Güney Kıbrıs Hakkında Genel Bilgi
Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY), Kıbrıs adasının güney kısmında yer alan yönetimdir. Uluslararası alanda Kıbrıs adası bütün olarak Kıbrıs Cumhuriyeti olarak algılanır. Güney Kıbrıs’ın başkenti Kuzey Kıbrıs ile aynı şehir fakat bölünmüş bir şehir olan Lefkoşa’dır. Nasıl Kuzey kısımda Türkler çoğunluktaysa Güneyde de Rumlar çoğunluktadır. Para birimi Euro’dur ve 2004 yılında Avrupa Birliği üyesi olmuştur.
2004 yılında Birleşmiş Milletler genel sekreteri Kofi Annan’ın hazırladığı iki tarafı birleştirme planı adada referanduma sunulmuş Kuzey Kıbrıs %65 evet derken Güney Kıbrıs %75 hayır diyerek planı kabul etmemiştir.
Türkiye ve Kuzey Kıbrıs haricindeki tüm ülkeler Güney Kıbrıs’ı Güney Kıbrıs Rum yönetimi olarak değil Kıbrıs Cumhuriyeti olarak tanımlamaktadır. Türkiye ise Kıbrıs Cumhuriyetini tanımamaktadır ve Güney Kıbrıs Rum yönetimi olarak tanımlamaktadır.
Güney Kıbrıs’ın doğusunda Ortadoğu, kuzeyinde Türkiye, güneyinde Mısır, batısında ise Yunanistan bulunur.
Güney Kıbrıs iklim olarak sıcak ve kuru yazlara sahip kışın ise zaman zaman yağışlı ve serindir. Yaz aylarındaki sıcaklık genelde 30 derecenin üzerindedir. Bu yüzden tatil yapmak isteyen turistler için Temmuz-Ağustos yerine Mayıs, Haziran, Eylül ve Ekim gibi aylar tercih edilebilir.
Güney Kıbrıs’ta Kültür
Güney Kıbrıs’ın yemekleri, müzik tarzı, insanların karakter yapısının Türklere çok benzediğini söyleyebiliriz. Bunun nedeni yıllardan beri beraber yaşamaları ve ortak kültür oluşturmaları ve Türkiye-Yunanistan komşuluğu olsa gerek. Ayrıca özellikle Avrupa olmak üzere bir çok ülkeden bu adaya gelen turist sayısı da oldukça fazladır.
Güney Kıbrıs’a gitmeden önce bilmeniz gereken en önemli şeylerden biri burada bulunan eşsiz güzellikteki plajlar ve muhteşem kulüpler. Eğer tatilinizi hareketli ve eğlenceli geçirmek istiyorsanız gün boyu süren partilerin olduğu ve spor etkinlikleriyle devam eden plajları tercih edebilirsiniz. Gece ise eğlenceli bir çok kulüp arasından size uygun olanını tercih edebilirsiniz. Kısacası Kıbrıs kültürünün göze çarpan en önemli özelliği eğlenceli plajları, renkli ve bitmeyen gece hayatı diyebiliriz.
Güney Kıbrıs ta tam olarak Güney Kıbrıs’a özgü bir yemek kültürü yoktur. Ve hemen hemen Kuzey Kıbrıs’la aynı yemek kültürüne sahiptirler. Yemekler genellikle başka kültürlerden esinlenerek yapılmış ve yeni tatlar bu şekilde ortaya çıkmıştır. Ayrıca Güney Kıbrıs’ta Dünya mutfağı yemekleri yapan restoranlar bulunur.
Hellim peyniri meşhurdur. Çipura, Barbun, Kalamar gibideniz ürünleri tüketimi oldukça fazladır. Turşu ve salatalar bu mutfağın vazgeçilmezlerindendir. Lountza isimli domuz pirzolası domuz ve tavuğun ızgarada pişirilmesinden oluşan geleneksel bir yemektir. Ayrıca burada taze sebze ve meyve bulmak oldukça kolaydır.
