Van Hakkında Bilgiler

7000 yıllık bir medeniyet tarihine şahitlik etmiş ve ağırladığı toplumların tümü için önemli bir merkez olmuş olan Van yüzyıllar içerisinde biriktirdiği kültür mirası ile Doğu’nun turizm merkezleri arasındaki yerini korumaya devam ediyor. Milattan önceki yıllara dayanan Urartu medeniyetine başkentlik yapmış olan Van’ın eski ismi olan “Tuşpa” güneş gören anlamına geliyor. Doğu Anadolu’nun ortasında denizlerden uzak bir coğrafi konumda bulunuyor olsa da Anadolu’nun en büyük gölüne sahip olan şehir güneş alan iklimi ve halk arasında Van Denizi olarak anılan gölü ile bir deniz şehrinin sahip olduğu tüm özellikleri barındırıyor. Kış tatili sevenleri göl manzaralı kayak merkezi, yaz tatili sevenleri çeşitli su sporları ile karşılayan Van’da tarihin ve doğanın kalbinde geçireceğiniz unutulmaz tatiliniz için bilmeniz gereken ayrıntıları sizin için derledik.

Gezilecek Yerler

Yaklaşık 3000 yaşında olmasına rağmen hala çoğu yapısı ayakta olan Van Kalesi şehirle bütünleşmiş simgelerden biri olarak Van’da görülmesi gereken yerlerin başında geliyor. Kaleye çıkmak için gün batımı saatlerini tercih ederseniz muhteşem göl ve şehir manzarasını yakalayabilirsiniz. Merkeze biraz uzak olsa da kalıntıları ile bir görsel harika olan Hoşap Kalesi ve bugün yalnızca surlarının kalıntıları kalmış olan Çavuştepe Kalesi de görmeniz gereken tarihi noktalar arasında bulunuyor.

Volkanik Nemrut Dağı’nın patlaması sonucu oluşan çöküntü ile hayat bulmuş olan Van Gölü, büyüklüğü nedeniyle Van halkı tarafından Van Denizi olarak anılıyor. Dünyanın en sodalı suyuna sahip olan göl içerisinde, bin yılı aşkın tarihe dayanan yapıların yükseldiği 4 adet ada bulunuyor. Van Gölü’nün en büyük adası olan Adır Adası üzerindeki Saint George Kilisesi, Saint Sion Şapeli ve pek çok farklı yapıyı içerisinde bulunduran 11. yy eseri Lim Manastırı şehirde görmeniz gereken bir diğer önemli tarihi bölge. Yine göl üzerinde bulunan Akdamar Adası ve Çarpanak adası da bin yılı aşkın tarihe sahip kiliseleri ile tarihin ve doğanın birleşip ziyaretçileri ile buluşmayı beklediği noktalardan arasında bulunuyor.

Van’ın doğu sınırına yakın Başkale ilçesinde, yerel halk tarafından Vanadokya olarak adlandırılan bölgede bulunan peri bacaları şehre ait görülmesi gereken bir diğer doğal hazine. Ancak bu bölgeye kış aylarında gitmek tavsiye edilmiyor. Merkezden biraz uzak olmasına rağmen görülmesi gereken bir diğer nokta 8. yüzyılda inşa edilmiş Ermeni manastırı Yedi Kilise. Bir kısmı yıkılmış olsa da günümüze dek ayakta kalmış olan yapı tarihe yolculuk yapmanızı sağlıyor. Van’ın birbirinden güzel doğa harikalarına yakından şahit olmak için tek yapmanız gereken, kısa bir Van otelleri araştırması yapmak.

