Ayvalık Doğa Festivali

Bu yıl ilk kez düzenlenecek olan 1. Ayvalık Doğa Festivali heyecanla bekleniyor. Daha şimdiden neredeyse tüm Ayvalık otelleri dolmak üzere. 3 gün sürecek olan festivalde birçok farklı aktivite ve etkinlik yer alacak. 7’den 70’e herkesin düşünüldüğü festivalde hem doğa adına bir farkındalık kazandırmak hem de Ayvalık’ın değerlerini açığa çıkarmak hedefleniyor.

Festival Ne Zaman?

Bu yıl ilk kez düzenlenecek olan festival 3 Mayıs’tan itibaren 3 gün boyunca ziyaretçilerini bekliyor. 1. Ayvalık Doğa Festivali adıyla düzenlenen festival gün boyunca 3 ayrı noktada gerçekleşecek. Bu 3 ayrı nokta Ayvalık, Cunda ve Küçükköy olarak belirlenmiş. Ayvalık Belediyesi’nin desteklediği festival Ayvalık Esnaf ve Sanatkârlar Odası’nın katkılarıyla düzenleniyor. İlk kez düzenlenecek olan festival 5 ana tema üzerine temellendirilmiş. Bu temalar genelde yabani otlarla anılan Ayvalık’ın geri planda kalmış olan yönlerini ortaya çıkarıyor. Temalardan ilki biyolojik zenginlik. Yeryüzündeki cennet köşelerden olan Ayvalık’ın yabani otların yanında bünyesinde yetişen hemen hemen her türden bitkinin, etrafını çepeçevre saran zeytinliklerin, doğal güzelliklerinin biyolojik zenginlik teması altında ziyaretçilere tanıtılması amaçlanıyor. Geriye kalan 4 tema ise şu şekilde: Tarihi ve mimari zenginlik, mutfak zenginliği, doğa zenginliği, el sanatları zenginliği, doğallık ve samimiyet. Tarihi ve mimari zenginlik temasının altında Ayvalık’ın İlk Çağ’lara kadar uzanan ve Osmanlı’ya gelene kadar geçirdiği değişim ve dönüşümlerin ziyaretçilere aktarılması hedefleniyor. Bunun yanında Kuvay-i Milliye döneminde Ayvalık’ın payı ve Lozan’dan sonra ortaya çıkan mübadelenin o dönemki Ayvalık’ın ruhuna nasıl etki ettiği de gün yüzüne çıkıyor. Mübadeleden önce Ayvalık sınırları içerisinde yaşayan Giritli ve Makedon vatandaşların bu bölgeye kattıkları zenginlik de gözler önüne seriliyor.

Mutlak zenginliği teması Ege mutfağının Ayvalık yorumuyla nasıl farklı bir çehreye büründüğü anlatma amacı güdüyor. Girit mutfağının da en nadide örneklerini tadabileceğiniz Ayvalık Gastronomi turizmi kulvarında da koşmayı hedefliyor. El sanatları zenginliği teması altında ise mübadele öncesinden günümüze kadar Ayvalık’ın yöresel el sanatları ziyaretçilerin beğenisine sunuluyor. Keçeden iğne oyasına, yorgandan bez dokumalara kadar el emeği birçok ürün gün yüzüne çıkmayı bekliyor. Ayvalık da Doğa Festivali vasıtasıyla sahip olduğu yüzlerce yıllık kültür hazinesini tanıtmayı amaçlıyor. Son olarak doğallık ve samimiyet temasına gelecek olursak, bu tema aslında Doğa Festivali’nin bel kemiği olan düşünceyi içeriyor. “Sevgiyi hisset” sloganıyla çıkış yapan festivalde tüm ziyaretçilerin doğayla ve Ayvalık’ın binlerce yıllık geçmişiyle bütünleşmesi amaçlanıyor. Eklemeden geçmeyelim. Bu festival ülkemizin ilk karbon ayak izi farkındalığını taşıyan festivali. İlk defa bu yıl düzenlenecek ve dolu dolu bir içeriğe sahip olan 1. Ayvalık Doğa Festivali’ne katılmaya niyetlendiyseniz acele edin. Çünkü Ayvalık otelleri daha şimdiden dolmaya başladı.

