. Hatta fiyatı beğenmeyerek ortamı terk etmeye kalkarsanız satıcılar daha kolay ikna olabiliyor.
Marakeş halkı oldukça samimi ve yardımsever. Özellikle Türkler çok seviliyor, bunda Türk dizilerinin etkisinin ve Türkiye’den direkt olarak Marakeş’e uçuşların olması önemli bir yere sahip.
Fas’ta gezerken sizi zorlayan iki şey olabilir. Havanın inanılmaz sıcak olması(geceleri de felaket) ve siz gezerken yanınıza gelip birilerinin para karşılığı şehri tanıtmak istemeleri. (Tur rehberi falan değil, halkın içinden insanlar.) Müthiş rahatsız edici bir durum, defalarca insanlarla tartışmak zorunda kalabilirsiniz çünkü hayır kelimesi lügatlarında az kullanılıyor.Bu insanlarla uğraşmak biraz sıkıntılı olabilir. Taksicilerle, yemek yerken,çöl turu ayarlarken, hediyelik eşya alırken ne olursa olsun pazarlık yapın.
Marakeş’te Gezilecek Yerler
1- Jemaa El-Fnaa Meydanı
Marakeş’in kesinlikle görülmesi gereken UNESCO Dünya Mirası‘na ilk alınan meydan. Gün batımından hemen önce meydana gitmek en güzel anlar için bulunmaz fırsattır. Cafe De France‘nin terasından manzarası muazzam.
2- Jardin Majorelle
Marakeş’e has güzellikte bir bahçe. Bahçe içinde berberi müzesi ve Majorelle‘nin çeşitli tablolarının sergilendiği bir villayı da içinde barındırıyor. Bilet için biraz beklemeniz gerekse bile, buna değeceğine emin olabilirsiniz.
3- Koutoubia Camii
12. yüzyılda yapılan Marakeş’in en büyük camisi.
4- Dar Bellarj
Girişi ücretsiz olan bu müzede , genelde kısa süreli sergileri ziyaret edebilirsiniz.
5- Maison De La Photographie
Fas’ın son 100-150 yıl içerisinde çekilen fotoğraflarının sergilendiği bir müze. Üst katında restaurant – cafe hizmeti de mevcut.
6- Ensemble Artisanal
Güzel hediyelik eşyalar bulabileceğiniz sanatkarlar çarşısı.
7- Saadian Tombs
Mezarlık olan bu yere de , mutlaka uğramanız tavsiyeler arasında.
8- Palais El Badii
Oldukça büyük olan sarayın içerisinde görülmeye değer havuzları da var.
9- Palais Bahia
19. yüzyılda zamanın veziri tarafından yapılmış bir saray. Kapı ve tavanındaki işlemeler en ilgi çekici noktası. Merkezinde havuz bulunan geniş avlulu mekan vezirin haremi olarak görev yapmış. Rehberle gezmeniz gereken, tarihi dokusunun keşfedilmesi için gerekli bir nokta.