Kayseri

Mantısı, pastırması, Bünyan halısı, Erciyes Kayak Merkezi ve daha bir çok kendine özgü özelliği ile Türkiye'nin önemli ticaret merkezlerinden biri.

Kayseri

İç Anadolu Bölgesinin Orta Kızılırmak bölümünde yer alan Kayseri’nin nüfusu 1.358.980’dir. Yüz ölçümü 17.170.00 km2 olan Kayseri’nin komşu illeri Yozgat, Sivas, Kahramanmaraş, Adana, Niğde ve Nevşehir’dir.

Yüksek kesimlerinde geniş yaylaların görüldüğü Kayseri’de bozkır iklimi görülür, yazlar sıcak ve kurak kışlar ise soğuk ve kar yağışlı geçer. Şehrin en yüksek noktası 3.916 metre yüksekliğindeki Erciyes Dağı’dır. Aladağ ve Dumanlı Dağlar da Erciyes’ten sonra gelen diğer önemli yüksek dağlardandır.

Şehir adını ticaret ve lezzetli mutfağı ile duyursa da binlerce yıl öncesine uzanan bir tarihe sahip. Hristiyanlığın doğduğu zamanlarda Hristiyanlara korunaklı bir sığınak görevi yapan şehir Selçuklular döneminin de en önemli kent merkezlerinden biri olmuştur. Selçukluları temsil eden kervansaraylar adeta Kayseri’nin sembolü haline gelmiştir. Ayrıca Kayseri Kapadokya’ya yakınlığı nedeniyle de turlar için ya da birkaç günden fazla kalacaklar için tercih edilen bir şehir.

Tarım arazilerinin kullanılabilirliği üst seviyelerde olsa da ticaret, sanayi ve ulaşım sektörleri tarım sektörünün önüne geçmiştir. Eski çağlardan beri ticaret merkezi olmasından dolayı şehir dışından birisi tarafından Kayserili olmak ticareti iyi bilmek anlamına gelmektedir.

Şehir içinde bulunan modern tasarımlar da Kayserililer ve buraya yaşamaya gelenler için büyük kolaylıklar sağlıyor. Alt geçitlerde bulunan yürüyen merdivenler, apartmanlarda bulunan istediğiniz kata arabanızla çıkabileceğiniz araba asansörleri, caddelerin hiçbir ilde olmadığı kadar geniş olması ve devasa alışveriş merkezleri ve daha birçok özellik bu şehri diğerlerine nazaran daha modern bir şehir yapıyor.

Kayseri Tarihi ve Kültür

Tarihi eskiye dayanan Kayseri ili eski çağlarda Kapadokya adı verilen bölgede bulunuyordu. Osmanlı zamanında önemli ticaret yollarından olan İpek Yolu da Kayseri’den geçer. Şehir merkezine 20 km uzaklıkta olan Kültepe’de milattan önceki tarihlere dayanan eserler bulunmuştur. 6000 yıllık bir tarihe sahip olan Kayseri’nin eski adı Mazaka’dır. Daha sonra Roma döneminde anlamı İmparator şehri olan ve “Kayseri” kelimesinin de kökeni olan “Kaysariya” adı verilmiştir.

Cumhuriyet tarihinde 1924 Anayasası ile il yapılan Kayseri’de Türkiye’nin ilk uçak fabrikası, Sümer bez fabrikası, sonradan kurulan demir yolu hattı ve 1950’lerde başlayan sanayi sitesi ile sanayileşme adına öncülük eden ilk şehir merkezlerinden biri olmuştur.

Kayseri’nin yemek kültürüne baktığımızda çok çeşitli ve yöreye özgü lezzetlerin namının Türkiye’de hatta Dünya’da duyulmuş olması Kayseri’yi yemek kültürü anlamında önemli kılıyor. Özellikle güzel bir şekilde harmanlanmış baharatlarla elde edilen sucuğu ve pastırmasını duymayan kalmamıştır herhalde. Eski bir Türk yiyeceği olan pastırma çemen sosuyla kurutulduğu için bir başka lezzetli oluyor.

kayseri mantısı

kayseri mantısı

Bir de Kayseri mantısı. Kayseri mantısı deyince çok küçük ve bir kaşık içine 40 adet mantının sığabilmesi lazım diyor Kayserililer. Bu güzel mantıyı yiyebileceğiniz ilk adreslerden bir tanesi Kaşık-la Restoranı. Kaşık-la restoranda yiyebileceğiniz bir diğer güzel yemek Yağlama. İnce hamur, lavaş, arasına kıymalı sos ve yanında yoğurt ile servis edilen yemek Kayseri’ye özel güzelliklerin başında geliyor. Mantının bir başka çeşidi olan Pirov mantısı ise içine et konulmadan peynirle yapılıyor. Vejetaryen mantısı olarak da bilinen mantının üzerine domates sosu dökülerek servis ediliyor.

Toga Çorbası ise Kayserililerin özel günlerinde yaptığı bir çorba. İçinde bulunan nohut, buğday, yoğurt, yumurta ve nane çorbayı doyurucu hale getiriyor. Kuzunun kaburga kısmındaki etten yapılan Pehli ise yaz aylarında daha çok tercih ediliyor. Patlıcanlı, soğanlı, domatesli bir yemek olan Pehli dövülmemiş pirzola olarak tabir ediliyor.

Kayseri’de tercih edilen diğer yemekler ise; fırın ağzı, karın bumbar dolması, kayseri köftesi, tatlılardan olan nevzine, cevizli çenetli tatlısı..

Kayseri’de Nereye Gidilir?