Festival Etkinlikleri

Her kesime hitap eden bu kapsamlı festivalde yapılacak etkinliklerin sayısı da bir hayli fazla. Gelin hep beraber Ayvalık Doğa Festivali kapsamındaki etkinliklere bakalım.

İki Yaka Yarım Aşk Filmi Gösterimi: Yaşanmış bir öyküden esinlenerek çekilen filmde mübadelenin acı ve gözyaşıyla dolu tarafını farklı bir perspektiften izleyecekseniz. Filmde olaylar annesi ve babasını Balkan Harbi’nde kaybeden Ali’nin mübadele yasası gereğince teyzesi ve anneannesi ile Selanik’ten Karaburun’a göç etmesiyle başlıyor. Tüm malı mülkü Selanik’te bırakıp gelen bu aile Karaburun’da karşılaştıkları yaşam şartlarından dolayı hayal kırıklığına uğruyor. Bu zorunlu göçten ötürü her ne kadar bocalasa da Ali köye uyum sağlamaya çalışıyor. Bu sırada da köyde gördüğü Nergis adındaki kıza gönlünü kaptırıyor. Ne var ki köyün varlıklı ailelerinden birinin oğlu Zübeyir de Nergis’le evlenmek istiyor. Ali ve Zübeyir arasında şiddetli tartışmalar yaşanmaya başlıyor. Bu durumdan hoşlanmayan Ali’nin anneannesi çareyi köyden İstanbul’a göç etmekte buluyor. Ali ise köyden ayrılmadan evvel annesinden kalan son hatıra olan kolyeyi Nergis’in boynuna takıyor. Aradan 60 yıl geçiyor. Bir gün Ali’nin İstanbul’daki mücevher dükkanına kolyesini tamir için bir kadın geliyor ve olaylar gelişmeye başlıyor.

Sıradışı İnsanlar Belgeseli: Doğu Karadeniz insanın bambaşka bir dünya görüşüyle sürdürdüğü yaşamını anlatan bu belgeseli izlerken kimi zaman duygulanacak kimi zaman ise kahkahalara boğulacaksınız. Hamurları zekâ, inat ve azimle karılmış olan Doğu Karadeniz insanın yaşamından kesitler 1. Ayvalık Doğa Festivali’nde sizleri bekliyor.

Dünya İçin Bir Şey Yap Oyunu: Orhan Kural’ın aynı adlı kitabından sahneye uyarlanan bu oyun dünyamız hakkında neler yapabileceğimizi anlatıyor. Oyunu izledikten sonra çevreye karşı farklı bir duyarlılık kazanacağınızın garantisini veriyoruz.

Serap Yenici Konseri: Bu güzel festivalde Serap Yenici de güzel şarkılarıyla festivale renk katmaya hazırlanıyor. Bunun yanında Clarinet Quintet CLARISEMBLE veREBETIKO Şarkıları ve Dans Gösterileri festivale gelenlere eğlenceli saatler vadediyor.

Bu etkinliklere katılmak istiyorsanız bir an evvel Ayvalık otelleri sayfasına göz atmanızı tavsiye ediyoruz.

Yeme İçme 

Festival kapsamında yeme içme alakalı çeşitli etkinliklerin düzenlenmesi planlanmış. Fakat bunun yanında Ayvalık Belediyesi festivalin yemek atölyeleri olarak bazı mekanları belirtmiş.  Gelin bu mekanlar hakkındaki detaylı bilgilere birlikte bakalım.

