Bolu

Türkiye’de Batı Karadeniz bölümünde yer alan 10,575 km2 lik alana sahip bir Karadeniz ilidir. Batısında Düzce ve Sakarya, güneyinde Ankara, kuzeyinde Zonguldak, kuzeydoğusunda Karabük ve güneybatısında Bilecik ve Eskişehir bulunan Bolu’da Karadeniz iklimi görülür ve bunun yanında Orta Anadolu ikliminden de etkilenmektedir. En yüksek noktası Aladağlar üzerinde bulunan Köroğlu Tepesi’dir.

Bolu, doğal güzelliklerinden ötürü Türkiye’nin İsviçre’si diye anılan küçük bir şehirdir. Nüfusu 302.200 olan Bolu’nun bitki örtüsü ormandır ve bu topraklarının %62’si ormanlık alanla kaplıdır. Köroğlu, Karadere, Seben ve Aladağ ormanları ülkemizin en zengin ormanları arasındadır. Ayrıca bu ormanlarda ıhlamur, kayın, gürgen, köknar, kavak, karaağaç, kızılağaç, meşe ve dişbudak ağaçları bulunur. İklimlerin kesiştiği bir konumda bulunması sebebiyle zengin florasıyla ünlü olan Bolu’da 89 familya, 363 cins ve 771 tür bulunur.

Ayrıca Bolu’da özellikle yaz aylarında birçok şenlik ve festival düzenlenir. Bunlardan bazıları; İzzet Baysal Şükran Günleri (Mayıs’ın 2. haftası), Aşçılık ve Turizm festivali/Mengen (Haziran), Köroğlu Yayla Şenlikleri ( Temmuz), İpekyolu Kültür Festivali/ Mudurnu ( Haziran), Elma Festivali ( Ekim’in ilk haftası) ve Yamaç Paraşütü Festivali/Abant( Temmuz’un 3. haftası).

Bolu Şehrinin Tarihi

Sırasıyla Roma, Bizans, Anadolu Selçukluları hakimiyetine girmiş olan şehir Osmanlı Devleti zamanında Konur Alp tarafından Osmanlı topraklarına katıldı ve sancak merkezi yapıldı. 1864 yılında Kastamonu vilayetine bağlanan Bolu sancağı 1923’te vilayet haline getirilmiştir. Bizans döneminde Polis olarak adlandırılan şehir daha sonra buraya gelen Türkmenler tarafından Bolu olarak adlandırıldı.

Cumhuriyet tarihinde 1923 yılında vilayet haline gelen Bolu’ya Atatürk 17 Temmuz 1934 yılında gelmiş ve bu tarih daha sonraları şenlik haline getirilerek kutlanmaya başlamıştır.

Bolu Kültürü

Bolu yemek kültürü deyince ilk akla gelen şey Dünyaca tanınan Mengenli aşçılar olsa gerek. Aşçılık Mengen’de ata mesleği olarak kabul edilir. Dünyada ve Türkiye’de en iyi restoranlara gittiğinizde Mengenli aşçılarla karşılaşabilirsiniz. 1985’te açılan Anadolu Aşçılık Meslek Lisesi aşçılığın geliştirilmesini amaçlamaktadır.

Yoğurtlu Bakla Çorbası, Kabaklı Gözleme, Paşa Pilavı, Orman Kebabı, İmaret Çorbası, Ovmaç Çorbası, Kedi Batmaz, Coş Hoşafı, Karavul Şerbeti, Saray Helvası, Kızılcık Tarhana Çorbası, Kaldırık Dolması yöreye özgü lezzetlerden sadece birkaç tanesi.

Coş Hoşafı: Şeker pancarının kaynatılıp ezilmesinden sonra içine ekşi tadı vermesi için erik kurusu katılır. Soğuyunca makarna ya da pilav türü yemeklerin yanında servis yapılır.

Kedi Batmaz: Kaynayan suya yavaş yavaş mısır unu katılmasıyla elde edilen hamur kaşıkla bir tabağa alınır ve üzerine kızarmış kaz ciğeri konulduktan sonra üzerine kızgın tereyağı gezdirilerek servis edilir.

İmaret Çorbası: Pirinç, yumurta, soğan ve un ile yapılan çorbaya tereyağı ve baharat katılarak servis edilir.

Bolu’da Nereye Gidilir?

Eğer Bolu’ya gitme gibi bir planınız varsa çok şanslısınız. Çünkü Bolu’ya en uygun hangi mevsimde gidilir, hangi ay gezmek için daha güzeldir derseniz cevap olarak tüm mevsimleri söyleyebiliriz. Bolu’da her mevsimin güzelliği ayrı. Kışın özellikle Kartalkaya’daki kayak merkezi ve beyaza bürünen Köroğlu dağlarının manzarası, yazın ise yeşilin binlerce tonunu görebileceğiniz yaylaları ve milli park ve göletleri sizi hayran bırakacaktır. Bu yüzden Bolu’ya gitmek için hiçbir zaman mevsimini beklemek zorunda değilsiniz.