Yapılacak Aktiviteler

Bir deniz şehri sayılan Van’da, göl üzerinde deniz bisikletleri ile gezinti ya da su altı dalış yapabilirsiniz. Daha heyecanlı su sporlarından hoşlanan gezginler uygun dönemlerde Bahçesaray ilçesinde bulunan Müküs Çayı üzerinde rafting yapma keyfi yaşayabilir. Ekstrem sporlar ile ilgilenen gezginler ayrıca Artos Dağı’nda yamaç paraşütü keyfi yapabilir. Doğasever olmasına rağmen spor yapmak ile ilgilenmeyen gezginler ise Muradiye Şelalesi’nde doğanın keyfini çıkarabilir. Van’ın sunduğu aktiviteler yalnızca su sporları ile sınırlı değil. Abalı Kayak Merkezi kış sporlarına ilgi duyan misafirleri bekliyor. Ayrıca Van 100. Yıl Üniversitesi’ne ait Van Kedisi Araştırma Merkezi’nde bulunan Kedi Evi’ni de görmeden şehirden ayrılmamalısınız. Van otelleri araştırmanızı yaptıktan sonra bütçenize en uygun olanı seçebilir ve siz de bu maceralara ortak olabilirsiniz.

Yeme İçme

Van pidesi, manda kaymağı ve kara kovan balı gibi onlarca farklı çeşidin aynı masada birleştiği görkemli Van kahvaltılarını duymayan yoktur. Van seyahatinizde güne başlamak için ihtiyaç duyacağınız tüm enerji, şehre özgü otlu peynir ile birlikte ihtişamlı Van kahvaltısı sofralarında sizi bekliyor olacak. Van’ın tescilli lezzetleri arasında bulunan, un, tereyağı ve yumurta ile yapılan murtuğa da kahvaltı sofralarında tadabileceğiniz yöresel bir lezzet. Van’da çoğu köşe başında uşgun denilen ve kabukları soyularak yenen bir bitki ile karşılaşılıyor. Kavurmalı uşgun ekşilisi de bu bitkiden yapılan Van’a özgü yemekler arasında bulunuyor. Kurut köftesi, keledoş, çılbır ve Van pidesi de şehre özgü denemeniz gereken lezzetler arasında bulunuyor.

Alışveriş

Van’dan almanız gereken ürünlerin başında yaklaşık 3000 yıllık bir geçmişe sahip olan savatlı gümüş işlemeleri geliyor. Şehre özgü tescilli zanaat olan savatlı gümüş işlemelerini şehirde pek çok noktada bulabilirsiniz. Van gezinizde edinebileceğiniz şehre özgü bir diğer ürün ise el dokuması Van kilimleri. Van kilimleri genellikle koyunyünü kullanılarak dokunduğundan sağlamlığı ile tanınan kilimler arasında yer alıyor. Şehirden geleneksel bir ürün almak isteyen gezginler şehre özgü el sanatları arasında bulunan oya işlemeciliği, ceviz oymacılığı ve yün çorap örücülüğü ürünlerinden de edinebilir. Van kahvaltı sofralarının vazgeçilmezi otlu peynir ise şehirden almanız gereken en önemli yiyecek. Şehrin pek çok noktasından sevdikleriniz ve kendiniz için otlu peynir edinebilirsiniz.

Eğlence ve Gece Hayatı

Doğu Anadolu’nun en kalabalık şehri olan Van en az batı illeri kadar gelişmiş bir şehir olduğundan şehirde diğer doğu illerine nazaran hareketli bir gece hayatı bulunmaktadır. Şehir merkezinde çoğu canlı müzik içeren pek çok bar ve gece kulübü bulunduğundan, Van hareketli bir gece hayatı bekleyen gezginler için eğlenceli bir rota.

Ulaşım

Bugünlerde uzun süren nostaljik tren yolculuklarına ilgi artmış durumda. Bu nedenle Van iline seyahat etmek isteyen gezginler için en keyifli alternatif Van Gölü Ekspresi ile demiryolu seçeneği. Ankara’dan Tatvan’a 25 saat süren yolculuğun ardından feribotla gölün karşısına geçerek şehir merkezine ulaşmanız mümkün. Daha hızlı seyahat etmek isteyen misafirler havayolunu kullanarak İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya ve Adana’dan Van Ferit Melen Havalimanı’na direkt uçuş alternatifini tercih edebilir. Karayolu ile batı illerinden ulaşım ise biraz yorucu. Doğu sınırında bulunan Van, İstanbul’dan 1600, Ankara’dan 1200 km’lik bir mesafede yer alıyor.

Fikirlerinizi paylaşabilirsiniz.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>