Son yıllarda Doğu Ekspresi’ne olan ilginin artması ile turist sayısında patlama yaşayan Doğu Anadolu’nun gizli cenneti Kars doğa ve tarih sever misafirlerini bekliyor. Türkiye’nin en yüksek rakıma sahip şehri olma özelliğine sahip olan Kars’a turistik amaçlı yolu düşen gezginler içlerindeki maceraperest ruhun sınırlarını zorlamaya hazır olmalı. Eşsiz doğası hırçın iklimi ile birleşerek şehir merkezinin etrafını macera parkı gibi donatmış durumda. Küçük bir şehir merkezine sahip olmasına rağmen tarihi güzellikleri, doğal hazineleri ve göz kamaştıran manzaraları ile Kars size unutulmayacak bir tatilin kapılarını açıyor. Fotoğraf makineleriniz, adrenalin tutkunuz ve doğa aşkınız hazır ise işte 7 adımda Kars rehberiniz.
Gezilecek Yerler
Tarihi boyunca pek çok farklı medeniyete ev sahipliği yapmış olan Kars ilinde görmeniz gereken ilk nokta şehir merkezine pek de uzak olmayan Kars Kalesi. Yapımına 12. yüzyılda başlanmış olan ve Osmanlı Dönemi’nde restore edilmiş olan Kars Kalesi’nde tarihe tanıklık ederken uçsuz bucaksız bir ovaya kurulmuş olan Kars ilinin panoramik manzarasını seyredebilirsiniz. Kars Kalesi’nin güney yamacında yer alan 1000 yıllık geçmişi ile Kümbet Camii, bir diğer ismi ile 12 Havari Kilisesi, Kars’ta görülmesi gereken bir diğer tarihi yapı. Günümüzde cami olarak kullanılan yapı geçmiş dönemlerde kilise ve müze gibi farklı amaçlarla kullanılmış. Mimari tarihi açısından önemli bir yere sahip olan Kümbet Camii, Ağrı Dağı’nın volkanik taşları ile inşa edilmiş bir taş yapı olma özelliğine sahip. Siz de bu doğal güzelliklerin doyasıya tadını çıkarmalısınız.
Kale civarından ayrılmadan görmeniz gereken tarihi yapılardan bir diğeri 16. yüzyılda Lala Mustafa Paşa tarafından yaptırılmış olan Beylerbeyi Sarayı. Restorasyon ve iyileştirme çalışmaları devam eden saray Kars’ın sahip olduğu tarihi değerlerden bir diğeri. Arkeoloji ve sanat tarihi ile ilgilenen gezginler pek çok farklı medeniyete ev sahipliği yapmış olan Kars Müzesi’ni görmeden şehirden ayrılmamalı. Kars ilinin tarih içerisindeki yolculuğunun sergilendiği müzeye giriş ücretsiz.
Ermenistan sınırında Ermeni Yaylası’nda konumlanan ve çevresindeki uçsuz bucaksız dağlık doğanın içerisinde yer alan Ani Harabeleri görülmesi gereken en önemli tarihi sit alanlarından biri. Yaklaşık 1000 yıl önce kurulmuş olan bir başkentin kalıntılarını içeren bölge UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer alıyor. Tarihi İpekyolu üzerinde bulunan Ani Harabeleri içerisinde pek çok kilise, Selçuklu İmparatorluğu döneminden kalma bir cami ve bugün yalnızca iki ayağı sağlam kalmış olan ünlü çift geçişli İpekyolu Taş Köprüsü bulunuyor.
