Dubrovnik, Hırvatistan’ın güneyinde Adriyatik Denizi kıyısındaki bir güzel tarih şehri. 2013 yılına kadar Türkiye’den vizesiz gidilebilen Dubrovnik, 1 Temmuz 2013 tarihinde Hırvatistan’ın Avrupa Birliği’ne girmesi nedeniyle vize ile gidilecek tatil destinasyonları arasına girdi. Eski kayıtlarda adı ‘’Ragusa’’ olarak geçen Dubrovnik, sırasıyla Bizans, Venedik, Osmanlı İmparatorluğu, Fransa, Avusturya-Macaristan İmparatorluğu ve Yugoslavya himayelerine girmiş, 1991 yılında Hırvatistan’ın Yugoslavya’dan ayrılışı ile özerkliğine kavuşmuştur. Bir çok medeniyetin mirasını barındıran Dubrovnik , 1979 yılından beri UNESCO dünya mirası listesinde bulunuyor. Birçok deprem ve savaşlarla tarihi dokusu yıpranan Eski Şehir’de denilen ‘’Old Town’’, 2005 yılında UNESCO tarafından başlatılan restorasyon çalışmaları ile tarihi görünümüne yeniden kavuşmuştur.
Dubrovnik Türklerden sonra en çok ziyaretçiyi sırasıyla İngilizler, Kanadalılar ve Uzak Doğudan almaktadır. Bu nedenle şehirde İngilizce çok rahat konuşulmakla birlikte, Türklerin nüfus yoğunluğu ve ziyaretleri nedeniyle Dubrovnik halkı Türkçeye de aşina olmuş durumda. Dubrovnik de Akdeniz iklimi hakim olduğundan özellikle denize girmeyi de planlıyorsanız en ideal zamanları Temmuz-Ağustos ayları.
DUBROVNİK GEZİLECEK YERLER
Dubrovnik’te gezilecek ilk yer ziyaret eden herkesin hayran olduğu Eski Şehir olarak anılan “”Old Town””. Surlarla çevrili, restorasyon geçirmiş tarihi binaların olduğu, Unesco dünya miras listesindeki tarih kokan şehir.
1-Minceta Kulesi : Old Town’un hemen girişine yakın yuvarlak kule, ilk defa 1319 yılında yapılmış, restorasyon çalışmaları ile bugünkü halini almıştır.
2-Pile Kapısı: Old Town’un en önemli girişi. Pile ‘’büyük’’ anlamında olduğundan Dubrovnik’in en büyük kapısına bu isim verilmiştir.
3-Stradun: Old Town’un merkez caddesi. 13. yüzyılda uzunluğu ve genişliği ile Akdeniz’in en büyük caddelerinden birisiymiş. İtalyanlardan ismini alan Stradun , İtalyanca ‘’Büyük Cadde’’ anlamındadır.
4-Franciscan Manastırı: Manastırın en önemli özelliği şehrin yazılı arşivini barındırması ve Dünya’nın bilinen en eski 3. Eczanesine ev sahipliği yapması.
5-Rector Sarayı: Dubrovnik’in en eski ve en önemli yapılarından olan saray günümüzde müze olarak kullanılmaktadır.
6-Onofrio Çeşmeleri: 15. Yüzyılda kentte veba salgını ortaya çıkınca şehrin ileri gelenleri tarafından nedeni araştırıldığında , kent suyunun yetersiz olduğu ve temizliğe önem verilmesi gerektiği kanaatine varılmış. İtalyan mimar Onofrio tarafından kentin su ihtiyacının karşılanması amacıyla da bu çeşmeler yapılmıştır.
7-Orlando Heykeli: 15. Yüzyılzda ünlü şövalye Orlando anısına yapılmıştır.
8-Akvaryum: Adriyatik denizinde ve dünyanın çeşitli yerlerinden getirilmiş deniz canlılarını bu akvaryumda görebilirsiniz.
9-Sponza Sarayı: 1667 yılında meydana gelen yıkıcı depremde hasar almadan kurtulabilen orijinal yapılardandır. Tarihi arşivleri de içinde barındıran bina eskiden Gümrük Binası olarak da kullanılmıştır.
10-Dubrovnik Şehir Çan Kulesi: Kulenin üstünde Maro ve Baro adı verilen heykeller saat başı gösteriye çıkarlar.
DUBROVNİK’TE NELER YAPILIR?
