Güney Amerika

Karayiplerle güney pasifik arasında vahşi doğası, verimli toprakları ile dünyaya renk katan bir kıta.

Nefes Kesen Doğal Güzellikler Kıtası

Karayipler, Güney Pasifik ve Güney Atlantik Okyanusu’nun arasında kalan Güney Amerika, Kuzey Amerika’dan daha yabani bir doğaya sahiptir. Ayrıca coğrafi açıdan yükseltisi en fazla olan kıtalardan bir tanesidir. Dünyanın en büyük 4. kıtasıdır. Toplam yüzölçümü 17,814,000 km2’dir. Güney Amerika’nın en yüksek noktası 6.960 metre yüksekliğindeki Arjantin’de bulunan Aconcagua Tepesi’dir.

Kıta, 600 milyonu aşkın nüfusu ve gelişen ekonomisi sayesinde büyük bir pazar konumundadır.

Güney Amerika’nın ilk akla getirdiği şeylerden biri de Amazon nehridir.

Amazon nehri dünyanın en uzun nehri olmakla beraber akarsu hızının da en fazla olduğu nehirdir. Kaynağını And Dağları’ndan alan nehir 6 ülkeden geçerek Atlas Okyanusu’na dökülür.

Dünyanın en geniş yağmur ormanları, And dağlarından sonraki en yüksek sıra dağlar, uzak adalar, özellikle Brezilya’nın kuzeydoğu bölgesindeki eşsiz sahiller, geniş çöller, buzul manzaralar, Venezuela’daki dünyanın en uzun şelalesi Angel Falls (979 m)  ve en geniş şelalelerden biri olan Brezilya’daki Iguazu Falls ve daha çok sayıda heyecan verici güzellikler…

ıguazu

Iguazu nehri

Bu doğal güzelliklerin yanı sıra kıtada ender bulunan değerli taşlar da bulunur. Ayrıca eski medeniyetlerden kalma harabeler, dünya standartlarındaki başkentleri, seçkin modern mimari, Avrupa’ya özgü mimari, en eski taş boyamalar, güçlü Afrika mirası, And’lardaki cezbedici şehirler ve Doğu kültürü Güney Amerika’nın en göze çarpan özelliklerinden bazıları. Ushuaia şehri ise Dünya’nın en güney noktasıdır. Bunların dışında Güney Amerika’yı renkli ve eğlenceli tutan Dünya çapında bilinen bazı festival ve karnavallardan söz edebiliriz:

Rio Karnavalı ( Rio’s Carnival): Brezilya’nın Rio de Janeiro şehrinde Hristiyanlık inancında geçen Paskalyadan önce düzenlenen bu karnaval Dünyanın en büyük ve en ünlü karnavalıdır. Dünyanın dört bir yanından gelen turistlerin, eğlence arayanların gözdesi olan bu festival 4 gün sürüyor. Ve festivalin iki gününde Samba okullarının yarışmaları düzenleniyor.

Cirio de Nazare: Brezilya’nın Belem şehrinde düzenlenen bu festival dini bir topluluğun tören geçişiyle başlar. Ekim ayında kutlanır ve iki hafta sürer.

Dünya Tango Şampiyonası (The Tango World Championship) : Festival Arjantin’in başkenti Buenos Aires’te 14-27 Ağustos tarihleri arasında düzenlenir. Tüm dünyadan gelen 41 çift bu festivalde yarışır.

Bağbozumu Festivali (Vendimia Festival) : Son 10 yıldır popülerliği festival Arjantin’in Mendoza şehrinde şarap için yetiştirilen üzümlerin hasadıyla başlar. Ve bu hasat boyu festival devam eder.

rio karnavalı

Rio Karnavalı

Ülkeler ve bazı bölgeler

  • Arjantin
  • Bolivya
  • Brezilya
  • Şili
  • Falkland Adaları (İngiltere)
  • Fransız Guayanası (Fransa)
  • Colombiya
  • Ekvador
  • Surinam
  • Paraguay
  • Peru
  • Uruguay
  • Venezuela

Bogota: Eski ve yeninin muhteşem uyumuyla zıtlıklar barındıran bir şehir. Güney Amerika başkentleri arasında en kültürlü popülasyona sahip şehirlerden biri. Kolombiya’nın tam ortasında, And Dağları bölgesindedir.

Buenos Aires:Tangonun Şehri” de denir. Ayrıca Arjantin’in en kozmopolit şehridir.

Caracas: Güney Amerika’nın en kozmopolit ve modern şehirlerinden birisidir. Birçok alışveriş merkezi, tiyatrolar, müzeler, sanat galerileri, parklar, iyi muhafaza edilmiş mimariler ve hatta gastronomik restoranlar bile bulunur.

La Paz: Bolivya’nın yönetimsel başkenti olan La Paz bir kanyonda inşa edilen dünyanın en yüksek başkentidir.

Lima: Modernliğin, düzenli gecekonduların, genişliğin ve koloni mimarisinin ilginç bir şekilde harmanlanmış halidir. Peru’nun başkentidir.

Montevideo: Rio de la Plata nehrinin doğu kısmında yer alır ve Uruguay’ın başkentidir.

