Türkiye’deki En Çok Ziyaret Edilen 7 Kanyon ve Özellikleri

Kanyon; bir akarsuyun kalkerli bir alanda oyarak oluşturduğu derin ve dar boğaza deniyor.

Genelde yurt dışı turizminde popülaritesi daha çok olan kanyonlar Türkiye‘de de hak ettiği yeri almaya başladı. Artık ülkemizdeki doğa harikası muhteşem kanyonlar hem yurt içi, hem yurt dışından bir çok turist ağırlamakta. Özellikle doğaya ve doğa sporlarına düşkün olan seyyahların ilgisini çekiyor. Zengin Anadolu coğrafyası aslında bir çok egzotik ve otantik kanyonu barındırıyor bağrında.  Türkiye’de bulunan en önemli kanyonları sıraladık. Kimisi rafting, kimisi çamur banyosu, kimisi trekking, kimisi de yabani hayvanları ile meşhur. Birbirinden güzel ve her biri kendine özgü bir doğa harikası olan kanyonlardan ilk tercihiniz hangisi olacak.

Göksu Kanyonu – Mersin

Orta Toroslar’dan doğan Göksu Nehri, rafting ve kano sporlarına ilgi duyanların en uğrak yeri. Ermenek Çayı ve Pirinçsuyu’ndan oluşan kol, Mut ilçesinin Suçatı Köyü’nde birleşip Göksu adını alıyor. 260 kilometre uzunluğundaki nehir, geniş yatağa sahip olması nedeniyle akarsu sporlarına oldukça elverişlidir. Nehir ile kanyon duvarlarının arasındaki fark kanyonun bazı yerlerinde 100 metreye ulaşmaktadır. Göksu Nehri’nin akışı diğer yerlere nazaran yavaş akışlı olması nedeniyle rafting sporuna ilgi duyanlar için harika bir başlangıç noktası.Yurt içinde farklı aktiviteler denemek isteyenler için alternatif bir destinasyon rotası.

Köprülü Kanyon – Antalya

Antalya kent merkezine 85 km. uzaklıkta, Manavgat‘a 63 km. mesafede bulunan Köprülü Kanyon, Taşağıl Beldesi Selge Antik Kenti‘nin hemen yanında bulunuyor. Kanyon uzunluğu 14 kilometre. Kanyon derinliği bazı yerlerde 300 metreye kadar ulaşabiliyor. Isparta-Antalya sınırından başlayan kanyon Antalya sınırları içerisinde denize dökülüyor. Özellikle kanyon üzerinde bulunan taş köprü fotoğraf çekmeyi sevenlerin günün ilk ışıklarında ya da gün batımında en popüler noktası. Köprülü Kanyon çevresinde konaklamak isteyenler için bu doğa harikasıyla bütünleşmiş ağaç evler bulunuyor. Doğa harikası bu kanyonda gezerken yaban keçisi, tilki, kurt gibi hayvanlara rastlayabileceğinizi unutmayın. Ayrıca kanyon rafting ve trekking yapmayı sevenler için bulunmaz bir fırsat.

Karacehennem Kanyonu – Kastamonu

Kastamonu ili Küre ilçesinin Belören Köyü’ne bağlı bulunan Karacehennem Kanyonu isminden dolayı ürkütmesin sakın. 500 metre yüksekliğindeki Karacehennem Kanyonu iki bölümden oluşuyor. İlk olarak Ersizlerdere Kanyonu geliyor. Birine gittiğinizde diğerine uğramadan geçemezsiniz. Karadeniz’in el değmemiş bu doğal güzelliği bütün ziyaret severlerini büyülediği gibi sizi de etkisi altına alacak. Bu kanyonun aşılması oldukça zor olan engellerinden dolayı maceraperestlere daha uygun olduğu kanaati hakim. Kanyonda yapacağınız uzun soluklu bir gezi için sırt çantanızda gerekli tüm malzemeleri bulundurmalısınız. Bu doğanın eşsiz güzelliğini kaybetmemiş kanyonunda ayı, yaban domuzu ve tavşan gibi bir çok hayvana rastlayabilirsiniz , bu nedenle dikkatli olmalısınız.

