Giresun Hakkında Bilgiler

Yeşilin tüm tonlarını manzaralarında barındıran, doğa ile tarihin harmanlanarak insanları etkilediği Karadeniz’in muhteşem şehri Giresun’da keyifli gezintiler yapmak mümkün. Doğal güzellikleri, kültürel miras ve tarihi değerleri ile keşfedilmeye değer şehirlerden biri Giresun. Özellikle yayla turizmi ön plana çıkan bu şehir yazın serinliği, kışın kar manzarasıyla büyülüyor doğaseverleri. Bu doğal güzelliklerin dışında sahip olduğu plajları, tarihi doku ve mimarileri, kültürünü gelenek ve göreneğini kaybetmemiş yaşam tarzı ile ziyaretçileri oldukça etkiliyor. Şenlikler, aktiviteler, farklı tatlar, tarihi dokular, fındığın hası bu ili ön planda tutuyor ve bu şehir sunduğu yemyeşil manzara ile adından söz ettiriyor.

Gezilecek Yerler

Giresun’un kuzeyinde bulunan yarımadanın, tüm şehri gören tepesi üzerinde bulunan Giresun Kalesi görülmeye değer bir mimari. Pontus Dönemi’nde 1. Farnakes tarafından yaptırıldığı söylenen bu yapı aynı zamanda Helenistik ve Roma Dönemi’nden de izler taşıyor. Ancak geçmişten bu güne kadar güney sur duvarları varlığını koruyabiliyor. Bazı dönemlerde farklı kültür, sanat, tarih etkinliklerine ev sahipliği yaparak adından söz ettiriyor. Bir diğer tarihi yapı olan Giresun Müzesi de kesinlikle görülmeye değer. 1. yüzyıldan bugüne kadar gelen bu yapı, kilise olarak tasarlanan bir bina aslında. Bu müze Gogora Kilisesi adıyla da anılıyor. Birbirinden farklı amaçlarla kullanılıp farklı insanlara ev sahipliği yapıyor bu bina. Yapıldığı yüzyıldan bu yana ibadethane, cezaevi ve müze olarak kullanılıyor. Tirebolu, bir ilçe olarak başlı başına bir yapı aslında. İçerisinde bulundurduğu savunma kalesi, tarihi dokusu ve doğal ihtişamı ile bu değerini koruyor. Geçmişi Milattan Önce. 7. yüzyıla kadar uzanan bu ilçenin adı ‘üç kent’ olarak bilinen Yunanca kelime Tripolis’den geliyor. Trabzon sınırında bulunan son ilçe özelliğini taşıyan Eynesil, Hititler, Miletoslular, Frigler gibi birçok medeniyete ev sahipliği yapıyor ve bu egemenlikten tarihi ve kültürel olarak etkileniyor. Bir süre öncesine kadar uzun yıllar boyunca Trabzon’a bağlı olan bu yerleşim yeri Giresun’da görülmesi gerekenler arasında yerini alıyor. Giresun otelleri araştırmanızı yaparken şehir merkezindeki tesislere göz atabilir ya da yaylalarında da konaklayabilirsiniz.

Yapılacak Aktiviteler

Her yıl birbirinden farklı şenlik ve etkinliklere ev sahipliği yapıyor Giresun. Bunlardan biri bol oksijenli atmosferi, birbirinden farklı ağaç tipine ev sahipliği yapan ormanlarıyla dikkat çeken Kümbet Yaylası’nda düzenlenen ve adını buradan alan Kümbet Yaylası Şenlikleri Giresun turunuzun unutulmazlarından olacak bizden söylemesi! Bunun yanında fındık bölgesi olarak bilinen bu şehirde birbirinden farklı destinasyonlarda belirlenen zamanlarda yapılan fındık festivalleri ise adından sıklıkla söz ettiriyor. Tarih ile yoğurulmuş bu yöresel şehirde alışveriş olmazsa olmazlardan, Kazancılar Çarşısı ise bunun için biçilmiş kaftan. Burada birbirinden farklı geleneksel dokuya sahip el işlerine, yöresel hediyelik eşyalara ulaşmak mümkün.  Yaylalara değinmeden olmuyor; birbirinden ünlü yaylalarında doğa yürüyüşleri, fotoğrafçılık, kampçılık oldukça yaygın; aynı zamanda kişiye huzur veren aktiviteler olarak karşımıza çıkıyor.