Rio De Janeiro: Nefes kesen manzarasıyla ünlü olan bu şehir, kumsallarının sakin güzelliğiyle de bilinir. Ve tabii ki dünyaca ünlü Rio Karnavalı ile de…

Kurtarıcı İsa Heykeli de (Cristo Redentor) Rio De Janeiro ‘da  bulunur. Rio de Janeiro’nun sembolü olan bu heykel Corcovado Dağı üzerinde bulunur ve Dünyanın 7 harikası arasına girmeyi başarmıştır.

Brezilya İsa Heykeli

Santiago De Chile: Şili’nin başkenti olan şehir müzeleri, tiyatroları, restoranları, barları ve diğer eğlence merkezleriyle kültür ve eğlence açısından birçok fırsatı önünüze seriyor.

Sao Paulo: Pek çok aktivite bulabileceğiniz bir şehir olması nedeniyle “Aktivitelerin Arı Kovanı” da denmiş. Cıvıl cıvıl gece hayatının yanı sıra çeşitli kültürel deneyimler yaşayabilirsiniz.

Kültür

Güney Amerika kültürü özellikle Latin kültürü başta olmak üzere çoğu kültürü barındıran bir yapıya sahip. İlk başlarda Güney Amerika yerlilerinin kendi gelenek ve görenekleri olsa da daha sonraki tüm dünyadan bu kıtaya yapılan göçler nedeniyle kıta kültürü çeşitlilik göstermiştir. Ayrıca Güney Amerika’da bazı bölgelerde hala yabani yaşamı sürdüren ve hala insanoğlunun ayak basmadığı yerlerin olduğu söylenir ve bu vahşi yaşam belgesellere de konu olmuştur. İspanyol ve yerli kültürünün başı çektiği bu yerde diğer kültürlerde baskın olarak bulunur. Özellikle İspanyol işgalinden sonra kıtanın etnik yapısı da bu yönde değişmiştir.

Kuzey Amerika ile zaten etkileşim halinde olan bu kıta özellikle Avrupa ve Afrika’dan göç almıştır. Dolayısıyla daha çok Avrupa ve Afrika kültürü ile harmanlanmış bir kültürden söz edebiliriz.

Afrika kültürünün etkin olmasının sebeplerinden biri de Afrika’dan Güney Amerika’ya çok sayıda kölenin getirilmesidir. Bu nedenle Güney Amerika köle ticaretinin merkezi olarak bilinir.

Ayrıca Güney Amerika’da yılbaşı kutlamalarına çok önem verilir. Noel’in modern tarza kutlanmasına bu kıtada başlanmıştır. Noel Baba’ya  (Santa Clause) kırmızı ve beyaz kıyafetlerin giydirilmesi ve hediye dağıtması geleneği de Şili ve Brezilya’da ortaya çıkmıştır.

Güney Amerika futbol denince ilk akla gelen kıtadır. Özellikle Brezilya ve Arjantin’deki takımlar dünya çapında futbolcular yetiştirmişlerdir. Dünya Kupası maçlarına damga vuran takımları ve oyuncuları tüm dünya tarafından heyecanla izlenmektedir.

peru

Peru

Dil

Güney Amerika kıtasında ağırlıklı olarak İspanyolca ve Portekizce konuşulur. Diğer konuşulan diller ise İngilizce, Fransızca ve Felemenkçedir. Kıtada yerli dil çeşitliliği de çok fazladır. Bunlardan bazıları; Quechua, Guarani, Aymara, Mapudungun gibi. Peru ve Bolivya’da yaklaşık 10 milyon insanın konuştuğu en çok konuşulan yerli dilidir.

Ulaşım

Eğer Güney Amerika’ya Türkiye’den gidecekseniz vize konusunda oldukça şanslısınız.

Bu kıtada Guayana, Fransız Guayanası ve Surinam haricindeki hiçbir ülke için vize almak zorunda değilsiniz. Güney Amerika bu özelliği ile en kolay vizesiz gezebileceğiniz kıtadır. Pasaportunuz varsa eğer bilet almanız yeterli.

Küresel anlamda Güney Amerika’ya yapılan uçuşların büyük ölçüde artması nedeniyle son yıllarda kıtaya yapılan yolculuklar daha kolay hale geldi. Paraguay ya da Brezilya’nın kuzeyi gibi bazı yerler hala ulaşım açısından oldukça sıkıntılı yerler olsa da, muhtemelen sizin gitmeyi tercih edeceğiniz Buenos Aires veya Rio De Jenerio gibi yerler önceki durumuna göre şimdi daha ulaşılabilir durumda

İnanç

Güney Amerika nüfusunun çoğunluğunu Hristiyan halkı oluşturur. Hristiyanların çoğu Katolik olmakla birlikte Protestanlık da mevcuttur. Müslümanlık ve Yahudiliğin de azınlık din olarak bulunduğu kıtada hiçbir dine mensup olmayanların sayısı da toplam nüfusun yaklaşık %9’u kadardır.  Ayrıca Güney Amerika’da Şamanizm’e olan ilgi de az değildir.

angel

Angel Falls

Diğer Destinasyonlar

*And Dağları  (the Andes)

*Canaima Ulusal Parkı(Canaima National Park) / Venezuela

*Paskalya Adası( Easter Island) / Şili

*Iguaçu Çağlayanı ( Iguaçu Falls) / Arjantin

*Galapagos Adaları (Galapagos Islands) / Ekvador

*Pantanal ( the Pantanal) / Brezilya

*Salar de Uyuni Gölü (Salar de Uyuni) / Bolivya

*Ateş Toprakları ( Tierra del Fuego)

Güncel Bilgiler

Bilgi Bul