Esen Çayı Kanyonu – Muğla

Antalya Kızılcadağ’dan doğan Esen Çayı Akdeniz’e dökülüyor. 125 km. uzunluğundaki kanyonun ancak 80 km’lik kısmı Muğla il sınırları içerisinde yer alıyor. Kanyon özellikle yaz aylarında hem yurt içi hem de yurt dışından bir çok kano severin akınına uğruyor. Esen Çayı Kanyonu’nun bir diğer önemli özelliği ise çamur banyosu. Çamur banyosu kanyonda en popüler aktiviteler arasında. Kanyon üzerinde yapılan 15 km’lik turların bir bölümünde çamur banyosu için mola veriliyor. Kokusuz çamur havuzlarına atlayarak yapacağınız çamur banyosunda fotoğraf çektirmeyi unutmayın. Bu çamur banyosundan sonra Esen Çayı’nın serin sularında arınabilirsiniz. Kano ile yapılan turlar Patara Plajı’nda son buluyor. Kanyonu gezerken muhteşem okaliptus ağaçlarını da görebilirsiniz.

Çoruh Vadisi – Erzurum

Gürcistan’ın Batum şehrinde denize dökülen Çoruh Nehri, Artvin ve Erzurum illerine kadar uzanarak 460 kilometrelik bir uzunlukta kendini gösteriyor. Nehir boyunca uzanan ve bazı yerlerde kanyon halini alan sarp kayalar, taş ve asma köprülerle süslenmiş. Yöreye özgü ahşap evler Çoruh Vadiisi’ne farklı bir güzellik katıyor. Artvin’in Yusufeli ilçesinde bulunan Çoruh Nehri’nin kolu olan Barhal Çayı, rafting severler ve kano için Türkiye’nin önemli parkurlarından birisi olarak gösteriliyor. Ayrıca vadi ve kanyonda bulunan kuş ve kelebek türleri bu rotayı vazgeçilmez kılan nedenlerden birisi. Çoruh Vadisi dizginlenemeyen suları ile yurt dışında da ün yapmış durumda. 1993 yılında Dünya Su Sporları Şampiyonası’na ev sahipliği yapmış ve bu konuda kendisini tescillemiştir.

Ihlara Vadisi – Aksaray

Aksaray il sınırları içerisinde bulunan Ihlara Vadisi 14 kilometre boyunca binlence yıllık medeniyetin beşiği olan topraklarda uzanmakta. Vadi boyunca 150-200 metre arasında değişen yerleri mevcut. Aksaray merkezden bir çok ulaşım aracıyla vadiye ulaşabilirsiniz. Vadi boyunca kayalara oyulmuş sayısız barınaklar, mezarlar ve kiliseler var.Barınaklar ve kiliseler yeraltı şehirlerinde olduğu gibi tünellerle birbirlerine bağlanıyor. Vadide 105 adet kaya kilisesi bulunmakta.

Lamas Kanyonu – Mersin

Mersin ilinin Erdemli ilçesinde bulunur Lamas Kanyonu. Toroslar’dan doğan Limonlu Deresi’nin kıvrımlarıyla sonucunda denize ulaşan Lamas Kanyonu, iki tarafında zaman zaman 200 metre yüksekliğe ulaşan dik duvarlara sahiptir. Kanyonu ziyaret edenler kanyonun serin sularında yüzme imkanına sahip olurken, aynı zamanda meyve bahçeleri trekking severler ve kamp yapmayı sevenler için muhteşem bir doğa. Limonlu Beldesi yakınlarında bulunan Kayacı Vadisi’ne düzenlenen günübirlik turlar ile doğayla iç içe harika bir günün tadını çıkarabilirsiniz.