Yeme İçme

Buraya gelip yöresel tatlardan yemeden dönmek olmaz. Giresun, yöresel ve geleneksel lezzetler açısından oldukça gelişmiş bir kent. Salçaları, baharatları, reçelleri bir başka. Bakliyat yapısı bile bu bölgede farklılık gösteriyor; mesela birçok turist bu bölgeden kuru fasulye alarak seyahatlerine devam ediyor. Daha etli ve yapısı büyük olan kuru fasulye fırında pişiriliyor ve servis ediliyor. Tadabileceğiniz lezzetler listesi şu şekilde: çalı çileği çorbası, hamsi böreği, ısırgan yemeği, yağlas, mendek çorbası, fırın kuru fasulye, karalahana diblesi. Tüm bu lezzetleri yerinde tatmak içinse tek yapmanız gereken, seyahatinizden önce Giresun otelleri araştırması yapmak.

Konaklama

Giresun, turistik bir öneme sahip olduğundan konaklamak için birbirinden farklı imkânlar sağlıyor ziyaretçilerine. Geceliği 150 lira ile 250 lira arasında birbirinden ayrılan özellikte otellerde konaklamak muhtemel. Bu konaklama seçeneklerine otopark, şehir merkezine uzaklık, wifi, otel sınıfı, uygun fiyat seçeneklerine göre filtreleme yapıp ulaşmak mümkün. Giresun otelleri hakkında yorum ve değerlendirmeler ön planda bulundurularak seçim yapmak da inanılmaz kolay. Yaylalarda, samimiyeti yakalamak şehir merkezindeki otellere göre daha ön planda. Kümbet yaylasında en az bir gece konaklamayı unutmamak gerek.

Alışveriş

Türkiye’nin ve dünyanın bir numaralı fındığını üreten bu şehrin, farklı noktalarından sadece bu şehre özel çeşitli fındık ve fındık ürünleri satın almayı unutmayın. Bunun yanı sıra adından sıklıkla söz ettiren Kazancılar Çarşısı’ndan ve Hediyelik Eşya Evi’nden farklı hediyeler alabilirsiniz. Şebinkarahisar’ın geleneksel doğal ve lezzetli ürünlerinden köme, dut pekmezi, pestil almak oldukça sağlıklı bir fikir.

Eğlence ve Gece Hayatı

Giresun’da nüfus yoğunluğu ve turist akışı fazla olmasına rağmen gece hayatı sönük geçiyor. Gündüz yapılacak daha çok aktiviteye sahip olan bu ilde gece eğlenceleri arka planda kalıyor. Ancak gece hayatına tamamen sıfır diyemiyoruz çünkü bölgede eğlenebilmek için az da olsa birkaç mekân mevcut. Bu mekânlarda Karadeniz türküleri geceye eşlik ediyor.

Ulaşım

Uçakla gelecek olan seyahat severler Ordu-Giresun Havalimanını kullanarak bölgeye ulaşım sağlıyor. Bu bölgeye düzenlenen uçak seyahatlerini Anadolujet, Türk Hava Yolları ve Pegasus düzenliyor. Bu havalimanından Ordu ve Giresun’a ulaşım HAVAŞ servisleri ile mümkün. Giresun’a giden bu servislerin güzergâhında Piraziz ve Bulancak var. Bunun yanında havaalanından araçla ulaşım sağlamak isteyenler  için maalesef havaalanında araç kiralama ofisi bulunmuyor ve taksi bu yol için maddi olarak çok uygun değil. Bölgeye ulaştıktan sonra şehir içinde toplu taşıma olarak, dolmuş ve özel halk otobüsleri mevcut. Bu taşıma araçlarının iki adet hattı bulunuyor. Hemen şimdi Giresun otelleri arasından bütçenize en uygun olanı seçerek  tatilinizin planlamasına başlayabilirsiniz.

Fikirlerinizi paylaşabilirsiniz.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>