Yeşilırmak Vadisi, Harşena Dağı eteklerine kurulan, krallık başkentliği yapmış, bilim adamları, sanatkarlar, şairler yetiştiren, şehzadelerin eğitim gördüğü, elmanın başkenti güzide şehir Amasya.

Karadeniz Bölgesi‘nde yer alan, insanlarının karakteristik açıdan İç Anadolu Bölgesi‘ne yakın olduğu, küçük ama şirin bir şehirdir Amasya.  Doğu ve güneydoğusundan Tokat ile komşu olan şehir, batıdan Çorum, kuzeyden Samsun, güneyden ise Yozgat  ile çevrilidir. Şehirdeki özellikle kral mezarları, şehrin ortasından geçen Yeşilırmak ve eski otantik evleri ile ünlüdür.  Etrafının yüksek dağlarla koruma altına alınmasına rağmen , rüzgarın genelde kendini hep hissettirdiği yer.

Amasya’nın bilinen ilk adı ”Amaseia”dır. Bu isim Dünya’nın ilk coğrafyacısı olarak bilinen Strabon tarafından verilmiştir. ”Amaseia” ismi Amazonlardaki halkın kraliçelerine verdikleri isim olarak bilinmektedir.

Hititlerden başlayarak bir çok uygarlığın merkezi olan şehrin, bilinen en eski adı söylendiği biçimi ile günümüze kadar hiçbir değişikliğe uğramadan gelen Amasya‘dır.

Restore edilen eski Amasya evlerinin altlarında restorant/bar, üzerlerinde pansiyon olacak şekilde dizayn edilmiş. Bazı evler kadınların el işçiliğine emanet edildiği için cam işi, el sanatları, gümüş işçiliği, iğne oyası, deri üzerine resim gibi bir çok el sanatları alanında ürünler ve çalışmalar bulunuyor. Amasya’nın ev hanımlarına bu tarihi evler hem atölye olmuş, hem de satış noktası. Ayrıca kendi atölyelerinde sizleri misafir etmekten büyük keyif alıyor Amasya hanımları.

Diğer bir adı da Şehzadeler Şehri’dir Amasya’nın.  Tarihten beri şehzadelerin hep gitmek için geldiği şehir. İstanbul‘dan küçük yaşta gönderilen şehzadelerin aklında hep İstanbul’a geri dönmek olduğunu, şehrin en önemli camisinin şadırvanına sıla özlemini gidermek için İstanbul siluetini yaptırmalarından anlayabilirsiniz. Kimbilir belki de bundandır küçük yaşta yalnız kalıp, olgunlaşmaları, büyümeleri ve hayatı öğrenmeleri için elmanın başkentine yalnız gönderilmeleri.

Amasya Valiliği tarafından hazırlanan tanıtım filmi size gitmeden gezilecek yerler konusunda bilgi verecek ve kendisine hayran bırakacaktır.

Amasya İklimi

Amasya iki iklim arasında bir geçiş noktası gibidir. Karadeniz iklimi ile Karasal iklim arasında geçişkenlik gösterir. Yazları sıcak ve kurak, kışları ise yağışlıdır. Karadeniz ardı iklimi şeklinde de tabir edilir. İlkbahar en çok yağış alan mevsimidir. Temmuz ve Ağustos ayları en kurak aylardır.

Amasya’da Ne Yenir?

Tarihi dokusuyla bir çok medeniyete ev sahipliği yapan şehir, yemek kültüründe de bu etkiyi göstermiştir. Amasya’ya özgü lezzetlere gezinizde mutlaka yer ayırmalısınız.

En meşhur lezzetlerinden birisi olan çatal çorbası; yeşil mercimek, soyulmuş buğday, soğan, kıyma ve tereyağının harmanlanmasıyla oluşan bir çorbadır.

Kuru bakla, bulgur, kıyma, soğan ve çeşitli baharatlarla hazırlanan ev yıkan ise, bölgenin en ünlü lezzetleri arasındadır.

Bölgede semizotuna pirpirim denildiği için, yumurta, semizotu, soğan ve domatesten yapılan yumurtalı pirpirim de farklı lezzetler denemek isteyenler için önerilir.

Yapımında ceviz kullanılan Amasya çöreği, Amasyalıların vazgeçilmez hamur işleri arasındadır.

Patlıcan çullaması ise, közlenmiş patlıcan, biber ve domates gibi sebzelerin özenle kıyılmasından oluşur. Harika bir meze olan bu tadı Amasya’da mutlaka denemelisiniz.

