Atv ekranlarının kısa sürede reytingleri alt üst eden dizisi. Osman Sınav imzasını taşıyan Sen Anlat Karadeniz, izleyiciyi adeta ekrana kilitleyen bir dizi oldu. Sen Anlat Karadeniz ‘in öncelikle merak edilen konusu nerede çekildiği ve dizinin çekildiği mekanların nereler olduğu. Yazımızda dizi çekimlerinin nerelerde yapıldığı ve bu destinasyonlara ait ayrıntılı bilgileri bulabilirsiniz.
Dizinin çekimleri sırasında birden çok şehir hatta ülke kullanılıyor. İsminden anlaşılacağı üzere dizi ağırlıklı olarak Karadeniz Bölgesinde çekiliyor. Dizinin büyük bölümü Trabzon ilinin Vakfıkebir ilçesinde sürdürülmektedir. Bazı sahneleri ise Ordu sınırları içerisinde yer alıyor. Trabzon ve Ordu illerinin muhteşem manzaralarından faydalanılan dizi de, seyirci aynı zamanda Karadeniz’in doğa harikalarına da tanıklık ediyor.
Dizinin bazı bölümlerinde Vakfıkebir ilçesinin Soğuksu ve Sinan mahalleleri kullanılırken, Trabzon’un Sürmene ilçesinde yer alan Memiş Ağa Konağı ise 130 yıllık tarihi ile dizinin en çok çekim yapılan yerleri arasında. Karadeniz Bölgemizin her yıl binlerce turisti ağırlayan en güzel yaylaları olan Trabzon’daki Kiraz , Lapazan ve Mavura yaylaları çekimlerde kaçış noktalarını oluşturuyor. Mızraklı Su ve Çatma Obası ise dizideki diğer çekim rotaları.
Karadeniz deyince akla ilk gelen yerlerden Sümela Manastırı‘nın yanında Çal Mağarası ve Ayasofya Müzesi ise ihtişamıyla izleyenlere Karadeniz’in tüm güzelliklerini tanıtıyor.
Sen Anlat Karadeniz dizisi Türkiye sınırlarını aşarak Gürcistan‘da da çekimlerini Batum şehrinde gerçekleştiriyor. Batum şehrinin en ünlü sanat eserlerinden olan Kvesitadze imzalı Erkek ve Kadın heykeli olan Ali Nino da dizinin ilgili bölümlerinde görülüyor.
Sen Anlat Karadeniz dizisinin başarısının sırlarından birisi de hiç kuşkusuz mekan ve manzara çekimlerinin güzelliği.
Sen Anlat Karadeniz’in Çekildiği Destinasyonlar
Lapazan Yaylası
Trabzon Merkez ile Lapazan Yaylası arası uzaklık 158 km olup, yaklaşık 2-2,5 saat sürmektedir. Maçka ilçe merkezinden ise 27 km’lik stabilize bir yol ile ulaşılabilir. Gürgenağaç Köyü‘nün güneyinde bulunan yaylanın denizden mesafesi 2200 metredir.
Sümela Manastırı
Karadeniz’in en ünlü tarihi dokularından olan Sümela Manastırı, Trabzon ilinin Maçka ilçesinde yer almaktadır. ”Doğanın ve yeşilin diyarı” olarak tanımlanan Maçka, ladin ormanlarıyla kaplı bir vadi içerisinde kurulmuş en ünlü yaylalar bulunuyor. Maçka ilçesinde günübirlik yayla gezilerine katılabilirsiniz. Trabzon – Maçka arası 30 km. mesafededir.
Çal Mağarası
Trabzon‘un Düzköy ilçesinde bulunan Çal Mağarası, Trabzon’da gezilip görülmesi gereken en önemli noktalardan birisidir. Doğal oluşumu ve güzellikleri ile adeta cennetten bir köşeyi andıran mağara 8 kilometrelik uzunluğu ile Dünya’nın bilinen en uzun mağaralarından birisidir. Mağara çevresine en yakın konaklama yerleri 7-8 kilometre uzaklıktadır. Trabzon – Düzköy arası 38 km. mesafededir.
Çal Mağarası’na Nasıl Gidilir ? derseniz, Karadeniz sahil yolundan ilerleyerek Akçaabat – Söğütlü köprüsünden dönerek Düzköy yoluna girdikten sonra yol sizi Çal Mağarası’na götürecektir.
Ayasofya Müzesi
Müze, 700 yıldan eski tarihi ve farklı mimarisi ile kendine has bir tarihi dokuya sahip. 2013 yılından sonra cami olarak hizmete açılan yapının, tarihi eserlerinin olduğu bölüm müze olarak hizmet vermektedir. Cami olan kısımlara ziyaret her zaman yapılabilmekte iken, müze olan tarihi bölüme ise ziyaretler hafta içi sabah 9 akşam 5 saatleri arasında yapılabilmektedir. Ayasofya Müzesi Trabzon ili merkezindeki Fatih Mahallesinde bulunmaktadır. Trabzon iline ulaştığında merkezinde rahatlıkla bulabilirsiniz.
Sürmene – Kastel – Memiş Ağa Konağı
Trabzon ili, Sürmene ilçesinde bulunan 1800’lü yılların ortalarında Memiş Ağa tarafından yaptırılan, ilginç ve dönemin mimari harikası olan konak Sen Anlat Karadeniz dizisinde çekim alanı olarak kullanılmaktadır. Konağın 99 pencereye sahip oluşu konağın dikkat çeken bir başka özelliği. Trabzon – Sürmene arası 38 km’dir.
Gürcistan – Batum
Gürcistan‘da yapılan çekimlerde ülkenin tarihi yerleri özellikle seçilmiş. Batum şehrinin Ali ve Nino adlı iki gencin aşkını konu alan heykelleri, filmdeki unutulmaz aşk sahnelerinin de çekim noktalarından birisini oluşturuyor. Gürcistan’a pasaportsuz, vizesiz gidebilirsiniz. Sadece nüfus kağıdınızı götürmeniz yeterli. Artvin – Batum arası 75 km, Trabzon -Batum arası 206 km, Rize-Batum arası 127 km uzaklıkta. Rize ve Artvin’den Batum’a otobüs seferleri de mevcut. Uçakla yolculuk düşünen İstanbullular için uçuş 2 saat sürüyor.
İyi seyirler…