Bay Nihat /Cunda: Ayvalık’ın en popüler yerlerinden ve Doğa Festivali’nin 3 noktasından biri olan Cunda Adası’nda bulunan Bay Nihat damak çatlatan lezzetleri ve farklı atmosferdeki taş binasıyla bugün adanın sembol noktalarından biri haline gelmiş. Su ürünlerinin her türlüsünü ve en tazesini bulabileceğiniz Bay Nihat’ta geleneksel lezzetlerin hemen hemen hepsini de tatma şansına sahipsiniz. Yemeklerde kullanılan ürünlerin tamamına yakını Cunda Adası ve civarından temin ediliyor. Yolunuz düşerse ülke sınırları içerisinde sadece burada tadabileceğiniz Patlıcan Tatlısı’nı mutlaka denemenizi tavsiye ediyoruz.
Ayvalık Paşa Limanı / Çamlık: Olağanüstü bir manzara karşısında serinleyip festivalin tatlı yorgunluğunu bir nebze de atabileceğiniz bir mekân Paşa Limanı. Paşa Limanı kafeteryası hemen hemen tüm ihtiyaçlarınıza cevap verebilecek donanıma sahip. Hemen yanındaki Çamlık Plajı’nda denize girip yorgunluğunuzu atabilirsiniz. Bunun için Paşa Limanı içerisinde soyunma kabinleri de mevcut.

Ayvalık Paşa Çorba Salonu Zeytinyağlılar ve Ev yemekleri / Ayvalık: Ülke çapında bir tanınırlığa sahip olan Paşa Çorba Salonu’nda Boşnak, Yunan ve Türk mutfağından parçalarla sentezlenmiş yeni lezzetleri tatma şansına sahipsiniz. Zeytinyağlılar, otlar, çeşit çeşit peynirler, mezeler, dondurmalar ve daha adını saymadığımız birçok yiyecekle Paşa Çorba Salonu’nda damak çatlatan lezzetlerle keyifli dakikalar yaşayabilirsiniz. Mekânda dondurulmuş hiçbir ürün bulunmuyor. Tüm ürünler Ayvalık ve çevresinde yetişenlerden kullanılıyor. Mekânın en ünlü lezzeti ise küllü sulu kalburabastı. Girit’e özgü bir tatlı olan kalburabastı zeytin ağacı odunlarının yakılması sonucu oluşan küllerin beklediği sudan yapılıyor.

Şimdi Rum Meyhanesi: Tarihi bir Rum evinde hizmet veren meyhane ferah bir ortama sahip. Türkiye’nin tek kadın meyhanecisi olan Beyza Hanım tarafından işletiliyor. Mekânda Ege ve Rum müziğinden ezgiler size eşlik ediyor. Şimdi Rum Meyhanesi’nde ana yemek bulunmuyor. Fakat mevsimin yeşilliklerinden ve yörede yetişen otlardan oluşan oldukça çeşitli mezeler bulunuyor. Bunun yanında Mavi Mutfak ve Midi Cafe Bistro da Ayvalık Belediyesi tarafından festival kapsamında belirlenmiş lezzet atölyelerinden. Gördüğünüz gibi Doğa Festivali’nin lezzet durakları bile bir günde dolaşılamayacak kadar fazla. Festivalin tadına doyasıya varmak için Ayvalık otelleri kapılarını sonuna kadar açmış bekliyor.

Aman Dikkat!

İlk kez düzenlenecek olan Ayvalık 1. Doğa Festivali’ne yoğun bir katılım bekleniyor. Hal böyle olunca dikkat etmeniz gereken bazı noktalar oluyor. Siz de hemen şimdi Ayvalık otelleri sayfasına göz atarak erken rezervasyon fırsatlarından faydalanabilirsiniz. Malum kalabalık demek sorun demek. Kalabalığa bir de sıcak eklenince festival sizin için eşsiz bir eğlence değil büyük bir sıkıntı haline dönüşebilir. Öncelikle festival gününden önce kendinize kalacak bir yer bulmalısınız. Bunun için bir an evvel Ayvalık otelleri sayfasına göz gezdirin deriz. Dikkat edeceğiniz bir diğer nokta ise rahat kıyafetler giymeli ve güneş gözlüğünüzü mutlaka yanınıza almalısınız. Özellikle rahat ayakkabılar festival boyunca en büyük kurtarıcınız olacak. Unutmanız gereken bir diğer ayrıntı ise elbette fotoğraf makinesi! Bu renkli festivalde hiçbir kareyi kaçırmak istemeyeceksiniz. 3 günün sonunda size ömür boyu yadigâr kalacak olan yegâne şeyler fotoğraflar olacak. Bu yüzden fotoğraf makinenizi yanınızdan ayırmamanızı ve şarjının dolu olduğundan emin olmanızı tavsiye ediyoruz.