Erciyes Kayak Merkezi:

Kayseri’nin ve Türkiye’nin en popüler kış turizmi destinasyonları arasında yer alır. Şehir merkezine 25 km uzaklıkta olan kayak merkezini canlı olarak internet sitelerinden de izleyebilirsiniz. Erciyes’te kayak keyfi için en doğru zamanlar Aralık-Nisan ayları arasıdır.

erciyes

Erciyes Kayak Merkezi

Gevher Nesibe Şifahanesi (Tıp Müzesi):

Gevher Nesibe’nin ölüm döşeğinde abisinden isteği üzerine 1206 yılında yapılan Şifahane, günümüzde tıp müzesi olarak kullanılmaktadır.

Hunat Hatun Külliyesi:

1. Alaaddin Keykubat’ın eşi Hunat Hatun tarafından inşa ettirilen külliye, günümüzde hediyelik eşya çarşısı olarak hizmet vermektedir.

hunat hatun

Hunat Hatun Medresesi

Sahabiye Medresesi:

1267 yılında inşa edilen medrese döneminin en önemli ilim merkezleri arasındadır. Selçuklu vezirlerinden Sahip Ata Fahrettin tarafından yaptırıldığı için Sahip Ata Medresesi olarak da bilinmektedir. Medrese Cumhuriyet Meydanı’nda bulunur.

Güpgüpoğlu Konağı:

İkinci katı müze olarak kullanılan konak müze kısmına “Selamlık” adı verilmiş ve içerisindeki etnografik eserler nedeniyle buraya Etnografya Müzesi de denilmiştir.

Kapuzbaşı Şelalesi:

Kayseri ilinin Yahyalı ilçesinde bulunur ve 7 şelaleden oluşur. Kaynağından çıktığı gibi sularını döküyor olması görülmeye değer bir gezi rotası.

kapuzbaşı

Kapuzbaşı Şelaleleri

Kayseri Arkeoloji Müzesi:

İki salondan oluşan müzenin ilk salonunda özellikle Tunç Çağı’na ait eserler sergilenmektedir. Büyük salonda ise Kültepe kalıntılarına yer verilmiştir.

Mazakaland Eğlence Merkezi:

Anadolu’nun ilk temalı parkı olan merkez 2013 yılında açılmıştır.

Kayseri’de görülmeye değer yerlerden olan eğlence merkezi adını Erciyes’in eteklerinde kurulan ilk şehirlerden olan Mazakaland’dan alır.

mazakaland

mazakaland eğlence merkezi

Kayseri Festivalleri

Bünyan Kış ve Yüzme Şenliği / Bünyan – Ocak ayında yapılan etkinlikte doğa yürüyüşü yapılır ve yürüyüş sonunda yüzme yarışmalarına geçilir. Erciyes’te kaymaya gelenler bu etkinliğe de katılır.

Erciyes Kış Turizm Festivali- Dünyanın en gözde kayak merkezlerinden biri olan Erciyes’te düzenlenen festival 3 gün sürer ve binlerce kişiyi misafir eder.

Erciyes Film Festivali: 2008 yılından beri düzenli olarak yapılan festival daha önce Nisan ayında düzenlenmesine rağmen son yıllarda Ekim ayında düzenlenmeye başladı. Festivalin amacı özgür fikir yürüten bireyler yetiştirebilmek.

Uluslararası Kayseri Altınçınar Film Festivali, İncesu Üzüm Festivali, Uçurtma ve Bahar Şenliği gidilebilecek diğer festivaller arasında.

Kayseri ve Ulaşım

Şehir Dışı Ulaşım

Kayseri’ye gitmek için tüm ulaşım araçlarını kullanabilirsiniz. Kayseri en önemli kavşak noktalarından birisi olduğu için karayolunu tercih edebilirsiniz. Özel aracınızla gitmek istiyorsanız İstanbul’a 760, Ankara’ya 320, İzmir’e 840 km’dir. Otobüs seferlerini tercih ederseniz hemen hemen her ilden Kayseri’ye otobüs seferleri mevcut. Demir yolunu tercih ederseniz ekspresleri kullanabilirsiniz. Doğu Ekspresi, Güney Kurtalan Ekspresi, Vangölü Ekspresi ve Erciyes Ekspresi’ne Kayseri’den binebilirsiniz ya da başka bir ilden biniyorsanız Kayseri’de inebilirsiniz. Hava yolunu tercih edenlerdenseniz Kayseri Havalimanı iç hatlarda İstanbul, İzmir, Antalya, Trabzon, Ankara’ya karşılıklı sefer düzenliyor. Dış hatlarda ise Londra, Düsseldorf, Frankfurt, Sttutgard, Amsterdam, Madrid arası karşılıklı sefer düzenliyor.

Şehir İçi Ulaşım

Kayseri’nin şehir merkezi yollarının genişliği bakımından da dikkat çeker. İl içi ulaşımda otobüs, tramvay ve taksileri kullanabilirsiniz. Bisiklet yolu da bulunan Kayseri’nin il içi ulaşımı genellikle sakindir. İlçelere de düzenli seferleri mevcuttur.

kayseri kalesi

Kayseri kalesi

Diğer Destinasyonlar

-Melikgazi Kalesi

-Kayseri Kalesi

-Döner Kümbet

– Karatay Han

– Kayseri Surp Krikor Lusavoric Ermeni Kilisesi

– Selçuklu Müzesi

– Hacı Kılıç Cami

– Ali Dağı Yeraltı Şehri

Tatil için Kayseri

Bilgi Bul