Yapılacak Aktiviteler
Kars’ta bulunan Sarıkamış Cıbıltepe Kayak Merkezi Türkiye’nin kayak sporuna el elverişli karına sahip. Nadir bulunan, birbirine yapışmayan ve ele alındığında bir toz bulutu gibi dağılan pırıl pırıl “kristal kar”a sahip merkezde her yıl Türkiye Kayak Şampiyonası ve Sarıkamış Kış Oyunları Festivali düzenleniyor. Merkezde yapılabilecek tek etkinlik profesyonel kayak sporu da değil. Atlı kızak ile orman içerisinde unutulmayacak bir gezinti yapabilirsiniz. Kars’a kışın seyahat eden gezginler için yapılması gereken bir diğer aktivite yaklaşık 80 cm kalınlığında buz tutan Çıldır Gölü’nde balık tutma keyfi yaşamak. Çıldır Gölü’nde balık tutabilmek için testere ve kazı aletleri ile yola çıkmak gerektiği unutulmamalı. Buz tutmuş göl üzerinde özgürce gezmenin ve sayısız fotoğraf çekmenin keyfini yaşayan gezginler kalın buz tabakasını kaldırıp daha önce köylüler tarafından atılmış ağları çekerek “Rastgele!” demeden önce civardaki köylülerin yardımına başvurabilir. Kars’tan ünlü aşık atışmalarının yapıldığı Aşıklar Gecesi’ne katılmadan dönmemelisiniz. Sazını eline almış aşıkların adeta birbirlerini alt ederek müzik şölenine devam ettiği aşık atışmalarında geleneksel müziğin ve aşık kültürünün keyfini çıkarabilirsiniz. Kars otelleri arasından bütçenize en uygun olanı seçtikten sonra kayak tatilinizi planlamaya başlayabilirsiniz.
Yeme İçme
Peyniri ile ünlü Kars ilinden dünyada Kars ile birlikte 3 noktada üretilen ünlü gravyer peynirini, Kars kaşarını, gruyere ve malakan gibi eşsiz lezzete sahip peynirleri denemeden dönmemelisiniz. Boğatepe Köyü’nde bir peynir müzesine de sahip olan Kars’ta peynir atölyelerini ve mandıraları ziyaret etmeyi unutmayın. Kars’ın yemek kültürünün bir diğer ünlü lezzeti kaz eti. Bulgur pilavı üstü kaz eti ve tandır kaz çekmesi en ünlü yemekler arasında bulunuyor. Ayrıca Hangel isimli içi boş mantıya benzeyen yemek de Kars mutfağının vazgeçilmezleri arasında. Leziz Kars sofralarından ayrılmadan ana yemeğin üzerine Umaç Helvası yemeyi unutmayın.
Konaklama
Küçük bir şehir merkezine sahip olan Kars’ta merkezi konumlu otellerin yanı sıra şehir merkezinin dışında özellikle kış oteli olarak hizmet veren pek çok konaklama tesisi bulunuyor. Kars otelleri için konaklama fiyatları sezondan sezona farklılık gösteriyor ancak en canlı sezonda dahi bütçeye uygun bir konaklama tesisi bulmak mümkün. Merkezi konumda konaklamak isteyen misafirler Winter City Hotel’i tercih edebilir. Kayak tatili amaçlı şehri ziyaret eden misafirler Sarıkamış mevkiinde yer alan Ekinata Grand Toprak Hotel, Sarıkamış Habitat Otel ya da Kayı Snow Otel gibi pek çok tesis arasından dilediğini seçebilir.
Alışveriş
Kars geziniz bitmeden kendiniz ve sevdikleriniz için ünlü kaşar peynirlerinden ve ünlü Kars balından edinebilirsiniz. Geleneksel motiflere sahip Kars kilimleri ve ünlü Kars kazları ile yapılan kaz tüyü yastıklar da şehirden alabileceğiniz eşyalar arasında yer alıyor.
Eğlence ve Gece Hayatı
Kars ilinde hareketli bir gece hayatı bulunmuyor. Geç saatlere kadar hareketli kafe ve barlara sahip olmayan şehirde akşamları yapılabilecek en güzel aktivite Aşık Atışması etkinliklerinde geleneksel müziğe doymak.
Ulaşım
Kars’a ulaşım konusunda tren yolu seçeneği en revaçta olan yöntem. Doğu Ekspresi’yle Ankara’dan yola çıkarak 24 saat süren nostaljik bir yolculuk sonunda Kars’a ulaşabilirsiniz. Karayolunda otobüs ve binek araç yardımıyla Kars’a seyahat etmek batı illerine olan uzaklık nedeniyle yorucu olabiliyor. Kendine ait bir havalimanı olan Kars’a en rahat ulaşım ise havayolu ile yapılıyor. İstanbul, Ankara ve İzmir’den karşılıklı uçuşlar mevcut.