Konaklama

Ayvalık Belediyesi festivalin resmi internet sitesinde konaklama ve kamp alanları tavsiyesinde bulunmuş. Sizlere fikir vermesi açısından bu Ayvalık otelleri, kamp alanları ve pansiyonlarını gelin beraber inceleyelim.

Çamlık Kamping: Kamp alanının geçmişi 1960’lı yıllara kadar dayanıyor. Arazi üzerindeki işletme ise 1983 yılında kurulmuş. Yeşil ve mavinin içerisinde bol oksijenli bir konaklama alternatifi arayışı içerisindeyseniz Çamlık Kamping tam size göre. Kamp alanında iki konaklama seçeneği bulunuyor. Çadır ve Bungalov evleri. Kendi çadırınızla gelirseniz 30 TL gibi bir ücret ödüyorsunuz. İşletmenin verdiği çadırlar 3 kişilik ve içerisinde baza ve yatak bulunuyor. Bungalov evlerden isterseniz onlarda da 3 kişi kalma imkanına sahipsiniz. Fiyatlara internet, sıcak su, otopark gibi ekstra hizmetler de dahil. Fiyatlar için telefonla bilgi alabilirsiniz.

Tel: 0 (266) 312 22 86

Zafer Pansiyon: Sarımsaklı Beldesi’nde bulunan Zafer Pansiyon Ayvalık’a 8 km uzaklığında. Olağanüstü doğanın dinlendirici etkisini ruhunuzun derinliklerinde hissedeceğiniz Zafer Pansiyon’da 3 ayrı oda tipi bulunuyor. Standart oda, suite oda ve apart daire. Beklentiniz ve bütçenize göre bu odalar arasında seçim yapabilirsiniz. Ayrıca Sarımsaklı bölgesindeki kumun romatizmal hastalıklara iyi geldiğini eklemeden geçmeyelim. Rezervasyon için buraya tıklayabilirsiniz.

Bonjour Pansiyon: Eski bir Rum evinden dönüştürülen pansiyon farklı atmosferiyle diğerlerinden ayrılıyor. 5 asırdır bulunduğu konumun adeta bekçisi niteliğinde olan Bonjour Pansiyon bir dönem Fransız komitesinin de toplantılarını yaptığı bir mekanmış. Bu dönemden kalma “L’Union de Paris” levhası halen pansiyonun kapısında duruyor. Pansiyon içerisinde birçok farklı oda alternatifi bulunuyor.

Ege Sade Otel: Adından da anlayacağınız üzere Ege Sade Otel size tarihin koynunda, sakin, dingin ve sade bir konaklama vadediyor. Ayvalık’ın merkezinde bulunan otel deniz kıyısına sadece 50 metre uzaklığında. Çevre dostu ürünler kullanma hassasiyetine sahip bir işletme. Ayrıca hem dokuyu bozmamak hem de yerli üreticinin kazanması adına yerli malı ürünleri tercih ediyor. Ayvalık ürünleriyle bezeli kahvaltı sofrasıyla da güne lezzet dolu anlarla başlıyorsunuz.

Ulaşım

Ayvalık’a ulaşmak için öncelikle Balıkesir’e gelmeniz gerekiyor. Balıkesir’e hava, kara ve demir yoluyla ulaşmak mümkün. Hava yolunu tercih ederseniz Balıkesir Kocaseyit Havalimanı varışlı uçuşları değerlendirebilirsiniz. Demir yolunu tercih ederseniz de Eskişehir-İzmir seferindeki trene binmeniz gerekiyor. Bu trenin bir durağı da Balıkesir. Balıkesir’e ulaştıktan sonra Ayvalık minibüslerine binerek ilçeye ulaşabilirsiniz.

Fikirlerinizi paylaşabilirsiniz.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>