Bunun dışında Bolu’ya gittiğinizde gezebileceğiniz, içinizi ferahlatacak, zihninizi dinlendirecek o kadar güzel yerler var ki… Bolu her yöresiyle tamamen bir tatil cenneti.

Abant Gölü:

Kuşkusuz Bolu deyince ilk akla gelen isim Abant Gölü. Bolu şehir merkezine 40 km uzaklıkta bulunan Abant Gölü İstanbul-Ankara yoluna yakınlığı ile de tercih ediliyor. Çevresi 7 km olan ve küçük bir set gölü olan Abant hafta sonu tatilleri için vazgeçilmez bir destinasyon. İsterseniz göl çevresinde fayton, at, bisiklet ya da kendi aracınızla gezebilirsiniz, isterseniz yürüyerek göl manzarasının ve doğanın tadını çıkarabilirsiniz. Kalacak yer için de göl kenarında bulunan Büyük Abant Oteli, Abant Palace Oteli ya da Abant Köşk Oteli’ni tercih edebilirsiniz. İsterseniz doğayla iç içe birbirinden bağımsız göl evleri de mevcut.

Abant gölü

Abant Gölü Bolu

Yedigöller Milli Parkı:

1965 yılında Milli Park olarak ilan edilmiştir. Türkiye’nin en güzel, en etkileyici doğa harikalarından biri olan Yedigöller de orman içinde yedi tane set gölü bulunmaktadır. Bunların isimleri Büyük göl, Kuru göl, Serin göl, Derin göl, Nazlı göl, Sazlı göl ve İnce  Bolu şehir merkezine 40 km olan parkta kampçılık yapılmaktadır. Ayrıca orman içinde bungalov tarzı evler de bulunur.

Yedigöller Milil Parkı Bolu

Kartalkaya Kayak Merkezi:

Ülkemizin en ünlü kayak merkezlerinden biri olan Kartalkaya Kayak Merkezi, kayak severlerin vazgeçilmez adresi olma özelliğini günden güne arttırıyor. Kış sezonunda sadece Türkiye değil Dünyanın her yerinden turistleri ağırlayan kayak merkezi çevresinde bulunan lüks otellerle de konaklama için güzel fırsatlar sunuyor. Hem tatil, hem kayak hem de eğlencenin merkezlerinden biri olan kayak merkezi festivalleriyle de göz dolduruyor.

Gölcük:

Suni olarak yapılmış bir set gölü olan ve Bolu’nun 15 km güneyinde bulunan göl genelde Kocaeli/Gölcük’le karıştırılıyor fakat burası tamamen farklı bir yer. Çevresi 1360 metre olan gölün çevresi tamamen yürünebiliyor ve hem yapısı hem de görsel bakımdan Abant Gölü’ne de benziyor. Bol oksijen soluyabileceğiniz orman içinde göl manzaralı yemyeşil şirin mi şirin bir göl gölcük. Bölgede konaklamak isteyenler için gölcük çevresinde Gölcük Kır evleri bulunuyor.

gölcük

Gölcük Bolu

Gerede:

Bolu’nun turistik bir ilçesi olan Gerede tarihi mekânları ve Esentepe ormanı ile biliniyor. Ayrıca Esentepe’de tüm ilçeyi gören seyirlik alanlar bulunuyor.

Bolu ve Ulaşım

Bolu, Ankara – İstanbul yoluna yakınlığı sebebiyle gidilecek yerler açısından da kara yolunun daha çok tercih edildiği bir şehir. Kendi aracınızla geliyorsanız işiniz daha da kolay. Bulunduğunuz yerden karayoluna bağlanarak tabelalardan kolayca bulabilirsiniz. Otobüsleri tercih edecekseniz eğer birçok firma Bolu’ya sefer düzenliyor. Metro, Kamil Koç, Ulusoy tercih edilen firmalardan bazıları. Ayrıca tur şirketleri de Bolu’ya sefer düzenliyor.

Demiryolu ya da hava yolu ile gelmeyi düşünenler için maalesef Bolu da böyle bir imkân yok. Fakat özellikle doğu ve güneyden gelen turistler Bolu’ya en yakın havaalanını tercih edip oradan da kara yolu ile gelebilirler. Ama yakın iller için en mantıklısı karayolu.

Bolu şehir içindeki ulaşıma bakacak olursak özel aracı olmayanlar için halk otobüsleri iyi iş görüyor. Ayrıca şehir içinin yanı sıra ilçe ve köylere de seferler düzenleniyor. Bolu şehir merkezinde bisiklet yolu bulunduğundan özellikle turistik amaçla gelenler bisiklet kiralayıp şehri turlayabilirler.

Diğer Önemli Destinasyonlar

– Seben Gölü

– Seben Kaya Evleri

– Atatürk Orman Parkı

– Akkayalar

– Sülüklü Göl Tabiat Parkı

– Akşemseddin Türbesi

– Çubuk Gölü

– Zafer Kulesi

– Karamurat Gölü

– Mudurnu Yıldırım Bayezid Cami

– Bolu Müzesi

Tatil için Bolu

Bilgi Bul