Otantik Evleri ve Labirent Sokaklarıyla Ünlü 12 Yer

Anadolu binlerce yıldır medeniyetlerin yaşadığı kadim bir coğrafya. Hal böyle olunca birçok farklı medeniyet, uygarlık bu topraklarda kurulmuş, yaşamış, yıkılmış. Bu medeniyetlerden geriye birçok miras kalmış. Mimari de bu mirasın başlıcalarından. Ülkemiz mimari açıdan onlarca farklı çeşidi bir arada bulunduruyor. Bu mimari kültür, coğrafya, din vb. olgulardan etkilenip faklı çehrelerde karşımıza çıkabiliyor. Evlerin dantel gibi işlendiği belirli bölgelerimiz mevcut. Bugün bu bölgelerde yürürken kimi zaman kendinizi binlerce kimi zaman da yüzlerce yıl öncesinde hissediyorsunuz. Evleriyle ünlü bölgelerimizi sizler için derledik.

Balat, İstanbul

Rengarenk evleri, yokuşları ve dar sokaklarıyla İstanbul’un muzip ve neşeli kızı Balat. Fotoğraf makinesini kapan bu renkli atmosfere koşuyor. Bu yüzdendir ki Balat’ın çocukları poz verirken değme modellere taş çıkartıyor. Balat hoşgörünün, tarihin, neşenin iç içe geçtiği farklı bir mekân. Onlarca yıl Yahudilerin yoğun olarak yaşadığı bölgelerden. İslam, Hristiyanlık ve Museviliğin yüzlerce yıl bir arada yaşadığı Balat’ta cami, kilise ve sinagog da yan yana. Balat’a yolunuz düşerse fotoğraf makinenizi yanınıza almayı ihmal etmeyin. Çünkü Balat’ın evleri, sokakları, köşeleri en az çocukları kadar poz vermede mahir. İstanbul’un renkli yüzü olan Balat’ta farklı bir İstanbul atmosferini yaşamak istiyorsanız Balat’ın dar sokakları ve yokuşlarında kaybolmaya bakın.

Odunpazarı, Eskişehir

Odunpazarı ilçesi Eskişehir’in en eski yerleşim bölgesi olarak biliniyor. İlçenin mimarileri de Selçuklu ve Osmanlı motiflerinin karmasından oluşuyor. Genelde iki katlı ve bahçeli olan evler insana zamanda yolculuk hissi yaşatıyor. Odunpazarı evleri bu tarihi dokundan ötürü Dünya Kültür Mirası Listesi’ne de eklenmiş. Bugün yapısı bozulan evler mevcut fakat çoğu büyük bir titizlikle korunuyor. Bazı evler de konaklama tesisi olarak hizmet veriyor. Tarihi Odunpazarı Evleri Eskişehir ziyaretçilerin ilk duraklarından biri. Siz de bu kartpostaldan fırlamış otantik evleri fotoğraflamak isterseniz, Odunpazarı otelleri sayfasından rezervasyon yaptırmayı unutmayın.

Cumalıkızık, Bursa

Kuruluş tarihi tam olarak bilinmemekle beraber 1300’lü yıllara uzandığı düşünülen Cumalıkızık Köyü UNESCO Dünya Mirasları Listesi’nde yer alıyor. İlk dönem Osmanlı mimarisinin yaşayan örneği olan köy dünyanın en dar sokağını da bünyesinde barındırıyor. Cin Aralığı adı verilen bu sokak hakkında birçok efsane mevcut. Uludağ’ın eteğindeki bu otantik köy efsaneleri, kahramanlıkları, açığa çıkmamış gizemleriyle mistik bir atmosfere sahip. Köyde bulunan yaklaşık 250 evin yarısı hala kullanılabilir durumda. Cumalıkızık otelleri arasından dilediğinizi seçip, erken rezervasyon fırsatlarından faydalanabilirsiniz.