Adriyatik Denizi kıyısında bulunan Dubrovnik’te elbette yapılacak şeylerin en başında yüzmek geliyor. Denize girebileceğiniz yerler çok fazla çeşitlilik göstermese de en yakın ve güzel plajlarından biri Banje plajı. Plaj voleybolu, mini futbol ve çeşitli aktiviteler ile birlikte aradığınız her şeyi Banje plajında bulabilirsiniz. Ayrıca Dubrovnik iki adet limana ev sahipliği yapmakta. Birincisi Old Town dışındaki eski liman, diğeri ise cruise gemilerine ev sahipliği yapan Gruz limanı. Bu limanlardan bir çok tekne turu ile adalara yüzmeye de gidebilirsiniz. Sadece Duvrovnik etrafında tur atan teknelerde bulunuyor. Adriyatik denizinde 1185 ada bulunuyor. Bunlardan Dubrovnik’e en yakın olanlardan Lokrum adasına Eski limandan kalkan tekne turları ile ulaşabilirsiniz.
Dubrovnik’i en güzel nasıl gezerim derseniz ve yürüyüşü seven biriyseniz , Old Town’un surları üzerinde tarihi bir yürüyüşte ziyaretçilerin bir başka vazgeçilmezi. Eğer yürüyüşü tercih etmezseniz veya bir başka açıdan da Dubrovnik’e bakmak isterseniz de Dubrovnik Teleferiği ile şehrin üstten panoramik olarak muhteşem manzarasının tadını çıkarabilirsiniz. Hava açıksa çok güzel fotoğraflar çekebilirsiniz.
Dubrovnik, dünyanın bir çok ülkesinden turiste tatil imkanı sunuyor olsa da otellerin azlığı nedeni ile şehirde ‘’Sobe’’ adı verilen kiralık odalar ile bu açık kapatılmaya çalışılmış. ‘’Sobe’’ denilen kiralık odaların tabelalarını her yerde görebilirsiniz. Özellikle otobüs ile gelenleri otogarda kiralık ev sahipleri –sobe sahipleri karşılıyor. Sobe adındaki kiralık odalar dışında birçok marka otel, normal otel, pansiyon bulmakta mümkün.
DUBROVNİK’TE ULAŞIM VE KONAKLAMA
Dubrovnik’e ulaşım konusunda THY ‘da dahil birçok firmanın uçak seferlerinin yanı sıra komşu ülkelerden otobüs seferleri de bulunuyor. Şehir içinde toplu taşıma araçlarını kullanabilirsiniz. Dubrovnik’te gezilececek yerlerin çoğu Old Town’da bulunduğundan , Old Town’a ulaştıktan sonra yürüyerek tüm önemli noktalarını gezebilirsiniz. Dubrovnik’te yerleşim birimleri yüksek tepelere kurulmuş durumda. Her ne kadar oteller harita üzerinde merkeze yakın görünse de yüksek tepelerden ve bol merdivenli sokaklardan geçmek zorunda kalacaksınız. Bu nedenle konaklayacağınız yeri Old Town merkezine mümkün olduğunca en yakın yerden seçmeye çalışın.
Dubrovnik bir Avrupa şehri olmasına rağmen para birimi Kuna. 1 Euro yaklaşık 7,5 Kuna. Dövizinizi bozdurmadan önce komisyon alıp almadığına dikkat etmezseniz, uygun fiyata bozdurdum derken daha pahalıya döviz bozdurmuş olabilirsiniz. Birçoğunda ‘’no comission’’ şeklinde yazılar bulunuyor zaten.
Dubrovnik’te ne yenir derseniz, en çok bulabileceğiniz deniz ürünleri ile spagetti-pizza tarzı İtalyan usulü yemekler. Deniz ürünleri genel olarak çok pahalı olduğundan restoran girişlerindeki menüleri kontrol etmenizde fayda var. Bunların haricinde sobe denilen kiralık evlerde mutfak ile birlikte yemek yapabileceğiniz eşyalar bulunduğundan kendi yemeğinizi kendinizde yapabilirsiniz. Bir çok ülkede bulunan ucuz yemek alternatifi olan fast-food zincirleri maalesef Dubrovnik’te bulunmuyor.
Dubrovnik’i keşfetmeye başlamadan önce ilk yapmanız gereken Old Town girişindeki turizm ofisinden Dubrovnik card ve şehrin haritasını almak. Dubrovnik Card ile bir çok yere ücret ödemeden girme hakkına sahip oluyorsunuz.
Ortaçağ medeniyetler harikası bu şehrin surlarında yürümek, teleferiği ile şehri fotoğraflamak, çeşmelerinden su içerek saraylarından geçmek isterseniz Dubrovnik’i tatil listenize alın mutlaka.