Yoka tatlısı, ilk bakışta size böreği andırır fakat Amasyalıların en meşhur tatlısıdır.

Diğer Amasya’ya özgü tatlıları ise gömlek kadayıfı , tatlı kadayıfa şekil verilerek yapılır.

Amasya Yeşilırmak

Amasya’da Gezilecek Yerler

İnsanlık  tarihine merak duyan seyahat sevenlerden iseniz  burada gezilecek birçok müze var. Başlıcaları Şunlar; Amasya Müzesi, Minyatür Amasya Müzesi, Şehzadeler Müzesi, Saraydüzü kışla binası Milli Mücadele Müzesi, Ferhat ile Şirin Aşıklar Müzesi…

Sabuncuoğlu Tıp ve Cerrahi Müzesi

Amasya’nın yerlilerinin şifahane dedikleri müzede, batıda kıymetlenmeye başlayan sanat terapisi 14. ve 15. yüzyıllarda uygulanmıştır Sabuncuoğlu Şerafettin sayesinde. Müzeden içeri girerken enfes bir ney sesi duyulur. Müzenin kapısından girdiğinizde Fatih Sultan Mehmed‘in hekimlerinden Şerafettin Sabuncuoğlu çalışma masasında karşılıyor sizi.

Minyatür Amasya Müzesi

Beyazıd Camii‘nin biraz ilerisinde bulabilirsiniz bu minyatür şehri. Minicik bir müze ama Nasa ile ortaklaşa yapılmış bir eser sizleri bekliyor. Basit gibi duran ama göz dolduran bir müze. 1920’lerin başındaki Amasya şehrini minyatür olarak görebiliyorsunuz. Yanlış duymadınız Amasya şehrinin tamamını minyatür olarak sunuyor sizlere kocaman bir odanın içinde. 6 dakika süren bir turda Nasa tarafından yapılmış olan tavan sayesinde Amasya’nın hem gecesini hem gündüzünü dakika farkıyla yaşayabilirsiniz.

Amasya müzesi

Amasya Müzesi

Amasya şehrinin tarihi açısından en güzel ipuçlarını bulabileceğiniz müzedir.  Tam olarak 24 bin tarihi eser ziyaretçilere sunulmaktadır. Bu nedenle şehre yapacağınız gezinizde ziyaret listenizde mutlaka bulunsun.

Saraydüzü kışla binası Milli Mücadele Müzesi

Saraydüzü kışla binası Milli Mücadele Müzesi, Atatürk’ün milli mücadeleyi başlattığı ve Amasya genelgesinin okunduğu yerdir. Bu müzede Amasya Genelgesinin el işlemesi örneği, önemli yazışmaların yapıldığı mektuplar, Gençliğe hitabe ve İstiklal Marşı’nın halı dokuması gibi nadide eserler bulunmakta. Müze kart ile ücretsiz ve sınırsız gezebiliyorsunuz.

Saraydüzü Kışla Binası

Şehzadeler Müzesi

Bilindiği üzere Amasya Osmanlı İmparatorluğu’nun şehzadelerini eğitim için gönderdiği şehirlerden biri. Bu sebeple şehrin bir diğer adı da Şehzadeler Şehri’dir. Fatih Sultan Mehmet dahil birçok çok padişadın ve şehzadenin burada eğitim aldığı biliniyor. Şehzadeler müzesi onlara ithafen açılmış.

Beyazıd Camii

Osmanlı izlerinin en belirgin özelliklerinden birisi olan Beyazıd Camii, 1414 yılında şehrin Emiri Beyazid Paşa tarafında yaptırılmıştır. Bölgedeki en değerli Osmanlı İmparatorluğu eserlerinden bir tanesidir.

Ferhat ile Şirin Aşıklar Müzesi

Hemen şehir girişinde bizi karşılayan müze… Şehrin su ihtiyacını karşılamak amacıyla kayalar oyularak açılan Ferhat Su Kanalı, Erken Roma dönemine aitmiş. Yapım biçimi nedeniyle ünlü “Ferhat ve Şirin” efsanesini anımsatan su kanalına bu benzerlik nedeniyle Ferhat Su Kanalı ismi verilmiştir. Ayrıca efsane aşıklar Ferhat ile Şirin’in Amasya’da yaşadığı söyleniyor. Müzede Temsili mezar taşları da bulunuyor.