Alaçatı, İzmir

Rum mimarisinin izlerinin görüldüğü Alaçatı Taş Evleri 1850’lerde Alaçatı’ya çalışmak için gelen Rum işçiler tarafından inşa edilmiş. Evlerin inşasında kullanılan taşlar da bölgede bulunan taş ocağından çıkartılmış. Evlerin yapımında kullanılan taşın ise ilginç bir özelliği var. Bu taşlar yapım aşamasından en ufak bir darbeyle dahi tuz buz olacak kadar dayanıksızken zaman geçtikçe sertleşiyor. Alaçatı evlerinin bugüne kadar sapasağlam durması da bu taşın özelliğiyle açıklanıyor. Taşın diğer bir özelliği ise yazları serin kışları sıcak tutması. Dar sokaklarda yer alan cumbalı, mavi kapı ve pencereli ahşap evler mutlaka görülmesi gereken yapılardan. Bu rengarenk ahşap ve taş binaları fotoğraflamanın yanı sıra bir de sıra dışı bir konaklama deneyimi yaşamak isteyenler Alaçatı otelleri sayfasına göz atabilir.

Safranbolu, Karabük

Safranbolu evleri o kadar ünlü ki bugün Safranbolu ilçesinin bilinirliği bağlı bulunduğu ilden çok daha fazla. UNESCO tarafından Dünya Kültür Mirası Listesi’ne alınmış evler klasik Türk mimarisinin en belirgin örneklerinden. Genellikle 2 ya da 3 katlı olan evlerin inşasında yumurta akı kullanıldığı söyleniyor. Bu evlerde yaklaşık 8 oda bulunuyor. Bu sebepten ötürü geniş ve varlıklı ailelerin yaşamış olduğu söyleniyor. Evler genelde haremlik selamlık olarak inşa edilmiş. Ayrıca misafir için ayrı oda, tuvalet ve banyo da mevcut. Safranbolu otelleri sayfasından en çok hoşunuza giden oteli seçebilir ve tatilinizi unutulmaz bir deneyime dönüştürebilirsiniz.

Bodrum, Muğla

Bodrum bembeyaz evleriyle ziyaretçilerin içini açan yerlerden. Bodrum’a ilk adım attığınızda deniz ve kumsaldan evvel dikkatinizi bu beyaz badanalı mavi pencereli evler çekecek. Bodrum evlerinin tümünde kapı ve pencereler mavi renkte. Bunun sebebi olarak da mavi rengin akrebi uzak tuttuğu inancı gösteriliyor. Beyaz olmasının nedeni de yaz sıcaklarından bir nebze olsun kurtulmamış. Bunun yanında hemen hemen tüm evlerin bahçelerinde begonviller bulunuyor. Bodrum evleri beyaz badanaları, mavi kapıları ve begonvilleri ile yaşlanmak isteyeceğiniz yapılardan. Bodrum otelleri arasından seçim yapmak oldukça zor ama tatilinizden en az birkaç hafta önce araştırmaya başlarsanız, çok daha uygun fiyatlara bir tatil planlamanız mümkün.

Harran, Şanlıurfa

Güneydoğu mimarisinin imzası niteliğinde olan toprak evler kalker adı verilen taştan inşa edilmiş. Bu evlerin en bilinen özellikleri yazın serin kışın sıcak olmaları. Şanlıurfa’nın eski mahalle olarak adlandırılan bölgesinde bulunan evlerden yüzü aşkını tarihi eser olduklarından ötürü koruma altında. Evlerde bulunan kümbetlerden evin oda sayısı, hane halkının maddi durumu gibi özellikler yorumlanabiliyor. Konik kubbelere sahip olan bu kadim medeniyetiz izlerini taşıyan evler mutlaka görülmesi gereken mimari yapılardan. Tarihi binalarda eşsiz bir konaklama deneyimi sunan Harran otelleri o kadar güzel ki, aralarından hangisini seçeceğiniz konusunda epey vakit harcayacağınıza eminiz.

Foça, İzmir

Uzun yıllar Rum nüfusunun yoğun olarak yaşadığı Foça bu vatandaşlardan kalan taş evleriyle tarihi dokusunu bugün hala koruyan yerlerden. 1923 yılındaki mübadelede boşaltılan taş evlerin sahipleri değişmiş olsa da ruhları hala aynı. Foça’nın çehresine farklı bir güzellik katan evlerin dış cephelerinde yer alan bir kitabe var. Bu kitabede evlerin inşa tarihleri, sahiplerinin adları gibi bilgiler yer alıyor. Bugün koruma altına alınmış evler turizme de çok büyük katkıda bulunuyor. Bunun yanında dönem filmleri için doğal bir plato görevini gören evler fotoğrafçılar tarafından da oldukça rağbet görüyor. Masmavi denizine nazır odanızda çayınızı yudumlayabileceğiniz Foça otelleri gerçekten de tatilinizi unutulmaz kılacak.

