Çok gezenler bilirler, gidilen destinasyonun şartları bazen istenmeyen durumlara yol açabilir. Örneğin pasaportunuzu kaybedebilirsiniz veya yediklerinizden kaynaklı mide problemleri sizi yataklara düşürebilir. Basit bir matara bile size zor anlarda çok faydalı olabilir. Ağır gezicilerin çantalarından esinlenerek size bir gezgin çantası listesi hazırladık;
- Çok fonksiyonlu bir sırt çantası alın.
Sırt çantası(Backpack de diyorlar) ilk edinmeniz gereken eşya olacak. Ama içine ne koyacağınızı planlamadan alırsanız 3-5 tane farklı çanta alma ihtimaliniz de var. Alacağınız çanta öncelikle hafif olmalı 1kg üstü ağırlıklar size uygun olmayacaktır. Sırt çantası hacmi kadınlar için en fazla 35-40lt, erkekler için de 70lt ‘yi geçmemeli. Aksi takdirde içine koyacağınız malzemeler sizi uzun yolculuklarda çok fazla yorabilir. Sırt çantası seçerken su geçirmez (waterproof) özelliği olmasına mutlaka dikkat edin. Dış kısmında askılıklar veya başka bir çantayı takmak için aparatlara sahip olması kullanım alanını artıracaktır.
Seçeceğiniz çantanın ebatları size ait laptop boyu veya fotoğraf makinası ebatlarına uygun olması önemli. Sırt çantasının tipi yürüyüş, kamp veya avcı (hiking, camp, hunter) kategorisinde olabilir. Arazide değil de şehir içi veya daha düzenli bir gezginseniz tekerlekli ve çekme kollu modelleri tercih edebilirsiniz. Çantanın ağırlığı biraz artacaktır ama çekerek götürebileceğiniz için size bir yükü olmaz.
Sırt çantası konusunda şu markalara bakabilirsiniz; The North Face, Osprey, Teton Sports, American Shiled, Under Armour, Nike.
- Kullanışlı giyecekler alın.
Yağışlı, soğuk havalarla karşılaşabileceğiniz gibi sıcak, nemli hava koşullarına da hazırlıklı olabileceğiniz bir giyecek listesine ihtiyacınız var. Öncelikle giyecekler de hafif ve kolay temizlenebilir olmalı. Özellikle performans sporlarıyla uğraşan sporcuların giydiği iç çamaşırlar ve elastik giyecekler gezginler için de uygun. Terlediğinizde hızla kuruyan ince ve sık gözenekli 3-4 t-shirt, 1 kapri ve en az 4 set iç çamaşırı almanız önemli. Yağışlı havalar içinse çok kalın olmayan ama yine sizi sıcak tutacak 1 adet mont, 1 adet de sweat-shirt almak gerekebilir. Marka önerileri ise şunlar olacak; Under Armour (özellikle performans giyisleri başarılı), Nike, Reebok (iç çamaşırları başarılı), Decathlon ürünlerine bakabilirsiniz.
- Pasaport, kimlik ve diğer önemli belgelerinizi unutmayın.
Çantanızın su geçirmez, zor açılır bir bölgesinde kimliğinizi, pasaportunuzu, uçak biletlerinizi, online yoksa otel rezervasyon belgelerinizi, varsa ehliyetinizi ve banka kartlarınızı koyabileceğiniz bir alan mutlaka olsun. Eşinizle bir maceraya çıktıysanız evlilik cüzdanınızı da alın. Bunların dışında götüreceğiniz belgeler, kartlar sadece size yük olacaktır. Bazı loyalty kartlar uluslararası da kullanılabiliyor ama size kalmış. Mümkünse akıllı telefonunuzda barındırmak daha mantıklı.
Bir de yanınızda biometrik ve vesikalık fotoğraflar bulundurun. Gittiğiniz destinasyonda ihtiyacınız olabilir. Hatta kan grubunuzu, ülkenizi, işinizi, varsa tıbbi hastalıklarınız, geçirdiğiniz tıbbi operasyonları, acil durumlarda aranacaklar listesinin bulunduğu ingilizce yazılmış bir kartı da çantaya koymakta fayda var.
- Para ve değerli eşyaları yanınızda taşımayın.
Kredi kartı kullanabildiğiniz her bölgede yanınıza çok fazla para almayın. Nakit paraya ihtiyacınız olduğunda gerekirse günlük bankalardan tedarik edin. Hırsızlık az veya çok dünyanın her destinasyonunda halen popüler bir meslek. Altın, takı, pahalı saatler ve diğer değerli aksesuarları yanınıza almayın. Gezip keşfederken çok havalı olmanıza gerek yok.
- Akıllı telefon, fotoğraf makinası tablet veya laptop yanınızda bulunsun.
Öncelikle telefonunuzun uluslararası dolaşıma (roaming) açık olduğundan ve veri kullanımının yeterli olduğundan emin olun. Akıllı telefon artık gezginlerin olmazsa olmazı haline geldi. Hatta yolculuk öncesi gideceğiniz destinasyonda faydalı olabilcek uygulamaları da indirip gerekli üyelikleri yapın. Fotoğraf makinası taşımak için kullanma konusunda yeterince deneyiminiz olmalı. Eğer fotoğraf makinası ile çekim yapma konusunda emin değilseniz akıllı telefonunuza da güveniyorsanız yanınıza almayabilirsiniz. Yine eğer çok fazla çekim yapmayacaksanız yanınıza günlük işlerinize faydalı olabilecek yetenekli bir tablet işinizi görebilir. Laptop alıyorsanız ağrılığı 2kg ve altında olmalı. Ekran boyutu da 13″ ve altında olmasına dikkat edin. Bu konuda Mac Air’i tavsiye edilir.
- Medikal ürünler, ilaçlar, temizlik malzemeleri
Eğer sürekli kullandığınız ilaçlar varsa veya kronik rahatsızlıklarınız için kullandığınız anti-depresan veya reflü gibi dönemsel sindirim problemleri için kullandığınız bir takım ilaçlar varsa yanınızda kalacağınız süreyi ön görerek almanız gerekir. Gideceğiniz destinasyonda olası ihtiyaçlar için reçetelerinizin ingilizce nüshalarınızı çıkarmanız da mümkün.
Temizlik için kullanacağınız ürünleri mümkünse gittiğiniz bölgelerden edinmeniz daha mantıklı. Alırken de küçük boyutlu alarak çantanızda gereksiz yer kaybını engelleyebiliriniz.
- Matara ve protein barlar
Uzun yolculuklarda özellikle fiziksel efor sarf edildiğinde vücudun su ve şeker dengesine dikkat etmeniz gerekir. Su için küçük bir matara veya suluk işinizi görecektir. Birkaç protein bar, ceviz, fındık gibi kuruyemişler, kuru meyveler veya krakerler ise ani açlık krizinizi çözecektir.
Buraya kadar olan araç gereçler size güzel bir gezi deneyimi yaşatacaktır. Ek olarak gittiğiniz bölgelerde yapacağınız alışverişlere de dikkat etmeniz gerekiyor. Eğer fazlaca alışveriş yaparsanız taşımak sorun olacaktır. Böyle durumlarda bölgedeki kargo şirketlerini bulup satın aldığınız ürünleri kendi adresinize postalayabilirsiniz.
İyi gezmeler 🙂