Güney Kıbrıs’a Ulaşım
Eğer Kıbrıslı değilseniz ve Türkiye’den gidiyorsanız bu ülkeye Kuzey Kesimden geçme şansınız yok. Başka bir ülkeden geliyorsanız hiçbir sıkıntı yaşamıyorsunuz fakat Türklere karşı çok da sempati beslemiyorlar. Bunun için önce Yunanistan için Schengen vizesi almanız gerekiyor. Daha sonra Yunanistan’dan Güney Kıbrıs’a gidebilirsiniz. Fakat Güney Kıbrıs’a gittiğinizde geri dönüşünüzün Güney Kıbrıs’tan olacağını ispatlamanız gerekiyor. Bunun için gidiş dönüş bileti almanız en mantıklısı. Güney Kıbrıs’a gittiğinizde Kuzey Kıbrıs’a geçmeniz için bir sakınca yok. Ama bahsettiğimiz gibi Kuzey Kıbrıs’tan Güney Kıbrıs’a gitmek biraz sıkıntılı ve direkt olarak Schengen vizeniz olsa dahi geçiş yapamıyorsunuz. Kuzey ve Güney kısımlar arasındaki sınır kapısı ise Lefkoşa’da bulunuyor.
2016 yılında Türkiye ve AB arasında yapılan sığınmacı anlaşmasına göre Türkiye fiilen bu ülkeyi ve bu ülkenin pasaportlarını tanımıştır ve bu ülkeden Türkiye’ye vizesiz geçiş başlamıştır.
Güney Kıbrıs’ta İnanç
Güney Kıbrıs’ta İslam, Hristiyan/Ortadoks ve Hristiyan/Protestan dinlerine inanılır. Adada bulunan Türkler İslam inancını, İngiliz askerleri Protestanlığı ve Rum halkı ise Ortadoks Hristiyanlığını benimsemişlerdir.
Güney Kıbrıs’ta Dil
Güney Kıbrıs’ta Yunanca konuşulur ve bunun yanı sıra resmi dillerinin diğeri de Türkçe’dir. Ayrıca bunların dışında Rumca ve İngilizce de konuşulur. İlginçtir ki İngilizce resmi dil olmamasına rağmen en çok konuşulan dillerin başında gelir.
Güney Kıbrıs Kent Merkezleri
Lefkoşa:
Hem Kuzey Kıbrıs hem Güney Kıbrıs’ta bulunan Kıbrıs adasının tam ortasında bulunan bölünmüş bir başkent. Kuzey ve Güney olarak ikiye ayrılan adanın sınır kapısı da buradadır. Lefkoşa’ya gittiğinizde Kuzey Kıbrıs’a belki de bir adım kadar yakınınızda olabilir. Lefkoşa Kıbrıs’ın en büyük şehridir. Üniversitelerin yoğun olarak bulunduğu ve bir çok ülkeden buraya üniversite öğrenimi için gelen öğrenciler sayesinde kozmopolit bir havası vardır. Lefkoşa’da turistler için bir çok eski mimariyi de barındırır.
Larnaka:
Adanın en turistik kent merkezlerinden biri olan Larnaka önemli bir ticaret limanına ev sahipliği yapar. Diğer adı İskele olan Larnaka, Akdeniz’de uzanan ünlü Palmiye ağaçlarıyla süslenmiş plajlarıyla her yıl binlerce turisti ağırlar. Özellikle Temmuz ve Ağustos ayında düzenlenen bir çok festival Larnaka’yı turistler için çekici kılar.
Limasol:
Eskiden burada yaşayan Türklerin sokaklarına verilen Türkçe isimlere bugün de rastlayabileceğiniz Lefkoşa’dan sonra Adanın en büyük ikinci şehridir. Oleastro Olive’de Limasol manzarasının tadını çıkarabilirsiniz. Kıbrıs’ın kavuran sıcağından olsa gerek bir çok su parkına Limasol’da rastlayabilir ve küçük büyük demeden bu parkların tadını çıkarabilirsiniz. Ayrıca Limasol hareketli gece hayatı ve pubları ile Kıbrıs gecelerine damgasını vuran önemli bir şehir merkezidir.
Baf:
Ünlü Afrodit’in Baf kıyılarında doğduğu iddia edilir. Badem, elma, turunç ve kayısı ağaçlarının bol olduğu bir şehir. Işıl Işıl denize bakan bir tepe üzerinde kurulan Baf şehri harika manzarasıyla da turist çeker. Deniz kıyısı boyunca uzanan oteller, tatil köyleri ve eski limanıyla göz dolduran bir Güney Kıbrıs şehri.
Diğer Destinasyonlar
-Kıbrıs Müzesi ( Cyprus Museum) (Lefkoşa)
-Nicosia Municipal Arts Centre (Lefkoşa)
-Hala Sultan Tekkesi (Larnaka)
-Koirion Antik Kenti (Limasol)
-Aziz Lazarus Kilisesi (Larnaka)
-Kolossi Kalesi (Limasol)
– Baf Kalesi ( Baf)