Beypazarı, Ankara

Geçmişten bugüne adeta bir köprü olan Beypazarı dendiğinde ilk akla gelen ahşap evler oluyor. Osmanlı’dan kalan yaklaşık 4000 ev 2000’li yıllarda restore edilerek turizme kazandırıldı. Cumbalı ve Guşganalı olarak tabir edilen iki tür evin bulunduğu Beypazarı Osmanlı mimarisinin zarafetini neredeyse tüm yönleriyle yansıtıyor. Ahşap sanatının zirvelerinde olan evler de kapı tokmakları da oldukça önemli. Beypazarı evlerinin kapılarındaki tokmaklara bakarak hane halkının maddi durumu, soyu, makamı hakkında epeyce bilgi sahibi olabilirsiniz. Tarihi bir yerde konaklamak bambaşka bir deneyim şüphesiz. Hemen şimdi Beypazarı otelleri sayfasına göz atarak, hayallerinizdeki Ankara tatilini planlamaya başlayabilirsiniz.

Kapadokya, Nevşehir

Kapadokya bölgesinde bulunan evleri yerli yabancı fark etmeksizin ziyaretçilerin en çok ilgisini çeken yapılardan. Kapadokya evleri yamaç bölgelere ana kayaların oyulmasıyla inşa edilmiş. Bölgedeki taşlar volkanik yapıda ve sıcak olduğundan başlarda kolaylıkla işlenebilen bir yapıya sahip. Daha sonra soğuyan taşlar çok sert ve dayanıklı bir hal almış. Bugün Kapadokya evlerinden çoğu konaklama tesisi olarak kullanılıyor. Yolunuz Kapadokya’ya düşerse bu evlerde kalma imkânınız var. 200’ün üzerinde tesisin olduğu Kapadokya otelleri sayfasına göz gezdirebilir ve bütçenize en uygun olanı seçebilirsiniz.

Taraklı, Sakarya

Arnavut kaldırımlı dar sokakları, 2 veya 3 katlı ahşap evleriyle kendinizi birkaç yüz yıl geriye gitmiş gibi hissedeceğiniz bir kasaba Taraklı. Kasabada planı Mimar Sinan tarafından çizilmiş olan Yunus Paşa Camii ve 7 asırlık bir çınar ağacı bulunuyor. Taraklı’da Osmanlı döneminden kalma bir de hamam bulunuyor fakat hamam bugün malesef metruk bir halde. Söylenene göre zamanında bu hamamdan çıkan buharla Yunus Paşa Camisi’nin ısınma ihtiyacı karşılanıyormuş. Yolunuz Taraklı’ya düşerse o güzel evlerin size anlatacağı hikayelere kulak vermeden geçmeyin. Sakarya’nın en otantik yeri Taraklı’da konaklayacaksanız, şimdiden Taraklı otelleri sayfasına bakmanızı öneriyoruz.

Tepebağ, Adana

Tuğladan inşa edilmiş Tepebağ evleri Adana’nın bir dönemki gelişmişliğinin simgesi aslında. Adana’da bir zamanlar yalnızca tek katlı ve kerpiçten evler bulunurken pamuk ticareti ve diğer ekonomik faaliyetler şehri zenginleştirmiş ve kerpiç evler yerlerini 2-3 katlı, görkemli yapılara bırakmış. Tepebağ evlerinin bulunduğu konumda sokaklar ise genelde dar ve çoğu çıkmaz sokak. İleri bir estetik anlayış ile inşa edilmiş evler Adana’nın tarihi kimliğinin göstergesi bir bakıma. Adana otellerinden birini seçip rezervasyon yaptırmak için bu sayfaya göz atabilirsiniz.

Fikirlerinizi paylaşabilirsiniz.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>