Amasya Kalesi (Harşena Kalesi)

Amasya’nın kuzeyinde yer alan Harşena Dağı üzerindedir. Bu sebeple Harşena Kalesi adıyla da biliniyor. Kalenin Pontus Kralı Mithridates tarafından yaptırıldığı belirtiliyor. Amasya Kalesi’nin bulunduğu yer Yeşilırmak’tan 300 m. yüksekte yeralıyor. Kalenin kapısına kadar araç ile çıkmakta fayda var. İçerisinde zaten oldukça fazla merdiven sizi bekliyor olacak. Ancak kesinlikle çıktığınız ve katlandığınız zahmete değecek bir yolculuk bu. Amasya ve Yeşilırmak’ın enfes manzarasını izlemeye doyamayacaksınız.

Kral Kaya Mezarları

Kral kaya mezarlarının Helenistik dönemdeki (M.Ö 330 – M.Ö 30) Pontus Krallarına ait olduğu düşünülüyor. Harşena dağı eteklerinde kurulan antik mezarlar kalker kayalara oyularak yapılmış. Bu mezarlardan sadece 3 tanesi günümüze kadar ulaşabilmiş…

Şehzadeler yolu

Hazeranlar Konağı

1865 yılında Amasya Mutasarrıfı Ziya Paşa’nın defterdarı Hasan Talat Efendi tarafından yaptırılan Hazeranlar Konağı, 1984 yılında etnografik eserlerin sergilendiği bir müze olarak hizmete girmiş. Yaklaşık 350 eserler 19. yüzyıla ait gündelik araç gereçler sergilenmektedir.

Sultan II. Beyazid Külliyesi

15. yüzyılın sonlarına doğru Amasya’da kurulan medrese, camii, türbe, çeşme ve şadırvandan oluşan bu yapı, Osmanlı mimarisinin kusursuz özelliklerini bünyesinde taşır. Bölgeye gelen herkesi büyüleyen mutlaka görülmesi gereken yerler arasındadır.

Borabay Gölü

Her mevsim değişik renkleriyle insanı büyüleyen Borabay Gölü, Amasya’nın en ünlü doğa harikalarından birisidir. Amasya’nın Taşoluk ilçesine 15 km. uzaklıkta bulunan ve huzurlu bir nefes almak isteyenlerin en uğrak noktası.

selfi çeken şehzade

Amasya’nın En İyi Otelleri

Amasya’nın merkezinde bulunan otel, Osmanlı motiflerini aksettiren hizmet anlayışına sahip bir mekan.Lüks odaları ve kaliteli hizmeti ile Osmanlı lezzetleri eşliğinde kendinizi tarihin derinliklerinde hissedeceksiniz.

2- Lalehan Otel

Yeşilırmak kıyısına yerleşen otelin manzarası, Amasya gezinize ayrı bir hava katacaktır.Otel dekorasyonu, sunduğu imkanlar ve lezzetleri ile sizi memnun edecek ideal mekanlardan birisi.

3- Uluhan Otel

Amasya merkezinde konumlanmış, başarılı bir konsepte sahip otellerdendir. Son derece lüks olan otelin odaları konforlu ve temizdir. Amasya gezinizde gönül rahatlığıyla tercih edebileceğiniz otellerden olabilir.

4- Beyoğlu Otel

Konaklama açısından en merkezi otellerden birisi olan Beyoğlu Otel, önemli oteller arasındadır. Enfes lezzetler, konfor ve kaliteli hizmetiyle gezinizde istirahatgahınız olabilecek güzellikte bir otel.

5- Simre Otel

Osmanlı kültürünü yansıtan diğer bir otel olan Simre Otel, sizi büyüleyici bir atmosfere sahiptir. Leziz yemekleri, şık sunumları, temizlik ve kalitesiyle Amasya’daki bir diğer konaklama mekanı.

6- Nevizade Otel

Amasya Kalesi’ne yakınlığı ile bilinen bu otel, ayrıca eşsiz manzarası ile ünlenen bir işletmedir. Diğer otellerden farklı olarak Japon tarzı tüm odalarında ön plana çıkmıştır. Farklı konsepti, lezzetleri ve kaliteli hizmeti anlayışı ile tercih edilesi bir otel.

Eğer Amasya’yı gündüz gezip ayrılıyorsanız, çok şey kaçırıyorsunuz demektir. Amasya geceleri tam bir ışık şöleni ve masalsı bir romana dönüşüyor. Yeşilırmak’ın üzerine düşen Amasya’nın otantik evlerinin ışıkları bir çay eşliğinde görülmeye değer doğrusu..